VBC betwijfelt mogelijkheid belastingverlaging

VBC-PerslogoWILLEMSTAD — De VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) vraagt zich af hoe realistisch het voornemen van minister van Financiën José Jardim is om in 2015 een ‘alivio’, een belastingverlaging in te voeren. Dat staat in de jongste nieuwsbrief van de organisatie.

Onlangs liet Jardim weten in 2015 ruimte op de begroting te hebben om een verlaging van 50 miljoen gulden door te voeren.
Deze belastingverlaging zou dan plaatsvinden in de loonbelasting, de inkomstenbelasting en de winstbelasting.

“De VBC juicht het streven van de minister om de gemeenschap een ‘alivio’ te geven ten zeerste toe, omdat dit een effectieve manier is om het vertrouwen in de economie te herstellen en te verbeteren. De economie, die zich momenteel in een krimpfase bevindt, kan een dergelijke stimulans goed gebruiken”

, meldt de VBC.

“De vraag is echter hoe realistisch het voornemen van de minister is. Waar moet de ruimte voor verlichting vandaan komen?
Er is geen economische groei, de sociale verzekeringsfondsen vertonen nog altijd tekorten ondanks verhoging van de premies, aangekondigde bezuinigingen bij de overheid – in het bijzonder personeelskosten – stuiten op grote weerstand bij de overheidsvakbonden en een groot aantal overheids-nv’s en stichtingen kampt met tekorten.”

De VBC wil dat de minister concreet aangeeft ‘hoe deze dreigende toenemende lasten voor de overheidsbegroting opgevangen en omgebogen gaan worden opdat middelen vrijkomen om de door hem aangekondigde zeer gewenste lastenverlichting door te kunnen voeren’.
Ook vraagt de VBC zich af waarom de aangekondigde ‘alivio’ niet eerder gegeven kan worden.

“Een goede onderbouwing zal de geloofwaardigheid van het voornemen van de minister van Financiën om de belastingen te verlagen, vergroten.”

De vereniging is wel positief over het streven van Jardim om de directe belastingen te verlagen, zonder verhoging van de indirecte belastingen.

“Dat is positief en constructief, omdat het zal leiden tot verbetering van het investeringsklimaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *