VDC bevrijd uit handen Schotte

 

WillemstadPremier Schotte (MFK) heeft zijn best gedaan om in de Staten de waarheid af te dekken, maar de werkelijkheid is dat Nederland de veiligheidsdienst overneemt.

Dit beweert Omayra Leeflang, voormalig minister en Statenlid voor de huidige oppositiepartij PAR. Daarom is PAR eigenlijk wel ‘blij’, omdat de veiligheid niet langer in handen is van het kabinet Schotte en zijn ministers, die niet door de screening kwamen. Er zullen geen dubieuze relaties meer zijn met Colombiaans maffiosi en er zal zicht zijn op de verhoudingen met de Italiaans maffia.

Leeflang vindt het wel triest voor Schotte’s regeringspartner Helmin Wiels (PS), de voorvechter van soevereiniteit en onafhankelijkheid, die de bemoeienis van Nederland nu wéér moet slikken. De eerste keer was dat al met de Commissie Rosenmöller, waar Wiels eerst zo fel tegen was maar dat toch gebeurde.

Door de shutdown van de VDC en de hulp van de Nederlandse AIVD gebeurt de screening van de ministerskandidaat van PS – Carlos Trinidad, die al ruim zes weken wacht op beëdiging – door de AIVD. Zo stelt Leeflang plagerig.

De woordvoerder van PAR gaat verder. Hoewel MFK, PS en MAN zelf niet langer willen praten over de screening en het eerder een gesloten hoofdstuk noemden, blijkt na turven dat Schotte vrijdagavond tien keer het woord screening heeft genoemd en het screeningsmemo dertien keer. Wat Leeflang wel ‘laf’ vindt, is dat de premier verder wel tien maal de naam van VDC-hoofd Edsel Gumbs noemde, maar dat de minister-president weigert dezelfde Gumbs van zijn geheimhoudingsplicht te ontslaan, zodat ook hij zijn verhaal kan doen.

De woordvoerder van de gele oppositiepartij haalt de Landsverordening VDC erbij en citeert: ,,Er is een Veiligheidsdienst Curaçao, die als doelstelling heeft het bevorderen van de fundamentele belangen van Curaçao bij het voortbestaan van de democratische rechtsorde, bij de integriteit van het bestuur, bij de interne veiligheid en andere vitale belangen van Curaçao en, waar nodig, het Koninkrijk der Nederlanden.”

Omdat Schotte in het parlement zei dat de VDC tijdelijk operationeel dichtgaat, maar de wet wel van kracht blijft, concludeert Leeflang hieruit dat er een andere dienst moet zijn om aan de wet te voldoen; dus zal de AIVD van Nederland dat doen. Wiels, die strijdt tegen de vijf consensusrijkswetten, moet volgens Leeflang nu accepteren dat er in wezen sprake is van een zesde rijkswet.

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *