VDC onder de loep

schotte Willemstad – Minister-president Gerrit Schotte (MFK) en minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) hebben gisteren samen met procureurgeneraal Dick Piar, hoofdofficier van justitie Gilbert Joubert en crisismanager Michael Römer van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) de fractievoorzitters van de Staten vertrouwelijk geïnformeerd.

Vermoedelijk over de recente gebeurtenissen en onthullingen rond de VDC. Door de ingelaste bijeenkomst, een zogeheten seniorenconvent, gisterochtend om negen uur in het kantorengebouw van de Staten aan het Wilhelminaplein, kon de geplande parlementsvergadering pas later doorgaan.

Zo gaf Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) aan. Hij was hierover de avond ervoor gebeld door premier Schotte. Volgens Asjes betreft het ‘zeer gevoelige informatie’, aldus de voorzitter bij de opening van de parlementsvergadering. Daarvoor geldt geheimhouding, zeker zolang de onderzoeken van het Openbaar Ministerie lopen.

Asjes kondigde aan dat er een persbericht zou volgen van het OM en wellicht ook van de Commissie van Toezicht van de VDC. Het OM meldt in een persbericht eigenlijk geen nieuws, namelijk dat het ‘lekken van (staats)geheimen en vertrouwelijke informatie strafbaar is’ (waarbij de redactie van deze krant opmerkt dat er een verschil is tussen lekken en publiceren; zie kader op pagina 6).

,,In de afgelopen maanden zijn met enige regelmaat berichten in de media verschenen die stoelen op vertrouwelijke informatie over privépersonen, afkomstig van overheidsdiensten.”

Het OM van Curaçao wijst er op dat ‘het in beginsel strafbaar is om (staats)geheime of vertrouwelijke informatie naar buiten te brengen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *