VDC Situatie erger dan die lijkt

Magali Jacoba: Ex-minister van Justitie noemt VDC-zaak gevaarlijk

Magali Jacoba: Ex-minister van Justitie noemt VDC-zaak gevaarlijk

Willemstad – Hoogst ongebruikelijk is het dat veiligheidsdiensten samenwerken op de manier waarop premier Gerrit Schotte aangeeft dat te doen met de Colombiaanse veiligheidsdienst Dipol.

Dat zegt ex-minister van Justitie Magali Jacoba (PAR).

,,Op deze wijze inzage geven in je informatie is gevaarlijk. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. En het doet bevroeden dat wat wij in de wandelgangen horen dichter bij de waarheid ligt. Als dat het geval is dan zitten we niet meer in een situatie die van kwaad tot erger gaat maar in een die gewoon ronduit gevaarlijk is.”

De ex-minister, nu parlementariër, spreekt van verhalen die circuleren over ‘mysterieuze handen’ die informatie uit het computersysteem van de Veiligheidsdienst van Curaçao willen hebben. Tegen betaling.

Het zou gaan om mensen, bedrijven en organisaties die onderwerp van onderzoek zijn of zijn geweest en waar zelfs de FBI en de CIA naar gekeken hebben.

Met de informatie waarover de VDC beschikt zouden deze mensen en instanties, vermoedelijk betrokken bij Colombiaanse criminele organisaties, veiligheidsonderzoeken kunnen corrumperen of een stap voor blijven.

,,Er schijnt zelfs al informatie verdwenen te zijn. Dat is wat wij in de wandelgangen horen. Maar er is niemand, werkelijk niemand die het aandurft hier ook de bewijzen voor aan te dragen.”

,,Veiligheidsinformatie delen met een andere veiligheidsdienst loopt via de gouverneur en de procureur-generaal. Dat kan niet zomaar. Is die procedure doorlopen? Niemand weet het.”

De ingelaste persconferentie die minister-president Schotte woensdag gaf met betrekking tot het (concept)verslag van de Ombudsman over het relaas van de netwerkbeheerder van de VDC – waarin gesproken wordt van intimidatie met het doel gegevens los te krijgen – wijzen volgens Jacoba steeds meer in de richting dat er veel meer aan de hand is.

,,De premier voert een show op. Er wordt geen enkel antwoord gegeven op legitieme vragen en er wordt karaktermoord gepleegd. Dat is alles.”

En er zijn een heleboel vragen, vindt Jacoba.

,,Over Dipol, dat zelf niet onbesproken is en nog niet zolang geleden in een enorm afluisterschandaal verwikkeld was. Is dit ook echt Dipol? Of gaat het hier om mensen die bij Dipol gewerkt hebben? Waarom reist de minister-president zo vaak naar Colombia en wat gaat hij in hemelsnaam nu in Haïti doen? De minister-president van dat land is net hier geweest.”

,,Vragen zijn er te over maar er komen geen antwoorden. Niet tijdens een persconferentie, niet in de Staten. En dat gaat maar door. Op 3 november heb ik een hele lijst met vragen aan de premier ingediend bij de Staten.”

,,Allemaal met betrekking tot dit zogeheten ‘samenwerkingsverband’ met Dipol.

Ik heb al twee keer een reminder erover ingediend. Tot op de dag van vandaag is er geen antwoord gekomen van de premier. Maar die ‘samenwerking’ lijkt er al wel te zijn. En dat kan niet zomaar.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *