Venezuela in Veiligheidsraad Verenigde Naties

Passagiers luchthaven Venezuela betalen 'adembelasting'

Venezuela in Veiligheidsraad Verenigde Naties

NEW YORK — De vijf niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn gegaan naar Venezuela, Angola, Maleisië, Nieuw Zeeland en Spanje. De laatste twee landen versloegen daarmee Turkije als vertegenwoordiger van het Westen. De nieuwe leden beginnen met hun tweejarig lidmaatschap op 1 januari 2015, meldt La Chispa op basis van berichtgeving door de BBC.

In Venezuela waren er festiviteiten nu Venezuela de zetel krijgt voor Latijns-Amerika en de Cariben, zonder oppositie. De Verenigde Staten, die het lidmaatschapsverzoek van Venezuela in 2006 openlijk betwistten, deden er dit keer het zwijgen toe, hoewel ze niet wilden zeggen hoe ze hadden gestemd.

Maar kort na de stemming zei de ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Samantha Power:

“Helaas gaat het gedrag van Venezuela in tegen de geest van het VNHandvest en de mensenrechtenschendingen in eigen land staan op gespannen voet met de letter van het Handvest.”

De overwinning van Venezuela zal waarschijnlijk ten goede komen aan zijn bondgenoten Rusland en China, die permanente leden zijn van de Veiligheidsraad. De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft ook nauwe banden met Iran en Syrië.

De directeur van Human Rights Watch van de VN, Philippe Bolopion, meende dat de nieuwe leden Venezuela, Angola en Maleisië het thema mensenrechten konden bemoeilijken.

“Deze landen moeten een meer op mensenrechten gerichte benadering laten zien.”

De vijf nieuwe leden kregen ieder meer dan tweederde van de stemmen, die in het geheim zijn uitgebracht. Ze nemen de zetels over van de huidige leden Argentinië, Australië, Luxemburg, Zuid-Korea en Rwanda.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *