Vergunning voor afgraven bij Raphaël

WILLEMSTAD — De eigenaren van het gebied rond landhuis Raphaël hebben wel degelijk een vergunning gekregen om twee heuvels nabij het landhuis af te graven voor diabaaswinning. Zo meldde een van hen aan de Amigoe. Landhuis Raphaël-2Hoewel het terrein de bestemming ‘parkgebied’ heeft, is de zogenoemde aanlegvergunning door de overheid afgegeven.
Een parkgebied is een groene zone binnen een stedelijk woongebied, dat nooit zonder vergunning aangeroerd mag worden.
Volgens de eigenaren, die het grote gebied sinds 1995 in bezit hebben, hebben zij de vergunning voor het afgraven van de twee bewuste plekken gekregen omdat dit een oude bestaande diabaasput betreft, waar dit gesteente vroeger ook al werd gewonnen.
Landhuis Raphaël-1Enkele maanden geleden is wederom met afgraven gestart.
De ruïne van het oude landhuis is daarbij bijna aan het oog onttrokken en een deel van de begroeiing in de directe nabijheid van de ruïne is verwijderd.
Volgens Michael Newton van het Monumentenfonds heeft het landhuis nooit de monumentenstatus gekregen, omdat het al heel lang onherstelbaar vervallen is. Daardoor is de ruïne niet beschermd en tot verdwijnen gedoemd.

“Men mag er in feite mee doen wat men wil. In de binnenstad zou het anders zijn geweest, daar moet je ook een vergunning vragen om niet-monumenten te mogen slopen”

, aldus Newton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *