Aruba | Verhoogde paraatheid

Column Renée van Aller en John de Vries

Nederlandse F16
Nederlandse F16

 Nederland gaat met 6 F16 gevechtsvliegtuigen deel nemen aan de bombardementen in Irak tegen de Islamitische staat (IS). Syrië, noch Iran worden gebombardeerd door Nederland.
ISIS thans IS wil met bruut geweld een nieuw kalifaat vestigen in een aantal moslim landen in het Midden Oosten. Een deel van Irak is ingenomen, Syrië en Iran liggen onder vuur. De bestrijding van IS gebeurt in een gelegenheidscoalitie met Amerika, Quatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, Groot Brittannië, Frankrijk en België. De gelijkgerichte Boko Haram in Afrika blijft nog ongemoeid. Naar aanleiding van de deelname aan de strijd dreigde een Nederlandse jihadstrijder Muhajiri Sháám op 23 september 2014 in Aleppo na een Amerikaans bombardement met vergeldingsmaatregelen tegen de Nederlandse overheid.

De onbruikbare werkelijkheid
De kans op aanslagen en ontvoeringen neemt toe voor het hele Koninkrijk. Wat betekent dat voor de Caribische eilanden? Venezuela en Colombia hebben Al Qaeda, Hezbollah en daaraan gelieerde organisaties steeds gesteund. Dat blijkt uit een verantwoord onderzoek uitgevoerd door John de Vries en Renée van Aller in 2008 en 2011, gepubliceerd onder de titel Might is right. Het is te hopen dat al onze veiligheidsdiensten de gevaren goed in kaart hebben gebracht en dat de Caribische veiligheidsdiensten goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van deze en mogelijk andere terroristische organisaties in de hen omringende landen. Dat is van belang daar de economie zwaar leunt op het toerisme. Voor Aruba zijn dat de Amerikaanse toeristen, één aanslag en de nog resterende welvaart verdampt. De bestaande dichtheid van casino’s en andere witwasmogelijkheden moeten worden onderzocht op connecties en infiltratie van deze en verwante organisaties. Zeker waar de geldtoevoer in het geding is, kunnen onaangename ontwikkelingen worden verwacht. Follow the money is een goed begin. Herbergt het Koninkrijk potentieel gevaarlijke elementen en hoeveel dan en waar? Welke veiligheidsrisico’s lopen de eilanden?

Een stevige daad
Bas Heijne spreekt zeer behartigenswaardige woorden over de oorzaak&gevolg relatie van jihadisten in het NRC van 27 september 2014. “Meteen nadat de jihadist die zich Muhajiri Sháám noemt zijn broeders in een videoboodschap opriep om op te staan en Nederland aan te pakken, was het land in rep en roer. Zijn we bang, moeten we bang zijn, zijn we bang genoeg? Is het de Islam, heeft het niks met de Islam te maken? Iedereen heeft een mening over wat jihadisten beweegt.” Heijne stelt dat veel jihadisten nergens meer in geloven. Sinds Joseph Conrads Hart der duisternis (1899) zouden we vertrouwd moeten zijn met hoe een individu verlossing kan zoeken in een ongrijpbare mengeling van doodsdrift en vernietigingsdrang. Conrads Mr Kurtz vertrekt naar de binnenlanden van Afrika met de meest hooggestemde idealen. Uiteindelijk wordt betekenis, of „verlossing”, gevonden in een orgie van geweld, daden van onvoorstelbare wreedheid. De uitkomst is de dood, niet het kalifaat. Maar het is zoals Said El Haji in een stuk op opiniesite Joop aangaf: wil je een jihadist begrijpen, dan moet je niet de Koran lezen, maar Scarface zien. Wanneer jongens als Mujahiri Sháám het over de Profeet hebben, bedoelen ze eigenlijk Tony Montana. Dat van Nederlandse moslims nu hier en daar geëist wordt dat ze zich openlijk distantiëren van de IS-beulen, speelt deze laatsten volledig in de kaart. Zij willen juist dat moslims denken dat er een oorlog tegen de moslims wordt gevoerd, zoals Wilders cs roepen dat de islam ons de oorlog heeft verklaard. De aantrekkingskracht van die verleidelijk simpele overtuigingen vormt een grotere bedreiging voor onze samenleving dan welke terroristische dreiging dan ook. Moslims en niet-moslims zouden zich er fel tegen teweer moeten stellen, voor de verandering met elkaar.”

Grave New World
Als de misstanden in de bedreigde landen niet worden aangepakt, kan het gevecht tegen extremisme nooit worden gewonnen, zegt Javier Solana op 26 september 2014 in het Financieele Dagblad. Hij vreest toenemende instabiliteit door hardhandige gebiedsannexaties. ISIS/IS is een territoriale entiteit die optreedt als een pseudostaat in Syrisch en Iraaks (& Turks en Iraans?) grondgebied. Constructieve coöperatie is noodzakelijk en goede analyses die tijdig worden bijgesteld. Ook nu zijn er nog veel Arabieren (in de Golfstaten) die IS steunen en die het kalifaat als een legitiem doel zien. Het wordt een kwestie van lange adem. Welke gevolgen heeft de inzet van ballistische raketten, kernwapens en biologische wapens en waar zijn die te verwachten? Cyberaanvallen kunnen gericht worden ingezet. Tegen IS moet niet worden gevochten als een kip zonder kop. Een belangrijk thema in het Hart der duisternis is zelfbeheersing. Als emoties voorrang hebben, gaat het mis. Het verstand, begrip en mededogen tegenover de andersdenkende medemens stelt ons in staat het kwaad in onszelf te beheersen. Is dat misschien beschaving?

NRC Handelsblad 27 september 2014

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *