30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Vermeend: Vergeet financiële sector

HomeMediaAD | Vermeend: Vergeet financiële sector

Curaçao als offshore is verleden tijd

Willemstad – ,,Curaçao als belastingparadijs of offshore markt, zoals vroeger, is passé.”

,,De financiële sector in de huidige vorm wordt steeds minder belangrijk. Vergeet het en laat het achter je”, adviseerde professor Vermeend. FOTO KPMG
,,De financiële sector in de huidige vorm wordt steeds minder belangrijk. Vergeet het en laat het achter je”, adviseerde professor Vermeend. FOTO KPMG

Aan het woord is Willem Vermeend, volgens velen en in elk geval volgens het Nederlandse boek ‘Het belastingparadijs; Waarom niemand hier belasting betaalt – behalve u’ als ex-staatssecretaris belast met Fiscale Zaken mede verantwoordelijk voor de enorme terugloop op Curaçao van de internationale financiële dienstverlening; deels ten gunste van Nederland.
Deze week was hij in een andere rol op Curaçao en zei hij:

,,Ik heb gekeken naar de Curaçaose economie, die de afgelopen tien jaar geen echte groei heeft doorgemaakt. Vroeger was de financiële industrie goed voor zo’n 40 procent van de Curaçaose economie. De financiële sector in de huidige vorm wordt steeds minder belangrijk. Vergeet het en laat het achter je”

, adviseerde professor Vermeend afgelopen week als spreker bij een KPMG B2B-sessie.

,,Curaçao moet zichzelf opnieuw gaan uitvinden. De komende 20 jaar verandert de wereldeconomie meer dan de afgelopen 50 jaar en Curaçao moet ervoor zorgen dat ze voorop loopt.”

Vermeend is voormalig Kamerlid en bewindspersoon voor de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA), namelijk in de periode 1984-2002, maar tegenwoordig is hij internetondernemer, investeerder en bijzonder hoogleraar Economics en Internetbusiness.

Daarnaast is hij commissaris bij een aantal internationale bedrijven en auteur van een groot aantal boeken op het gebied van economie, financiën en fiscaliteit.
Ook schrijft Vermeend samen met de internationale topeconoom professor Rick van der Ploeg (ook PvdA) een wekelijkse internetcolumn.

,,Hoe kan Curaçao zichzelf opnieuw gaan ontdekken?” vroeg hij zich hardop af tijdens de sessie van KPMG Dutch Caribbean.

Hij gaf zelf het antwoord.
Net als in vele andere landen, is het huidige belastingsysteem verouderd, stelt Vermeend.

,,Geen ramp. Ontwerp nu een nieuw en veel eenvoudiger belastingsysteem, die het nieuwe ‘internetondernemen’ stimuleert”, zei hij.

Het nieuwe systeem moet meegaan met de internationaliseringstrend.

,,Begin snel te werken aan een ‘internet freedom act’ en dan heb je als Curaçao een voorsprong.
Chili en Nederland hebben dit ook al.
Hierbij trek je start-ups naar Curaçao aan (Innovatiebox). Stel een innovatie taskforce van mensen samen uit bijvoorbeeld de financiële sector en anderen. Geen rompslomp meer met al die ingewikkelde, ouderwetse belastingregeltjes. Richt je op ondernemerschap!”

Stop ‘papiertjes-invullen-cultuur’
Verder is zijn advies:

,,Stop met die ‘papiertjes-invullen-cultuur’. Als een toerist of zakenreiziger op Hato aankomt, moet hij met zijn smartphone langs een digitale pilaar kunnen swipen, waar hij een app van Curaçao downloadt. Al zijn gegevens worden aan Curaçao gegeven, maar hij krijgt ook alle bezienswaardigheden, restaurants, te zien inclusief ‘Wil je ondernemer worden op Curaçao?’ en hij blijft voor altijd met die app van Curaçao op z’n smartphone, die 24 uur per dag online wordt bijgewerkt. Dit is de meest goedkope en supereffectieve marketing, die een land zich maar kan bedenken.”

Vermeend in zijn speech voor genodigden van KPMG:

Ex-staatssecretaris Willem Vermeend. FOTO MT
Ex-staatssecretaris Willem Vermeend. FOTO MT

,,Leg over het hele eiland gratis wifi aan met supersnel internet. Scholen, buurtcentra, start-ups en vele andere belangrijke organisaties kunnen er op worden aangesloten.”

En: ,,Ga over op zonne-energie en elektrisch rijden. Nu al kan zonne-energie even duur of goedkoop zijn als energie op dit moment is op Curaçao. En denk aan het positieve effect op je handelsbalans, want je hoeft geen diesel meer in te kopen!
Binnen 3-5 jaar is zonne-energie ‘standard practice’ en Curaçao kan op die manier nu al een voorsprong nemen. Prijzen van elektrische auto’s gaan binnenkort drastisch omlaag en met elektriciteit via zonne-energie zal dit het goedkoop rijden spectaculair stimuleren. En er wordt wat afgereden op dit eiland en het is nog schoon ook!”

Vermeend heeft meer tips:

,,Stimuleer het onderwijs om opleidingen voor minstens 50 procent van de studies aan te bieden voor banen die inspelen op de nieuwe interneteconomie. Op dit moment wordt grofweg de helft van de studenten opgeleid voor banen die er over vijf à tien jaar niet meer zijn. Opleiden is een groeimarkt. Online opleidingen kunnen vanuit elk (ei)land op de wereld aangeboden worden. Degene die talent, ‘human capital’, binnenhaalt en aantrekt, is de winnaar van morgen. Plaats 50-plussers niet terug om ze (vervroegd) met pensioen te laten gaan, maak ze mentoren van de ‘young talents’ en laat ze werken tot wanneer ze willen.”

En ook dit advies: ,,Focus op de Europese ‘rijke-50-plus-toeristen’. Naast Nederlanders is de Duitse markt aantrekkelijk. Die trek je aan om naar Curaçao te komen. Zorg dat er goede gezondheidszorg is (‘wellness’) en fitnessruimtes, looproutes zodat 50-plussers gezond kunnen verblijven op Curaçao. Zet bijvoorbeeld het slavenmuseum online! Het verkoopt. Plaats een 3Dprintingshop op de Handelskade. In Londen verkopen ze die mini-3D-poppetjes van jezelf voor 20 GBP per stuk!”

Kortom, zo sprak Vermeend tijdens zijn begeesterende speech:

,,Het kan niet anders dan dat Curaçao het gaat maken! Zet een stip op de horizon en ga ervoor. ‘Wij zijn Curaçao en we gaan het maken, we gaan het eiland opnieuw heruitvinden’. We moeten focussen op overmorgen, want de wereld gaat zo snel, dat kunnen we ons niet voorstellen.”

Volgens de spreker is dat ook dé manier om innovatie te stimuleren.

,,Doordat de westerse wereld is gaan ‘outsourcen’, is innovatie slachtoffer geworden. We moeten ‘brains’ en productie bij elkaar houden. In de toekomst gaat het niet meer om kapitaal, maar om human capital.”

KPMG Curaçao organiseert regelmatig soortgelijke ‘thought leadership’-sessies om daarmee haar kennis en netwerk te delen met de business community van Curaçao.

NASCHRIFT

Smartphone-economie

In de nieuwe belevingseconomie willen jonge mensen andere dingen dan 20 jaar geleden. Iedereen kan tegenwoordig een eigen bedrijf starten met een tablet of laptop en 500 euro op zak. Al die nieuwe ontwikkelingen zijn mogelijk door de nieuwe online economie, die in een razend tempo de wereld aan het veranderen is. Maar wat betekent dit voor Curaçao? Wat is die smartphone-economie? In die rol heeft Willem Vermeend een aantal trends voor de toekomst gesignaleerd. ,,We gaan toe naar een ‘smartphone- en tablet-economie’. Geen pc’s meer, maar mobiel internet. Dat vraagt om een andere manier van denken. Alles wordt gedigitaliseerd en als je niet 24 uur per dag gevonden kunt worden op internet, besta je ook niet.” Daarnaast kunnen we er volgens Vermeend niet meer onderuit: Big Data, sensoren en actuatoren ingebed in fysieke objecten en 3D-printen, zullen de nabije toekomst bepalen. ,,3D-printen veroorzaakt een revolutie in de maakindustrie, wasmachines rekenen zelf uit wanneer het de beste tijd is om een wasje te draaien en de supercomputer Watson bewijst in de medische wereld dat dat mogelijkheden biedt die we nu nog niet eens kennen”.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties