Vermiste Nederlandse wandelaars Nepal: ‘we zijn veilig’

Vanuit Nepal: ‘Sorry dat we jullie zo lieten schrikken’

Frederique Dormaar:

Vermiste Nederlandse wandelaars Nepal: ‘we zijn veilig’

KATHMANDU – De drie Nederlandse vrouwen die werden vermist in het Nepalese Himalayagebergte zijn veilig. Dat vertelt een van hen, Frederique Dormaar, in een kort telefoongesprek met De Telegraaf.

Frederique Dormaar, die ook onze collega bij DFT is, meldt dat zij, Marijn Kamp en Jessica van der Leij ingesneeuwd raakten en geen bereik hadden. Het was daardoor onmogelijk om contact op te nemen met de buitenwereld. Het gaat goed met de vrouwen, aldus Frederique. Via een sms-bericht laat zij ons weten:

“Sorry dat we jullie zo hebben laten schrikken. Er was geen mogelijkheid om eerder contact te leggen. We zaten in Italian base camp tijdens het noodweer. Er was heel veel sneeuw en we zagen overal lawines. De dag erna zijn we toch verder getrokken naar glacier camp, maar halverwege zijn we gestrand.”

‘Angstig moment’

Maar het was te gevaarlijk om door te gaan, door een grote lawine. “We sloegen een kamp op in de sneeuw en hebben de dag daarna opnieuw geprobeerd verder te gaan. Tevergeefs: de situatie was levensgevaarlijk door de smeltende sneeuw. Dat was voor ons een angstig moment. Daarom zijn we toen definitief omgekeerd. Terug in Italian base camp zagen we hoe lijken door helikopter werden opgehaald van de berg: slachtoffers van het noodweer. Erg schokkend. Wij nu al twee dagen aan het afdalen.”

De drie Nederlandse vrouwen in Nepal met wie al een paar dagen geen contact was geweest, maken het goed. Ze zijn ongedeerd, meldt een woordvoerder van reisorganisatie Snow Leopard Adventures zaterdag. De vrouwen hebben zaterdagochtend contact gehad met de lokale reisagent in Nepal, die ook hun familieleden heeft geïnformeerd.

29 doden

Het gebied waar ze wandelden rond de berg Dhaulagiri werd dinsdag getroffen door een sneeuwstorm, die aan zeker 29 mensen het leven heeft gekost.

De wandelaars zullen vermoedelijk op 21 oktober hun afdaling afronden, zegt de Nepalese manager van de organisatie waarmee de vrouwen hun trekking waren begonnen. “Ik vermoedde al de hele tijd dat ze zich waarschijnlijk schuil hebben gehouden, maar nu er daadwerkelijk contact is geweest, stemt me dat erg blij”, aldus de opgeluchte manager Shiva Thapa.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *