Vermoeden misdrijf Panama gesterkt

Lisanne Froon (links) en Kris Kremers (rechts) © EPA.

Lisanne Froon (links) en Kris Kremers (rechts) © EPA.

RIJSWIJK – De autoriteiten in Panama en de familie van de twee vermiste Nederlandse vrouwen gaan nog altijd uit van een misdrijf. Door de vondst van een tas met spullen van Kris Kremers en Lisanne Froon wordt dat vermoeden zelfs gesterkt, „al sluiten we op dit moment niets uit”, zo liet een woordvoerster van de familie zondagochtend weten.

De tas met daarin telefoons, een verzekeringspasje, geld (83 dollar) en een digitale camera werd namelijk gevonden bij een rivier die lastig te bereiken is. Vanaf de plek waar de twee vrouwen voor het laatst waren gezien, de Pianista-trail, is het ruim 8 uur lopen voor een geoefende wandelaar naar het water. Het is onwaarschijnlijk dat de meiden zelf bij de rivier zijn uitgekomen.

De tas werd gevonden bovenop struiken bij de Rio Culubre in het noorden van Panama. Die rivier is door het slechte weer in het land vermoedelijk gezwollen, waarna de tas is meegevoerd. Toen het water weer daalde, is de tas in de struiken beland. Vandaar dat onderzoekers in nieuwe gebieden stroomopwaarts gaan speuren naar sporen van de meiden, de locatie waar de tas vandaan is gekomen en mensen die meer weten.

Ook hopen de autoriteiten dat zij gegevens uit de telefoons kunnen halen, zoals foto’s, sms’jes, whatsapp-berichten en locatiegegevens. Daardoor zou duidelijk kunnen worden of zij contact hebben gehad met mensen die nog niet in beeld waren in het onderzoek. Of er nu nog spullen ontbreken van de beide vrouwen, kon de woordvoerster in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De zoektocht langs de rivier die dwars door de jungle stroomt is niet gemakkelijk. Het woud is dicht en gevaarlijk. De officier die betrokken was bij het onderzoek naar de tas, raakte gewond. „Het is lastig om daar met een helikopter te landen en daarna moet je te voet verder. Je kan geen grote onderzoeksgroepen die kant op sturen, want dan breng je mensen in gevaar”, aldus de woordvoerster.

Vandaar dat ook niet bekend is of familieleden van de vrouwen opnieuw afreizen naar Panama. De autoriteiten raden het af, aangezien de Nederlanders niet mee de gevaarlijke jungle in kunnen.

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen 1 april spoorloos.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *