‘Vermoorde crimineel Martha vroeg politie bescherming’

Het stoffelijk overschot van Gwenette Martha, die door meerdere kogels werd geveld.

Buurtbewoners melden dat het om een “gruwelijke schietpartij” gaat, waarbij drie of meer daders betrokken waren. Ze droegen zwarte kleding en gezichtsbedekking.

De donderdag in Amstelveen geliquideerde crimineel Gwenette Martha heeft een half jaar geleden bij de politie aangeklopt voor bescherming.

Dat zegt zijn advocaat Nico Meijering vrijdag in een persconferentie. “Ik hoop dat de dood van Martha een wakeup-call is voor Justitie.”

In december vorig jaar werd al een aanslag gepleegd op het leven van Martha. Meijering is verbijsterd dat zijn verzoek om bescherming door de Amsterdamse politie werd geweigerd, terwijl zijn cliënt op een dodenlijst zou staan.

Op dat moment was het volgens Meijering een veel te groot risico dat Martha van Justitie het land niet mocht verlaten, een vaste verblijfplaats moest hebben en zich wekelijks op een vast bureau moest melden.

 

Roepende

Martha kon slechts worden beveiligd als hij openheid zou geven over de aanslag die op zijn leven was gepleegd. Volgens Meijering had Martha hier echter geen informatie over.

“Hij was een roepende in de woestijn. Vraag was niet of Martha zou worden vermoord, maar wanneer”, aldus Meijering.

Volgens hem moet Justitie te rade gaan om het beschermingsbeleid aan te passen.

 

Omgekeerde wereld

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam neemt afstand van de verwijten van Meijering.

“Het is de omgekeerde wereld dat hij zou zijn geliquideerd, omdat wij hem niet wilden beveiligen”, aldus de woordvoerder.

Volgens hem is de beveiliging door Justitie zelf aangeboden en hoefde Martha alleen informatie te geven over zijn bewegingen en waar het gevaar vandaan zou kunnen komen. Deze informatie is nodig om hem te kunnen beveiligen, aldus de woordvoerder.

Bovendien gold Martha als vluchtgevaarlijk. Vandaar dat het Openbaar Ministerie zich verzette tegen het versoepelen van de voorwaarden. Martha zou eerder hebben aangegeven naar het buitenland te willen. Ooit wist hij zelfs uit een gevangenis te ontsnappen.

 

Sleutelfiguur

In een groot onderzoek naar een reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu geldt Martha als sleutelfiguur.

Zo werd een belangrijke compagnon van Martha, de Amsterdamse Marokkaan Najib Bouhbouh in oktober 2012 in Antwerpen doodgeschoten.

Martha was daarna vermoedelijk betrokken bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, die met veel vuurwapengeweld gepaard ging. Dit was mogelijk een vergeldingsactie voor de moord op Bouhbouh.

 

Media

In zijn persconferentie haalde Meijering ook fel uit richting de media die volgens hem ten onrechte Martha in verband brengen met de moorden in de Staatsliedenbuurt.

Justitie zou volgens hem actiever dergelijke berichten moeten tegenspreken.

Het Openbaar Ministerie is er echter wel degelijk van overtuigd dat Martha betrokken was. Dit zou blijken uit verklaringen van de slachtoffers en uit tips uit de onderwereld aan de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

 

Kogelwerend vest

Martha zou donderdagavond, dus enkele momenten voor zijn dood, nog op het kantoor van Meijering zijn langsgeweest.

De advocaat was het opgevallen dat hij geen kogelwerend vest droeg, terwijl hij dat normaal wel deed. Martha vreesde echter dan opnieuw te worden opgepakt, vanwege het verdachte signaal dat ervan uit gaat.

Meijering vermoedt dat de vijanden van Martha onlangs nog de politie hebben ingezet om hem te ontwapenen. De politie zou niks hebben aangetroffen. Een rechercheur zou Martha hebben geïnformeerd over de tip.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zegt in een gesprek met AT5 dat hij de uitspraken van Meijering vreemd vindt. “Ik snap niet dat een advocaat zich daar meteen over uitlaat.”

 

Verbanden

De burgemeester zegt verder dat er verbanden zijn tussen de liquidaties die de afgelopen hebben plaatsgevonden, maar kan er verder niet veel over zeggen. Wel laat hij weten dat het zo niet langer door kan gaan.

Ondanks dat het lastig in de hand te houden is, zegt Van der Laan dat de politie wel tweederde van de afrekeningen oplost. “Daar waar het aantal liquidaties in de rest van het land aan het stijgen is, blijft het in Amsterdam stabiel.”

Profiel: Gwenette Martha was spil in de Amsterdamse onderwereld

Door: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *