Video van Greenpeace toont hoe Russen Arctic Sunrise enterden

Bron: ANP

green-peace101013Op YouTube zijn nog niet eerder vertoonde beelden geplaatst van het moment dat het Greenpeace-schip Arctic Sunrise wordt belegerd door de Russische kustwacht.
De beelden zijn gemaakt door bemanningsleden van Greenpeace en laten zien hoe de Russische autoriteiten het schip middels een helikopter binnenvallen. Ze zwaaien met geweren, maar gebruiken geen fysiek geweld. De actievoerders verzetten zich niet en geven zich met opgeheven handen over.

De Arctic Sunrise werd op 19 september van dit jaar geënterd door de Russen, toen het bezig was met een protestactie tegen een boorplatform van Gazprom.
De bemanning werd opgepakt en het schip naar de haven van Moermansk gesleept.
Daar ligt het schip nog altijd.
De 30 bemanningsleden zitten in dezelfde plaats vast, ondanks herhaaldelijke verzoeken van Nederland om schip en crew te laten gaan.

Hooliganisme
De Greenpeaceleden werden in eerste instantie beschuldigd van piraterij.
Dat leek vervolgens te zijn afgezwakt tot ‘hooliganisme’, maar volgens Greenpeace is de eerste aanklacht nooit ingetrokken.
Gisteren werd bekend dat er nog een aanklacht is bijgekomen, namelijk ‘verzet tegen wetsdienaren’.

De extra aanklacht, die tot nog eens 5 jaar cel kan leiden, komt voort uit de bewering van de Russen dat de activisten een vaartuig van de kustwacht hebben geramd.
Bovendien zouden de Greenpeace leden bevelen van de autoriteiten hebben genegeerd tijdens het beklimmen van het boorplatform.

Video:

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *