Villamedia | Bedreiging van journalist heeft ‘hogere prioriteit’, maar de praktijk laat wat anders zien

Trudy Brandenburg – van de Ven

Journalisten kunnen geen aangifte doen maar er kan wel aangifte tegen journalisten worden gedaan. Zo wordt media verdacht gemaakt. © Lex van Lieshout / ANP

UPDATE -Ondanks dat minister Grapperhaus van Justitie eerder zei dat bedreigingen aan het adres van een journalist een ‘hogere prioriteit’ hebben, is de praktijk weerbarstiger. Het is zelfs moeilijk om aangifte te doen, omdat ‘bedreiging’ moeilijk te bewijzen zou zijn. Dan blijft er vervolgens niets anders over dan dat het incident als ‘melding’ in het politiesysteem komt te staan. En bij een melding hoeft het OM geen beslissing te nemen over vervolging.

Vorige week kwam het bericht dat een verslaggever van Omroep Flevoland was belaagd bij ongeregeldheden op Urk en dat er zelfs een rookbom in zijn auto werd gegooid. Van deze gebeurtenis kon aangifte worden gedaan, maar Omroep Flevoland heeft de afgelopen periode zeker vier keer meegemaakt dat journalisten werden bedreigd en dat er geen aangifte van kon worden gedaan, meldt Margriet Oostveen van de Volkskrant (betaald, via Blendle).

“Wij (althans journalisten) maken ons in Nederland terecht druk om de vrije pers als Amerikaanse verslaggevers worden bedreigd en uitgejouwd, dankzij Donald Trumps voortdurende aanvallen op de media als ‘vijand van het volk’ en ‘verspreiders van nepnieuws’. Maar in Nederland, waar onder politici met name de heren Baudet, Wilders en Kuzu al enige tijd hun steentje bijdragen aan het verdacht maken van ‘mainstream’ media, kan het als we niet oppassen dezelfde kant uit gaan. Dus niet alleen waar misdaadverslaggevers moeten onderduiken, criminelen inrijden op het kantoor van de Telegraaf Media Groep, of de redactie van Panorama wordt beschoten. ‘Verslaggevers Omroep Flevoland bedreigd’ klinkt misschien minder spannend, maar hun ervaringen zijn juist om het alledaagse karakter minstens zo ondermijnend voor een vrije pers.”

“Intussen dreigt burgemeester Pieter van Maaren (CDA) van Urk nu doodleuk wél aangifte te doen tegen een columnist, wegens een als ‘kwetsend’ ervaren stukje op de radio over de rellen op Urk. En meldt het OM daarop wèl te gaan onderzoeken of in die column iets strafbaars staat.”

De Nieuws BV-columnist Elfie Tromp haalde donderdag in de uitzending hard uit naar de Urker jongeren en stelt voor “de dijken alvast door te steken” bij Urk. BNNVARA laat in een reactie aan NU.nl weten te begrijpen dat de column discussie oproept, maar dat de “juridische grenzen in de column niet zijn overschreden”.

“Zó dus, maak je media verdacht. Met je prioriteiten”, aldus Oostveen.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat maandagochtend weten het besluit over een eventuele vervolging van columnist Elfie Tromp “nog enige tijd uit te stellen”.

Lees ook:
Openbaar Ministerie: hogere strafeis intimidatie media en journalisten (19 juli 2018)

Bron: Villamedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *