Villamedia | Georganiseerde misdaad vaak achter moorden op journalisten

Trudy Brandenburg – van de Ven

Herdenking op de moord op Maltese onderzoeksjournalist Daphne  Galizia. © AP

De afgelopen twee jaar zijn er al zeker 31 journalisten gedood door leden van de georganiseerde misdaad. Dat staat in een nieuw rapport van de internationale persorganisatie Reporters Sans Frontieres (RSF). En daders worden zelden gevonden en bestraft.

Volgens het CPJ vallen de slachtoffers niet alleen in Italië, waar de maffia zit, of in Mexico, met de drugssyndicaten: de tentakels van de georganiseerde misdaad zijn volgens de persvrijheidsorganisatie overal ter wereld te vinden.

Alleen al dit jaar zijn volgens het rapport minstens een dozijn journalisten gedood door leden van de georganiseerde misdaad.

Het brengt een soort geweld dat vaak wordt geassocieerd met oorlogsgebieden. Ook in Europa zijn journalisten omgebracht door de georganiseerde misdaad. De aanslagen op de Bulgaarse onderzoeksjournaliste Victoria Marinova en de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak liggen nog vers in het geheugen. Net als die van de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, vorig jaar. Meer bij RSF (.pdf)

Bron: Villamedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *