Villamedia | NOS-correspondent Dick Drayer wint rechtszaak om gestolen foto’s

Lars Pasveer

Ultimo Noticia: ‘Drayer brengt Ultimo in gevaar’

Fotograaf, journalist en NOS-correspondent voor het Caraïbisch gebied Dick Drayer heeft in een slepende rechtszaak over ongeoorloofd gebruik van ruim 160 foto’s een klinkende overwinning behaald: dagblad Ultimo Noticia op Curaçao moet hem 100.000 Antilliaanse gulden (ruim 47 duizend euro) schadevergoeding betalen.

Ultimo Noticia gebruikte tientallen foto’s van Drayer in de eigen berichtgeving. In 2015 stuurde Drayer (die op Curaçao een persbureau runt) de eerste facturen voor het hergebruik. De krant negeerde die rekeningen en het aanbod van Drayer om desnoods een bulkprijs voor het hergebruik te betalen.

Drayer verhoogde daarop de prijs per ongeoorloofd gebruikte foto naar 450 gulden (zo’n 215 euro) waarna een gang naar de rechter volgde. In een redactioneel commentaar afgelopen woensdag stelt de hoofdredactie van Ultimo Noticia dat ze wel degelijk openstonden voor zo’n bulkregeling.

De krant voerde tijdens de rechtszaak aan dat de gebruikte foto’s geen watermerk bezaten en dat ze ten tijde van de facturen al gedateerd waren. De directie twijfelde er bovendien aan of Drayer ze überhaupt zelf gemaakt had. De rechter veegde al die verweren van tafel en kende Drayer omgerekend 47 duizend euro schadevergoeding toe.

Ultimo Noticia is niet van plan ook maar een cent te betalen, meldt het Antilliaans Dagblad. De krant betaalt eigen fotografen 20 gulden per foto. “Denk je nu echt dat een krant meer dan honderdduizend gulden kan uitgeven aan fotografie?”, aldus de krant in een reactie.

Volgens de hoofdredactie is door het vonnis het voortbestaan van de krant in gevaar gekomen. Het gaat al langer niet goed met de titel, die sinds 1982 bestaat.

Als Ultimo Noticia weer zonder toestemming foto’s van Drayer publiceert, kan er een dwangsom van duizend gulden (ruim 477 euro) per incident worden opgelegd, oplopend tot opnieuw een ton.

Drayer heeft een uitgebreid en lezenswaardig verslag van zijn conflict met de krant gepubliceerd.

Bron: Villamedia

5 Reacties op “Villamedia | NOS-correspondent Dick Drayer wint rechtszaak om gestolen foto’s

 1. Trots op Curaçao

  @Brian, Helemaal mee eens. Gebruiken is betalen.

  De onwaarheid die ik aangeeft is dat het AD schrijft dat Dick de prijs naar 450,- heeft verhoogd. Dat is niet zo. De rechter is meegegaan in de algemene voorwaarden van de Fotografenfederatie in Nederland, die in geval van onrechtmatig gebruik van foto’s de zogenaamde triple damage bepaling kent.
  Dat betekend 3 x de normale prijs. En die was 150,-.

  Ultimo Noticia had moeten reageren, maar ja de directeur is 77 jaar en daar duurt het wat langer bij eer die een beslissing neemt. Ook dat heeft de rechter afgestraft.

 2. @Trots, Dat is vraag en aanbod. Het is normaal dat bedrijven en mensen bv een prijs van te voren afspreken of indien er vaak gebruik gemaakt wordt dat men een goedkopere prijs krijgt.
  Voor muziek dien je ook te betalen dus waarom niet voor fotos?

 3. Elke Fotograaf mag zijn eigen prijs bepalen voor zijn geleverde werk-het kan niet zo zijn dat de Krant of andere instantie maar jou werk neemt en er mee publiceerd.
  Ultimo Noticia zat fout en moet gewoon dokken of sluit ze maar-van mij mogen er nog meer sluiten.

 4. achterlijk stuk van AD
  en ik ben in de jaren 70-80 fotograaf geweest in Nederland-en elk blad probeert onder de prijzen te duiken of je zelfs niets te betalen–
  ik vind dit een prachtige zet–betalen of sluiten met die hap–ik ging er opaf-teveel domme dagbladen op dit eiland.

 5. Trots op Curaçao

  Ook hier weer een onwaarheid. De prijs van Nafl 450,- voor een foto is door de rechter gehanteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *