Vissers berichten over twee losgeslagen FAD-boeien

WILLEMSTAD — Van de drie nieuwe Fish Aggregating Device (FAD)-boeien, zou er bij Westpunt reeds één zijn losgeslagen, aldus Edwin ‘Makambi’ Flameling namens de vissersgemeenschap. Ook is een losgeslagen boei bij het oostelijk gedeelte van het eiland door een visser op sleeptouw genomen en naar de vissershaven van Caracasbaai gesleept.

De losgeslagen FAD-boei die door een visser naar de vissershaven van Caracasbaai is gesleept.

De losgeslagen FAD-boei die door een visser naar de vissershaven van Caracasbaai is gesleept.

Van deze boei is het nog niet duidelijk of dit een nieuwe is, die een kleine maand geleden door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) werd geplaatst.
De FAD-boei die bij Caracasbaai ligt, onderscheidt zich qua vorm van de nieuwe boeien, die bekostigd werden door Usona.
Er zijn in totaal twintig boeien vervaardigd ter waarde van 280.000 gulden.
Omdat ze al twee jaar aan wal lagen, besloot het ministerie onlangs alvast drie boeien te plaatsen.
De nieuwe FAD-boeien moeten de visvangst economisch aantrekkelijker maken en zo de vissersgemeenschap ondersteunen.
Het Agrarisch Visserij Beheer (AVB) is nog niet op de hoogte van een losgeslagen boei, zo laat GMNwoordvoerder Jair Santos Gonçalves desgevraagd weten.Flameling plaatste onlangs nog vraagtekens bij de ‘hoge kosten van de boeien’ en meende dat de vissersgemeenschap er eerder mee gebaat zou zijn als de bestaande vissersfaciliteiten – die zich grotendeels in vervallen staat bevinden – opgeknapt zouden worden.
Ook meende hij dat slechts 10 procent, van de ongeveer 45 vissers op het eiland, nog de hoge brandstofprijzen zou kunnen bekostigen om regelmatig te gaan varen.

“Het is sterk de vraag of de vissersgemeenschap hier daadwerkelijk bij gebaat is.
Ondanks het feit dat het project als doel heeft de lokale visserij te bevorderen en uiteindelijk veel geld heeft gekost, denken wij dat voornamelijk de charterboten (voor recreatieve visvangst met toeristen) en ‘pleziervissers’ hiervan zullen profiteren’

, aldus Flameling eerder.
Hij licht toe dat het hem enkele dagen geleden opviel, dat de boei bij Westpunt niet meer te zien was.

“Ik heb toen van de vissers aldaar begrepen dat de boei zou zijn losgeslagen en vervolgens ineens aan wal lag.
Deze boei was toen ik er was, inmiddels al weggehaald”

, aldus Flameling.
Hij licht toe dat de vissers in de veronderstelling waren dat de boei door de kustwacht zou zijn weggehaald.
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur kon dit niet bevestigen.
Flameling verwees tevens naar de eerdere ervaringen met FAD-boeien op het eiland.

“Curaçao heeft ongeveer tien tot vijftien jaar geleden ook FAD’s gehad. Er is toen gebleken dat de boeien waarvan de betonnen ankerblokken vervaardigd waren met gewoon betondraad en de bevestigingsringen niet uit nikkelstaal vervaardigd waren en niet van zinken anodes voorzien waren, binnen een jaar door corrosie weggevreten werden en zelfs lossloegen”.

Flameling meende dat door de korte levensduur, van minder dan een jaar, de plaatsing van deze boeien een zeer kostbare aangelegenheid kan zijn.
Een FAD-boei trekt schelpdieren aan waar aasvissen op afkomen die wederom een aantrekkingskracht hebben op de wat grotere vissen, zoals vliegende vissen, kleine tonijn en kabeljauw.
Vervolgens ontstaat er een grote voedselketen, waarbij ook grote vissoorten, zoals de mula, dradu, yellowfin tuna, barracuda en blue marlin op de boeien afkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *