VK | Advocaat Knoops wil Staat dwingen smartengeld te betalen

Door: Wil Thijssen | Volkskrant

Het rechtssysteem in de Cariben 'functioneert minder objectief' | ANP

Het rechtssysteem in de Cariben ‘functioneert minder objectief’ | ANP

Via beslaglegging wil het advocatenkantoor Knoops de Nederlandse Staat dwingen smartengeld te betalen aan drie cliënten. Het gaat om de voormalige minister van Economische Zaken (destijds vice-premier) op de Nederlandse Antillen, Burney El Hage, zijn echtgenote, en Ramonsito Booi, die op Bonaire jarenlang leider was van de grootste politieke partij, de UPB.

Zij werden eind vorig jaar na zeven jaar procederen onherroepelijk vrijgesproken in het grootste drugs- en corruptieproces in de geschiedenis van de voormalige Antillen, de zogeheten Zambezi-zaak.

Op 1 april van dit jaar oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Caribisch Nederland dat de Nederlandse Staat hen schadevergoedingen moet betalen van in totaal bijna 4 ton.

‘Onze cliënten zijn al sinds 2009 slachtoffer van een onterechte vervolging’, zeggen de advocaten Carry Hamburger en Geert-Jan Knoops. ‘Zij zijn hierdoor ernstig beschadigd, zowel materieel als emotioneel. Door de aanklacht verloren de twee politici hun baan, hun carrièreperspectief en hun inkomen. Hun goede naam is aangetast en voor dit proces moesten alle drie de cliënten zich diep in de schulden steken.’

Hamburger en Knoops, die de drie vrijgesproken Bonairianen in de Zambezi-zaak verdedigden, noemen het ‘schrijnend’ dat het rechterlijk bevel tot betaling al drie maanden zonder reden niet wordt voldaan. In juni liet hoofdaanklager Mario Angela het kantoor Knoops per mail weten dat de Nederlandse minister van Financiën verantwoordelijk is voor de betaling van het smartengeld, en niet het Openbaar Ministerie.

Omdat betaling ondanks verschillende herinneringen aan het adres van de Landsadvocaat uitblijft, schakelde Knoops afgelopen maandag het gerechtsdeurwaarderskantoor Groot en Evers in. Die heeft het ministerie van Financiën gesommeerd uiterlijk donderdag tot betaling over te gaan. Dat is niet gebeurd, waardoor beslaglegging ‘de volgende stap’ is.

Zo’n sommatie en beslaglegging bij de overheid zijn heel uitzonderlijk. ‘De overheid heeft een voorbeeldfunctie’, stellen de advocaten. ‘Het is heel treurig dat onze cliënten nu nog verder op kosten worden gejaagd om het geld te krijgen waarmee zij hun schulden willen voldoen die ze door het Nederlands Openbaar Ministerie hebben moeten maken.’ De landsadvocaat was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Bonaire valt onder het Nederlands recht. Geert-Jan Knoops, die veel zaken doet op de voormalige Antillen, heeft al eerder aanhangig gemaakt dat er grote rechtsverschillen zijn tussen inwoners van Nederland en die van de overzeese gebiedsdelen, en dat het rechtssysteem in de Cariben ‘aanmerkelijk minder objectief functioneert’.

Bron: Volkskrant

4 Reacties op “VK | Advocaat Knoops wil Staat dwingen smartengeld te betalen

 1. Knoops verdedigt Wilders dat zegt genoeg! Vergeet niet dat de gebroeders Ankers (long live Herenveen) uit principiële redenen de verdediging van Wilders heeft geweigerd. De geldbeluste en publiciteit geile Moskowitz had geen bezwaar om Wilders te verdedigen. Wij weten allemaal hoe het met die rat is afgelopen.

 2. Knoops en zijn vrouw, zijn uitmuntende juristen. Ze zijn een voorbeeld voor de Nederlandse advocatuur.

  De uurtarieven die het kantoor van Knoops hanteert zijn gangbaar binnen de Nederlandse advocatuur. Knoop behartigt ook veel belangen van cliënten pro bono.

  Knoops uitmaken voor een advocaat van laag allooi, kenmerkt diegene die het zegt!

 3. Je vraagt je idd af hoe politici multimiljonair kunnen worden met hun salaris. In geen jaren!

 4. Laat El Hage en Booi hun gigantische vermogensgroei eens verklaren, en al hun KLM business class reizen naar Nederland, meerdere malen per maand.

  El Hage en Booi zijn volgens mij corrupt tot op het bot.

  Maar ratvocaat Knoops verdedigt iedereen, zolang ze zijn idiote uurtarief maar betalen. Als ik zijn hoofd zie moet ik al braken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *