VK | Al 3.100 zwangere vrouwen met zika-virus in Colombia

Een zwangere vrouw laat zich op Zika checken in een Colombiaans Ziekenhuis | Reuters

Een zwangere vrouw laat zich op Zika checken in een Colombiaans Ziekenhuis

In Colombia zijn meer dan 3.100 zwangere vrouwen besmet met het zika-virus. Dit heeft de president van het Zuid-Amerikaanse land, Juan Manuel Santos, zaterdag gezegd.

Wel zijn er tot dusverre geen gevallen van aan zika gelinkte microcefalie bekend in Colombia. In Colombia zijn in totaal bijna 26 duizend mensen besmet met het zika-virus.

Als een zwangere vrouw besmet geraakt, dan kan de baby geboren worden met een te kleine schedel waardoor het kind hersenbeschadiging kan oplopen. Dat is nog niet onomstotelijk bewezen, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt wel van een noodsituatie.

Gevaar voor Nederland

In Zuid-Europa leeft een gerelateerd soort Aedes-mug (de verspreider van zika) die het virus in de zomer zou kunnen overdragen. In het verleden hebben hier verschillende uitbraken van chikungunya en knokkelkoorts plaatsgevonden, maar deze zijn altijd klein gebleven, doordat de gezondheidszorg in Europa goed is.

De Aedes-mug leeft niet in Nederland, maar muggenexpert Bart Knols zei eerder tegen de Volkskrant dat het een kwestie van tijd is tot de mug hier komt. ‘In augustus is deze mug voor het eerst in de randgemeenten van Parijs waargenomen. In Nederland komt hij jaarlijks binnen als eitje in gebruikte banden of bamboeplantjes. Hij heeft zich hier nog niet gevestigd, maar het is een kwestie van tijd tot het een keer misgaat’, aldus Knols.

In Nederland zijn tot nu toe twintig zika-gevallen bekend bij mensen die hebben gereisd. Onder hen bevinden zich geen zwangere vrouwen.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *