VK | Bonevacia na brons op EK indoor: Ik kan een 43’er lopen

Door Robin Gollin | Volkskrant

Ik zal de eerste Europeaan zijn die een 43’er gaat lopen. Ik weet dat ik het kan. Dat mag in de krant. | Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Nederland heeft op het EK indoor in Belgrado het eerste eremetaal te pakken. De 27-jarige Curaçaoënaar Liemarvin Bonevacia greep het brons op de 400 meter en verbeterde meteen het Nederlands record tot 46,26 seconden.

Europees kampioen werd de Tsjech Paval Maslák, die al jaren deze afstand domineert.

Bonevacia sprak van een alles of niets race. In een poging om op kop te geraken, verkocht hij de latere winnaar aan het begin van de tweede ronde een rake schouderduw. ‘Ik heb gedacht: ik ben de beste. Ik ga niemand respect geven.’ Op zo’n 150 meter voor het einde werd hij voorbij gelopen.

Hij vierde het brons als een overwinning, met dansjes op de baan en voor de camera, de Nederlandse vlag om de schouders. ‘Ik heb het tegen jullie gezegd: ik ga een medaille halen. Ik houd me aan mijn woorden.’
Hekel aan indoorwedstrijden

Ik zal de eerste Europeaan zijn die een 43’er gaat lopen. Ik weet dat ik het kan. Dat mag in de krant.

BELGRADE, SERBIA – MARCH 03: Liemarvin Bonevacia (R) of Bonevacia na brons op EK indoor: Ik kan een 43’er lopen | (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Bonevacia woont op Puerto Rico, waar hij een studie bedrijfsmanagement voltooide. Hij traint er onder coach José Ludwig Rubio. Elk jaar verblijft hij ook enkele maanden in Nederland, op het sportcentrum Papendal. Daar kreeg hij onder meer adviezen van Bart Bennema, de trainer van Dafne Schippers. Op Curaçao komt hij nog maar weinig. ‘Ik mis mijn vader en mijn moeder wel. En mijn broers.’

Eigenlijk, bekende hij, heeft hij een hekel aan indoorwedstrijden. De techniek ligt hem niet. Dat hij met een beperkte specifieke training toch derde werd, geeft hem veel vertrouwen. Daar draait het om in de atletiek, beklemtoonde hij.

BELGRADE, SERBIA  bronze medalist Liemarvin Bonevacia of Netherlands celebrate after the Men’s 400m final at the 2017 European Athletics Indoor Championships on day two of the 2017 European Athletics Indoor Championships at the Kombank Arena on March 4, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Hij heeft het er vaak over met zijn atletiekmaten uit Curaçao, Churandy Martina, Terrence Agard en Hensley Paulina: ‘Europeanen zijn soms wat meer geneigd niet over hun mogelijkheden heen te kijken. We zeggen: je moet een muurtje verder denken. Ik zeg je dit en dat mag de hele wereld weten: ik zal de eerste Europeaan zijn die een 43’er gaat lopen. Ik weet dat ik het kan. Dat heb ik vandaag gezegd. Dat mag in de krant.’ Zijn eigen outdoorrecord staat op 44,72, het Europees record op 44,33.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *