28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VK | Caribisch Nederland armer geworden

HomeMediaVK | Caribisch Nederland armer geworden

Door Charlotte Huisman | Volkskrant

Winkelstraat op Bonaire | Foto ©ANP
Winkelstraat op Bonaire | Foto ©ANP

De bewoners van de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn gemiddeld flink armer geworden sinds de drie eilanden vijf jaar geleden een soort overzeese gemeente van Nederland zijn geworden.
Door het gedaalde welvaartsniveau overheerst onder de bewoners de teleurstelling over de nieuwe staatkundige structuur. ‘De balans is nog niet positief’, concludeerde de evaluatiecommissie onder leiding van Liesbeth Spies maandag.

Na de opheffing van de Antillen op 10 oktober 2010 werden Curaçao en Sint Maarten autonome landen. De drie kleinste eilanden vallen sindsdien onder het Nederlandse bestuur. ‘Op ongeveer 8.000 kilometer afstand in Den Haag maakt Nederland vanaf 2010 regels en beleid en neemt besluiten die effect hebben op het alledaagse leven op Bonaire (18 duizend inwoners), Saba (1800 inwoners) en Sint Eustatius (4000 inwoners), met doorgaans weinig kennis van de lokale omstandigheden.’

Versnipperd beleid
Dit leidt tot versnipperd beleid. Bovendien hebben de eilanden het gevoel dat ze nu minder autonoom zijn dan in de tijd van de Nederlandse Antillen. De bewoners hebben het gevoel dat niet naar hen wordt geluisterd. Ook Nederland is ontevreden en ergert zich aan de gebrekkige bestuurscultuur op de eilanden. De onderlinge relaties zijn verslechterd.

Het onderwijs en de gezondheidszorg zijn er de afgelopen vijf jaar verbeterd, als ook het innen van belastingen. Maar een van de belangrijkste afspraken tussen Nederland en de eilanden bleek te vaag, namelijk om er tot ‘een binnen Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau’ te komen. De eilanden dachten dat hun sociale zekerheid meer op die van Nederlanders zou gaan lijken, maar Nederland ging meer uit van het in de Caribische regio gangbare niveau, om een aanzuigende werking te voorkomen.

Sint Eustatius is er van de drie eilanden het slechtst aan toe. Dat de armoede is gestegen komt overigens ook door de economische crisis. Maar prijsstijgingen door de invoering van de dollar vijf jaar geleden en de verscherpte belastinginning sindsdien hebben ook meegespeeld. ‘Veel ouderen en alleenstaande moeders komen in de problemen, maar ook veel gezinnen kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen’, aldus Spies. Om de kosten van het levensonderhoud te temperen, leven meerdere generaties met elkaar in te kleine huizen en hebben veel mensen meerdere banen.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. Het moment dat Nederland deze drie Eilandjes tot een zogenaamde gemeente had bestempeld, had ik al door dat er een probleem zou komen. Nederland heeft 146 nieuwe wetsartikelen aan deze eilanden opgelegd. Heeft zijn beleid opgelegd en de voorzieningen sterk verlaagd tenopzichte van Nederland. Daarnaast heeft men de dollar opgelegd. Waarom geen euro? Waarom geen socialevoozieningen zoals het in Nederland plaatsvind? Deze drie eilanden zijn letterlijk genaaid. Ze hadden het kunnen weten. Vroeger was het eiland Bonaire een simple welstrevend eilandje. Nu zijn ze bijna twee maal zoveel en worden door de overige rijke Nederlanders uitgebuit. Degene die in zee is gegaan met Nederland woont niet meer op het eiland. Jammer.

  2. Tja die Nederlanders met hun verdeel en heers politiek. Die Bonrianen die niet hadden nagedacht.

    Kijk je hebt drie munten in het koninkrijk:
    De Euro in Nederland
    De AWG op Aruba
    De ANG op Cur en SXM.

    Wat doet Nederland, die zegt kom wij gaan de USD op Bon, Saba en St Eustatius introduceren. Geen ANG die al bestaat of de AWG die evenveel waard is als de ANG en allemaal gekoppeld zijn aan de USD. Niet eens de Euro.
    Neen het werd de USD. Bonarie, Saba en St Eustatius mogen geen monetaire relatie aangaan met zowel Cur/SXM of Aruba.

    Je hebt drie munten al maar men introduceerde een vierde munt. Een munt die geen van de landen binnen het koninkrijk invloed op hebben. Geen monetaire beleid dus. Nogmaals Bonarie, Saba en St Eustatius mogen geen relatie aangaan met zowel Cur/SXM of Aruba. We gaan ze verdelen.

    Resultaat ? Bij de introductie van de USD zijn de prijzen labels veranderd van ANG naar USD en er is niets omgerekend. Net als bij de introductie van de Euro binenn Europa. Alles is dus 1,80 maal duurder geworden.

    Waarom waarom waarom heeft Nederland de USD geintroduceerd terwijl een ANG en AWG reeds bestaan en tevens aan de USD zijn gekoppeld ?

    Dit is geen verdeel en heers politiek maar politieke vandalisme, mismanagement, diefstal en teken van onkunde.

  3. pietermaai was een chollerbuurt met verpauperde huizen.
    dus wat klets je nou.
    de lokalen laten hier alles verwaarlozen en storten hun puin gewoon langs de weg.

  4. Had men soms gedacht op hetzelfde niveau als in NL te leven zonder er voor te werken, zonder dat daar productie tegenover staat? Caribisch NL is een kunstmatige creatie waarin een ver ‘moederland’ probeert een stel armlastige kunstmatige samenlevingen overeind te houden. Als men het op deze eilanden beter wil hebben zal er economische groei moeten zijn. Als het overigens niet bevalt binnen het koninkrijksverband heeft men nog altijd de mogelijkheid hier uit te treden.

  5. ach Sander er mag geen verschil zijn maar wat je niet heb opgebouwd kan je niet ineens krijgen. Trouwens op Bonaire willen ze wel de lusten maar niet de lasten.
    want wat als er nu gezegd word,
    1 aow( voor ons AOV) pas op je 67 en straks nog later.
    2 verplichte verzekering voor de ziektekosten
    3 21 % BTW
    4 gewoon de onroerend goed belasting geen enkele uitzondering wat nu het geval is
    5. zuiveringslasten,
    6 ecobelasting,
    7 vrije vestiging van europese nederlanders

    dan is Bonaire niet meer het Bonaire wat ze wilden.

    maar laten we niet vergeten dat er ook veel goede dingen zijn gedaan in de afgelopen 5 jaar.

  6. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ is de schuld. Als het de Euro was geworden dan woonde er geen hond meer op de BES eilanden. Snap ook niet dat ouderen van tussen de 50 en 64 zich niet laten inschrijven in NL een uitkering pakken in Euro’s en daarna lekker weer terug gaan naar hun thuis. OP die leeftijd kom je niet meer aan het werk in NL en hoef je maar een keer of twee je persoonlijk te melden, kan er makkelijk van af die twee vliegreisjes, je kan ook proberen gratis hof fotograaf te worden van de ministers, zijn je vliegreisjes zeker voor niks.

  7. dit kan toch nooit de bedoeling geweest zijn.
    die 24.000 mensen zouden toch hetzelfde niveau van leven moeten hebben als in NL.
    dit is duidelijk onderscheid maken tussen Nederlanders in NL en Nederlanders op de eilanden.
    er moet duidelijk gewerkt worden aan een betere verdeling.
    en ja, de aanzuigende werking moet wel in de gaten gehouden worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties