VK | Colombia: leger ingezet in strijd tegen criminele bendes

De Colombia Defensieminister Luis Carlos Villegas | EPA

De Colombia Defensieminister Luis Carlos Villegas |Foto  EPA

Colombia zet de luchtmacht in om zowel drugshandel als illegale mijnen tegen te gaan. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie Luis Carlos Villegas bekendgemaakt. Het land heeft te maken met drie grote criminele bendes, die gezamenlijk zo’n 3.000 leden hebben.

FARC

Hoe veilig is Noordwest-Colombia straks na het vredesakkoord met de FARC? ‘Wie beschermt ons als zij hun wapens hebben ingeleverd?’ (+)

De drie bendes in kwestie, Clan Usuga, Los Pelusos en Los Puntilleros, kwamen voort uit de militaire brigades die onder het regime van de de voormalige president Alvaro Uribe werden opgeheven.

Sinds de regering vredesonderhandelingen voert met linkse rebellenbeweging FARC, zijn de luchtaanvallen die FARC als doel hadden gestaakt. Volgens Villegas kunnen strijdkrachten zich daarom nu richten op ‘georganiseerde criminele bendes en machtige maffia’s’. Dat meldt de BBC.

Clan Usaga, de grootste van de drie, wordt verdacht van de distrubutie van cocaïne naar Centraal-Amerika en de Verenigde Staten. Los Pelusos heeft nauwe banden met het machtige Sinaloa-kartel in Mexico en Los Puntelliros zou zich bezighouden met drugshandel.

Bron: Volskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *