VK | Groen licht voor referendum over afzetten president Venezuela

 Een Venezolaanse vrouw houdt een bord omhoog met 'Stop de honger'. Door de aanslepende economische en politieke crisis lijdt de Venezolaanse bevolking al maanden honger. © AP


Een Venezolaanse vrouw houdt een bord omhoog met ‘Stop de honger’. Door de aanslepende economische en politieke crisis lijdt de Venezolaanse bevolking al maanden honger. © AP

De Nationale Kiesraad kondigde maandag (lokale tijd) aan dat de oppositie erin geslaagd is om de benodigde 1 procent, oftewel tweehonderdduizend handtekeningen, in alle vierentwintig staten van het land te verzamelen in de eerste fase van hun poging om het referendum toch te laten doorgaan.

Dit is slechts de eerste stap op weg naar een referendum. De Kiesraad moet in totaal vier miljoen handtekeningen verzamelen, al is nog niet bekendgemaakt wanneer dat gebeurd moet zijn. De oppositie heeft de voorzitter van de Kiesraad gevraagd om zo snel mogelijk een datum te prikken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spoorde Venezuela eerder aan om rondom het referendum ‘geen vertragingsspel te spelen’. Toch blijft de regering tegenstribbelen, onder andere door het aanspannen van rechtszaken over vermeende fraude bij het verzamelen van handtekeningen.

Economische crisis
Venezuela door het dalen van de olieprijzen terechtgekomen in een diepe economische crisis. Door de lage olieprijzen beschikt het land over te weinig deviezen om grondstoffen en producten in te voeren. Er een tekort aan voedsel en medicijnen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt de oppositie ervan dat ze de economische crisis heeft veroorzaakt.

Bron: Volkskrant

Een Reactie op “VK | Groen licht voor referendum over afzetten president Venezuela

  1. Niet om ‘t een of ander, wij zouden ook groen licht moeten krijgen om deze regering af te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *