VK | Meerderheid inwoners Bonaire ontevreden over Nederland

     Demonstranten tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan Bonaire. De betogers wilden een referendum. © ANP


Demonstranten tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan Bonaire. De betogers wilden een referendum. © ANP

De bevolking van Bonaire heeft in een referendum met grote meerderheid (ruim 65 procent) aangegeven niet tevreden te zijn over de directe band met Nederland, die het eiland sinds 2010 heeft.

Dat werd vrijdagnacht (lokale tijd) bekendgemaakt door gezaghebber Edison Rijna.

De eilandregering denkt met de uitslag voldoende steun te hebben om opnieuw te gaan onderhandelen over de band met Nederland. Tegenstanders vrezen dat afwijzing nadelige gevolgen kan hebben voor de relatie met Den Haag.

Ruim 60 procent van de inwoners van eiland bracht vrijdag een stem uit. Ze mochten aangeven of ze het tevreden waren over de wijze waarop Nederland met het Bonaire omgaat sinds 10 oktober 2010. Toen viel het staatsverband van de Nederlandse Antillen weg en werd het eiland een bijzondere gemeente van Nederland.

De afgelopen vijf jaar was op Bonaire veel kritiek op onder meer de stijging van het levensonderhoud en strengere regelgeving. De politieke partijen van de huidige regering adviseerden daarom een ‘nee’-stem. Zij willen spoedig praten met Nederland over een andere invulling van de band; belangrijk punt daarbij is meer rechten voor de inwoners van Bonaire om mee te beslissen over interne aangelegenheden.

Bron; Volkskrant

Een Reactie op “VK | Meerderheid inwoners Bonaire ontevreden over Nederland

  1. Even in perspektief: 65% van de uigebrachte stemmen van 60% van de opkomst = maar 39% van de stemgerechtigden… Neemt niet weg dat de 40% thuisblijvers waarschijnlijk geen waarde hechten aan hun stem RECHT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *