29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VK | Schietende agent krijgt twee jaar cel in unieke uitspraak

HomeMediaVK | Schietende agent krijgt twee jaar cel in unieke uitspraak
Schietende agent krijgt twee jaar cel in unieke uitspraak
Schietende agent krijgt twee jaar cel in unieke uitspraak

Twee jaar cel, 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3.500 euro smartengeld, daartoe werd een politieagent vrijdag door de rechtbank van Maastricht veroordeeld. De dertigjarige agent schoot in augustus 2013 op een automobilist die op agenten inreed. Zijn bijrijder raakte zwaar gewond.

De uitspraak is uniek. Het gebruik van een dienstwapen bij een arrestatie werd nooit eerder zo zwaar bestraft door een rechter. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden om vrijspraak gevraagd. Het heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. ‘Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis’, reageerde korpschef Gerard Bouman in een verklaring, waarin hij aankondigde de straf ‘tot de allerhoogste instantie’ aan te vechten. ‘Ik heb aangegeven dat onze collega alle steun van de organisatie kan verwachten die hij nodig heeft.’

Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder zou de nacht ervoor een ramkraak hebben gepleegd in Simpelveld. Bij de poging de man met een team te arresteren probeerde deze weg te rijden. De agent voelde zich daardoor naar eigen zeggen bedreigd en schoot op de bestuurder. De kogel trof de bijrijder. Volgens de chirurg die werd opgeroepen als getuige had dat fataal af kunnen lopen.

Geseponeerd
De rechter oordeelde dat er geen sprake was van een bedreigende situatie. De auto reed langzaam en vormde geen gevaar voor de agent die naast de portier van de bijrijder stond toen hij schoot. ‘Buitenproportioneel en ondoordacht’, noemde het rechter het handelen van de agent en veroordeelde hem tot twee jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Justitie had de zaak eerst geseponeerd. Het slachtoffer stapte naar de rechter om vervolging af te dwingen.

Ook de raadsman van de agent gaat tegen het vonnis in beroep. ‘Dit is onacceptabel voor een agent die zijn werk naar eer en geweten doet’, aldus Rino Jonkers. ‘Het ontbreekt de rechters totaal aan inlevingsvermogen welke doodsangsten mijn cliënt en zijn collega’s hebben moeten doorstaan. Dat hakt er stevig in.’

Mitch Henriquez
Politiebonden waarschuwden eerder deze week dat de positie van de agenten in het geding is. Volgens hen grijpen agenten minder snel in uit angst berispt te worden. ‘Ik ben echt bang dat agenten terughoudend worden, omdat ze het idee hebben dat ze worden gestraft’, zei ANPV-voorzitter Geert Priem. Hij reageerde daarmee onder meer op de onrust die is ontstaan na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die na zijn gewelddadige aanhouding om het leven kwam.

Afgelopen dinsdag werd een agent die op een inbreker had geschoten, veroordeeld tot een geldboete van 2.351,05 euro. De man raakte in april 2012 een inbreker in diens dij nadat hij tot twee keer toe het bevel om te blijven staan had genegeerd en probeerde over de schutting te klimmen. De instructies schrijven voor dat een agent niet mag schieten op een vluchtende verdachte als de bewoners niet thuis zijn en er geen directe dreiging is.

Er werd een spontane inzamelingsactie begonnen om de boete van de agent te betalen. De politie zei in reactie daarop geroerd te zijn, maar het bedrag voor eigen rekening te zullen nemen.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Ik denk dat de maatschappij het gehad heeft met Irma Lipsen.

    Er komt een moment dat burgers het recht in eigen hand nemen omdat er bij rechters als Irma Lips geen recht meer te halen is.

    Je ziet nu al dat door rechters als haar de animo om de politie te helpen bij het oplossen van misdrijven aan het afnemen is. Waarom de politie helpen als Irma steevast voor vrijspraak kiest of een idiote voorwaardelijke werkstraf?

  2. De Nederlandse politie heeft te lijden onder een overijlde bezuinigingsoperatie en krijgen te weinig scholing in hoe om te gaan met geweld. Ook zijn plaatselijke situaties te weinig verdisconteerd. De wijkagent is op zijn retour, verkeersregels worden niet gehandhaafd en de rechtsstaat wordt van binnenuit uitgehold. Want daar begint het mee. Het niet handhaven van de regels door gebrek aan handhavers en zo wordt het ene gat met het andere gat gedicht. Niet kwaliteit geldt maar politieke opportuniteit. Klachten van de werkvloer worden genegeerd. Jammer het kan zoveel beter voor de burgers en de politie. Logisch dat geweld toeneemt als de regels steeds minder gehandhaafd worden, de opleiding hapert en er te weinig agenten zijn. Renée van Aller & John de Vries

  3. Dit verhaal doet me denken aan een uitspraak van een Amsterdamse topadvokaat op bezoek op Curacao : “EEN RECHTSZAAK IN NEDERLAND BEGINT STEEDS MEER TE LIJKEN OP EEN TOMBOLA. JE STOPT ER WAT IN MAAR HET IS VOLSLAGEN ONVOORSPELBAAR WAT ER UIT KOMT”.
    Dat dit zo voortduurt is deels te wijten aan de media, die kritiekloos rechters napraten die stellen dat de rechtszekerheid bij de Nederlandse rechter ONVERKORT gewaarborgd is en die het niet aandurven de rechter aan wiens integriteit terecht getwijfeld mag worden aan een kritische analyse te onderwerpen. Het is een feit dat de rechtszekerheid bij Nederlandse rechters inderdaad beter gewarborgd is dan bij rechters uit landen als Egypte en Venezuela, om slechts een paar landen uit de tientallen te noemen waar iedereen weet dat de rechter aldaar, net als de doorsnee ambtenaar, gewoon omkoopbaar is. Maar de terecht algemene erkenning van het feit dat Nederlandse rechters qua integriteit op een hoger plan staan dan rechters uit met name minder ontwikkkelde landen, moet er niet toe leiden dat men minder kritisch gaat staan tov rechters aan wiens uitspraken in de optiek van de kritisch denkende intelligente mens, elke logica ontbreekt. Dat er bij deze uitglijders niet altijd sprake is van gebrek aan integriteit of van kwaadwilligheid, maar dat het in sommige van deze gevallen gewoon een kwestie van domheid is, is een feit. Maar dat mag niet afdoen aan de noodzaak elke rechterlijke uitspraak die volledig ingaat tegen wat logisch lijkt, onder een vergootglas te plaatsen, de uitspraak kritisch te analyseren en waar nodig de foute rechter gewoon af te branden. De rotte maar ook de “onrijpe “ appels moeten uit de mand worden gevist. In het belang van onze rechtszekerheid. Ik kan uit eigen ervaring stellen dat onze lokale media in deze er blijk van geven aan een hoge mate van koudwatervrees te lijden.

    NB Het is voor mij absoluut niet bewezen dat rechter mevr Lips tot de categorie foute rechters behoort.

  4. Rechters in Nederland zijn al jarenlang het spoor bijster. Het gros van hen stemt D’66 en worden daarom wel D’66 rechters genoemd. Ze hebben meer begrip voor de daders dan voor de slachtoffers.
    Irma Lips past ook in dat straatje.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties