VK | Sint Maarten gepikeerd over Haagse bemoeienis aanpak criminelen

Door Charlotte Huisman | Volkskrant

 Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, zou tijdens een bezoek aan Sint Maarten gezegd hebben dat samenwerking met lokale bestuurders niet mogelijk is | © ANP

Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, zou tijdens een bezoek aan St. Maarten gezegd hebben dat samenwerking met lokale bestuurders niet mogelijk is | © ANP

Er is een diplomatieke rel ontstaan tussen de regeringen van Sint Maarten en Nederland over de aanpak van de zware criminaliteit op het eiland. Nederland spreekt van een versmelting van de onder- en de bovenwereld in het Caribische land en stuurt binnenkort vijftig rechercheurs naar Sint Maarten. Dat voelt zich buitenspel gezet.

De minister-president en minister van Justitie van Sint Maarten, Marcel Gumbs en Dennis Richardson, lieten eerder deze maand weten geen Nederlandse ambtenaren meer te ontvangen. Ze schreven dat aan de ministers Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) en Ard van der Steur (Justitie, VVD). Gumbs en Richardson voeren als reden de botheid aan van de Nederlandse korpschef Gerard Bouman tijdens diens bezoek aan Sint Maarten in juli.

Bouman zou hebben gezegd dat vanwege de ernst van de criminaliteit samenwerking met lokale bestuurders en diensten niet mogelijk is in het onderzoek hiernaar.

‘Hiermee beschuldigt Bouman ons, onze medeministers, alle Sint-Maartense bestuurders en de verschillende diensten van corruptie’,

aldus Gumbs en Richardson.

Briefwisseling

Wat hebben wij hier aan vijftig Nederlandse rechercheurs die onze taal niet spreken?

Dennis Richardson, jusitieminister Sint Maarten

Uit de uitgelekte briefwisseling blijkt dat de onenigheid zich toespitst op een principiëler punt. Procureur-generaal Guus Schram wil dat de Nederlandse politiemensen de inlichtingen die zij inwinnen over de ondermijnende criminaliteit op Sint Maarten, rechtstreeks aan hem rapporteren. Dit om lekken te voorkomen in de kleine gemeenschap (40 duizend inwoners) waar ‘iedereen’ elkaar kent.

Justitieminister Richardson gebood Schram eind juni, met een zogeheten aanwijzing, alle verkregen inlichtingen te delen met het politiekorps van Sint Maarten.

‘De pg nam beslissingen zonder vooraf te overleggen met onze minister en heeft zijn bevoegdheden overschreden’,

zegt woordvoerder Ruben Thompson namens de regering van Sint Maarten.

‘Wat hebben wij hier aan vijftig Nederlandse rechercheurs, die onze taal, Caribisch Engels, niet spreken en de verhoudingen in ons land niet kennen? Wij zijn een autonoom land binnen het Koninkrijk en we moeten samenwerken op basis van gelijkheid. Dus niet op deze manier.’

Voorstel

Nederland steunt procureur generaal Schram in zijn aanpak en vroeg twee keer aan Richardson de aanwijzing in te trekken. De Sint-Maartense minister weigert dit. Nu heeft Nederland een voorstel ingediend bij de rijksministerraad voor vernietiging van de aanwijzing.

Komende woensdag spreken Plasterk en Van der Steur met Richardson.

‘Wij hopen dan ideeën te kunnen uitwisselen, en een middenweg te vinden’,

aldus woordvoerder Thompson namens de regering van Sint Maarten.

Bron: Volkskrant

3 Reacties op “VK | Sint Maarten gepikeerd over Haagse bemoeienis aanpak criminelen

 1. Het benoemen van het gekijf tussen het onwillige St. Maarten en Nederland tot ‘diplomatieke rel’ is wel een beetje overdreven. Diplomatieke conflicten zijn er tussen soevereine staten, in dit geval is hier echter geen sprake van. St. Maarten is tot op heden geen soevereine staat maar een half eilandje dat onderdeel uitmaakt van het koninkrijk der Nederlanden. Veel eerder is er sprake van dwingelandij van een miniscuul deel van het koninkrijk.

 2. als je geen corrupticus bent heb je niets te vrezen.
  dus waarom maken ze zich zo druk.
  controle is altijd goed….dat moet iedereen toch weten…
  als ik de tuinman niet controleer, wordt het heel snel een zooitje in mijn tuin.
  want geld verdienen en niets doen is het ideale plaatje voor de gemiddelde mens.
  zo is het op ieder niveau hetzelfde, we worden uitvreters als we niet gecontroleerd worden.
  zeker de witte boorden figuren zijn gewend aan een luxe leventje als er geen controle is en zullen zeker pastechi”s aannnemen…toch geen controle…!!
  je ziet het hier op Curacao en het zal op St Maarten een stuk erger kunnen zijn.

 3. @””die onze taal, Caribisch Engels, niet spreken en de verhoudingen in ons land niet kennen? ”
  Nou…die verhoudingen willen die rechercheurs nou net wel leren kennen !! 🙂
  Alweer dat typerende lange tenenwerk (zucht)…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *