26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VK | Teruglezen – interview Helmin Wiels: ‘Wij hebben een tweederangs positie’

HomeMediaVK | Teruglezen - interview Helmin Wiels: 'Wij hebben een tweederangs positie'

Interview Helmin Wiels 6 mei 2013: 'Wij hebben een tweederangs positie'
Interview Helmin Wiels 6 mei 2013: ‘Wij hebben een tweederangs positie’

Het is niet de vraag of, maar wanneer Curaçao uit het Koninkrijk der Nederlanden stapt. ‘Laat de termijn aan ons.’ Dat zei de zondag vermoorde Helmin Wiels, de machtigste politicus van het Caribische eiland, begin maart dit jaar op bezoek in Den Haag. Hieronder het interview dat hij bij die gelegenheid gaf aan de Volkskrant.

De situatie is in de ogen van Helmin Wiels onhoudbaar en kan alleen maar leiden tot onafhankelijkheid. ‘In het Koninkrijksstatuut wordt wel van gelijkwaardigheid gesproken, maar nergens van gelijkheid. Wij hebben een onderdanige, tweederangs positie.’

De in 2010 ingevoerde constructie van vier landen (Nederland, Curaçao, Aruba en St. Maarten) in één koninkrijk is niet levensvatbaar, stelt Wiels, omdat Nederland altijd aan het langste eind trekt. Wiels won vorig najaar de verkiezingen in zijn land. Hij strijdt tegen corruptie en wanbestuur. En hij is vastbesloten.

‘We moeten ons huiswerk doen, dan kunnen we eruit. De Verenigde Naties stellen regels voor onafhankelijkheid. De economie en het onderwijs moeten op peil zijn. De democratische instellingen moeten worden versterkt: onafhankelijke rechtspraak, centrale bank, algemene rekenkamer, begrotingskamer en parlement.’

Wiels is met zijn collega-parlementariërs in Nederland voor het periodieke Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt steeds luider de roep om de band met Curaçao te beëindigen. Maar als voormalige kolonisator kan Nederland het eiland niet tot onafhankelijkheid dwingen. Curaçao kan wel zelf de weg naar een soevereine staat inslaan. Dat is wat Wiels wil. Het is volgens hem nu eerst zaak af te komen van de aanwijzing die de Rijksministerraad vorige zomer aan Curaçao gaf. De onderhandelingen met het College Financieel Toezicht (CFT) moeten leiden tot een sanering van de schuld van het land. Wiels hoopt dat er in april een plan ligt.

Stem van het gewone volk
Net als Geert Wilders is Wiels een politicus die claimt de stem van de gewone man te vertolken. Niet voor niets worden de twee vaak met elkaar vergeleken. Maar uitgerekend de PVV van Wilders wilde de komst van Wiels naar Den Haag verijdelen. Zijn taal afgelopen najaar in de verkiezingscampagne op Curaçao zou te anti-Nederlands zijn geweest. Voor ‘makamba’s’ (Nederlanders) zouden bodybags klaar liggen. Wiels zegt dat zijn woorden verkeerd uit het Papiaments zijn vertaald. Hij heeft gezegd dat Nederlanders die op Curaçao de lakens willen uitdelen ‘de zak kunnen krijgen’.

Opmerkelijk genoeg wordt Wiels door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) juist geprezen om zijn houding. Plasterk in januari in de Volkskrant: ‘Wiels streeft naar een grotere onafhankelijkheid van Curaçao, inclusief een financiële. Hij koerst niet aan op nieuwe steun vanuit Nederland. En dat komt mooi uit, want die waren we toch al niet van plan te geven.’

We hebben een periode van wederzijdse irritaties achter de rug. In de politiek moet je kritiek hebben op individuele bestuurders, niet op een heel volk.

‘Rust in de tent’
Verkiezingswinnaar Wiels koos op Curaçao de Diederik Samsom-variant: hij leidt zijn jonge partij Pueblo Soberano vanuit het parlement. Hij steunt het takenkabinet van premier Daniel Hodge, dat oudejaarsdag aantrad en snel orde op zaken wil stellen op Curaçao. ‘Er is nu eindelijk rust in de tent’, zegt Wiels. ‘De vragen rond de integriteit van de ministers hebben de hele regeringsperiode van de vorige premier Gerrit Schotte ondermijnd.’

Op de route naar onafhankelijkheid streeft Wiels naar een goede relatie met Nederland. ‘We hebben een periode van wederzijdse irritaties achter de rug. In de politiek moet je kritiek hebben op individuele bestuurders, niet op een heel volk. Als je mijn volk een roversbende noemt of een piratennest, dan zeg ik op mijn beurt dat de eerste piraat Johan van Walbeeck was die Curaçao als uitvalsbasis voor de kaapvaart heeft gebruikt. Dan zeg ik: in Nederland hebben ze meer respect voor dieren dan voor mijn volk. Van lieden als Hero Brinkman en Eric Lucassen zijn we gelukkig af. Nu hebben we Sietse Fritsma die allerlei dingen over mij roept. Elk jaar een nieuwe opkomende PVV-ster. Maar ik trek me daar niets van aan en de delegatie ook niet. Ik haat Nederlanders niet, maar alleen respect leidt tot een vruchtbare verhouding met minder spanning.’

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Zat Hero Brinkman met zijn woorden ‘corrupte boevenbende’ dan zo ver van de waarheid af?

    Met de wandaden van premier Gerrit Schotte kan de weg naar Westpunt bedekt worden. Jamaloodin heeft vastgezeten en is verdachte in de moord op Helmin Wiels, net als Carlos Monk en Kade Wilsoe die zich corrupt heeft getoond met zijn beruchte brief voor Robbie dos Santos en de benoeming van zijn incapabele zoon bij het Curacaohuis.
    Asjes heeft een historie (creditcardfraude CTB, politieke benoeming bij Selikor, affaire Fraudelyne Wiels, benoeming van vrouw Taco Taro bij de Centrale Bank).
    Thode is verdachte in een afluisterzaak en komt uit een beruchte familie (zoon drugshandelaar, broer illegal handelaar in auto onderdelen).
    Constancia is wederom verdachte in een grote fraude (mondkapjes) en kon minister worden ondanks haar veroordelingen voor meineed, het plegen van een reeks winkeldiefstallen, een overval op een benzinestation terwijl ook op beschamende wijze naar buiten kwam hoe ze diplomafraude had gepleegd.

    Is er nog meer nodig om de Curacaose politiek vanaf 2010 een corrupte boevenbende te noemen? Is er een beter word voor dan?

  2. Kijk alleen maar naar Puerto Rico. Die is al falliet. Vergeet niet dat puerto rico bij de US of A hoort. En puerto rico heeft 3.7 miljoen inwoners, ze hebben rivieren, landbouw, salsa, merengue, toeristen etc. En nog zijn ze falliet.

    Kijk rond in de caribbean en de americas. Wat zie je armoede ? Alleen de franse eilanden redden het. De rest is ellende. Corrupt wel te verstaan.

    Wat heeft curacao ? Een offshore die nederland kapot heeft gemaskt ten behoeve van hun eigen taxhaven. Toerisme die nog flink moet groeien. Een rafinaderij die veeeel te oud is en vervuilend werkt.
    Een muziek die men ritmo combina noemt die nergens op lijkt en alleen mensen met gouden tanden naar luisteren en dansen. Waar moet je met zon kul muziek ?

    Neen geen onafhankelijheid. Wij heeft wiels gevraagd om naar onafhankelijheid te streven ?

  3. Na het lezen van de volgende regel in dit betoog: “De Verenigde Naties stellen regels voor onafhankelijkheid. De economie en het onderwijs moeten op peil zijn. ”
    weet je dat die onafhankelijkheid er nooit gaat komen. De economie is een puinhoop, de politici jatten de ruif leeg en sprake van eigen broek op kunnen houden is er niet. En over het onderwijs hoeven we al helemaal niet te beginnen.
    So far voor het idee ‘onafhankelijkheid’

  4. Waar draai je nou omheen Renée van Aller, jij weet toch ook wel dat Curacrim allang is verkocht aan Venezuela door Godett en Cova, ben ff de naam vergeten van die andere kleine junk schreeuwer , en dat de staatskas door het maffia maatje Gerrit de Raaf is leeg gehaald , kijk bankrekeningen Jamaloodin en de van Hakim maar eens na.

  5. Er zijn voorstanders en tegenstanders van de onafhankelijkheid. Zijn de voordelen en nadelen in kaart gebracht? Hoe doen andere onafhankelijke eilanden het van gelijke grootte in het Caribische gebied? De economische mogelijkheden zijn (te) beperkt voor onafhankelijkheid, lijkt ons. Wij hebben jaren geleden de voordelen en nadelen van de LGO of UPG (status binnen Europa) voor Aruba feitelijk onderzocht. Meten is weten. Wij hebben nog nooit een onderbouwd verhaal voor het volk gezien over de voordelen en nadelen van welke status dan ook voor Curaçao. Elk voordeel heeft immers een nadeel. En het gaat er om wat het zwaarst weegt voor de burgers. Wat is het reële gevaar van annexatie door Venezuela en van het leeghalen van de staatskas door ambitieuze bestuurders? Dat zou in de conclusie van het cijfermatig onderzoek moeten worden verwerkt. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties