VK | Venezuela verzet klok om energiecrisis te bestrijden

Venezuela-Guri-dam-woestijn

Het gebied van de stuwdam Guri die meer dan de helft van de elektriciteit levert is in een woestijn veranderd | Reuters

De Venezolaanse regering heeft vrijdag de klok een half uur vooruit gezet. Met het extra half uurtje daglicht hoopt president Nicolas Maduro dat zijn inwoners in de avond minder elektriciteit nodig hebben.

Venezuela kampt met tekorten op het elektriciteitsnetwerk.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft last van droogte waardoor een essentiële stuwdam minder energie kan opwekken. De Venezolanen hebben vaak last van uitvallende elektriciteit. Ook de watervoorziening is door de droogte onbetrouwbaar. Venezuela’s vorige president, Hugo Chavez, had de klok in 2007 juist een half uur teruggezet zodat kinderen ‘s ochtends niet in het donker naar school hoeven.

Vorige week had Maduro al andere maatregelen aangekondigd die tot minder elektriciteitsgebruik moeten leiden. Vrouwen moeten hun haar niet meer föhnen, aldus de president. Hij wijt de droogte en energiecrisis aan het weerfenomeen El Niño. Critici zeggen dat het land niet heeft geïnvesteerd in andere energiebronnen dan de stuwdam Guri die meer dan de helft van de elektriciteit levert.

Het land zit in een diepe economische crisis met hoge inflatie. Voor essentiële zaken als melk en medicijnen moeten de inwoners in de rij. Komiek Jean Mary Curro grapte volgens persbureau Reuters op Twitter: ‘Venezuela’s nieuwe tijdzone: uren zonder licht, uren zonder water, uren vol televisietoespraken van de president, uren vol rijen.’

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *