31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VN | Die andere vluchtelingencrisis: hoe Colombia volstroomt met wanhopige Venezolanen

HomeMediaVN | Die andere vluchtelingencrisis: hoe Colombia volstroomt met wanhopige Venezolanen

Bram Ebus | Vrij Nederland

Het vervuilde water dat door het midden van de stad stroomt is voor sommige Venezolanen het enige waar ze gebruik van kunnen maken | Foto’s Bram Ebus

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is vandaag in Colombia, waar hij met zijn Colombiaanse collega Holguín zal spreken over de situatie in buurland Venezuela. Dat bevindt zich in een ernstige crisis, met een gigantische stroom vluchtelingen naar Colombia tot gevolg. Journalist Bram Ebus bezocht grensstad Cúcuta, en trof daar ondervoede inheemsen, haarinkopers, gestrande vluchtelingen, minderjarige prostituees en dealers aan.

San José de Cúcuta, Colombia: de zon brandt meedogenloos op de hoofden van de honderden Venezolanen die al vier uur in de rij staan voor het Colombiaanse immigratiekantoor bij de Bolívar Brug. Zakjes water worden uitgedeeld in een tent van het Rode Kruis, waar migranten ook van een internetverbinding en telefoon gebruik kunnen maken om familieleden van hun soms dagenlange tocht op te hoogte te houden.

Edgardo Aruellos zit voor de tent van het Rode Kruis en glimlacht als hij zijn telefoon ophangt. De Venezolaanse advocaat belde met zijn zoon die in Miami woont. Hij had goed nieuws: samen met zijn vrouw is hij zojuist de grens overgestoken na een vermoeiende reis die nog niet beëindigd is. Samen hopen ze Chili te bereiken, waar hij als kok werk wil zoeken.

Venezuela

Het maandelijks minimuminkomen in Venezuela ligt op dit moment rond de twee euro. Foto’s: Bram Ebus

Niet iedereen heeft, zoals Aruellos, met de hele familie kunnen emigreren. ‘Ik laat mijn vrouw en kinderen achter,’ zegt José Luis, een 44-jarige timmerman die uitrust naast zijn koffers. Net als veel van zijn landgenoten ontvlucht Luis de armoede en ellende van zijn thuisland Venezuela. Elders, in Colombia, Peru of Ecuador, hoopt hij een baantje te vinden om geld terug te kunnen sturen naar zijn familie.

De tranen staan hem in de ogen als hij over zijn familie vertelt. Zijn reis is nog maar net begonnen, spaargeld heeft hij niet. Veel Venezolanen arriveren ‘con la ropa puesta’ (ze hebben alleen de kleren bij zich die ze dragen). Het maandelijks minimuminkomen in Venezuela ligt op moment van schrijven rond de twee euro.

Verderop staat een jonge Venezolaan met een petje op te schreeuwen naar de menigte migranten. ‘Ik koop haar, ik koop haar!’ De grijnzende achttienjarige laat twee paardenstaarten zien die hij vandaag heeft afgeknipt. Afhankelijk van de lengte betaalt hij vijf tot twintig euro voor menselijk haar waarvan pruiken gemaakt worden. Met dit bedrag kan iemand die con la ropa puesta is aangekomen net een busticket naar het binnenland betalen.

Venezuela Colombia grens Cucuta verkoop van haar | Bram Ebus

2.600 procent inflatie in Venezuela

Venezuela bevindt zich op alle fronten in een ernstige crisis. President Nicolás Maduro gedraagt zich als een dictator en zijn leger, geheime diensten en politie onderdrukken het volk met harde hand. Terwijl Maduro aan de lopende band grappen maakt over Donald Trump (en zijn kapsel) en op televisie salsadanst met zijn vrouw, worden honderden tegenstanders van het regime in kerkers met stroomschokken gemarteld. In landelijke protesten tegen de regering verloren meer dan 125 demonstranten vorig jaar het leven op straat als gevolg van het staatsgeweld.

Met maar liefst 2.600 procent was er in 2017 voor het tweede jaar op rij sprake van hyperinflatie in Venezuela. Volgens verschillende voorspellingen zal de inflatie dit jaar op zijn minst boven de 8,000 procent uitkomen. Medicijnen zijn bijna niet meer te krijgen en grote voedseltekorten hebben reeds tot sterfgevallen geleid. Zwartgallig wordt er gegrapt over het ‘Maduro-dieet’; een onderzoek concludeerde vorig jaar dat de bevolking gemiddeld 11 kilo was afgevallen.

Met ‘Plan Conejo’ (Plan Konijn) spoort Maduro mensen in de steden aan om konijnen te fokken als antwoord op de voedseltekorten.

Aan de grens kunnen de Venezolanen die het ergst geleden hebben makkelijk herkend worden. Dunne polsen en nekken waar de huid net iets te los omheen zit. Vorig jaar introduceerde Maduro met een lach ‘Plan Conejo’ (Plan Konijn): hij spoorde de mensen in de steden aan om konijnen te gaan fokken als antwoord op de voedseltekorten die volgens Maduro een gevolg zijn van ‘economische oorlogsvoering’ door de Verenigde Staten en andere kapitalistische aartsvijanden van de regeringspartij in Venezuela.

De schuld van de crisis geeft hij aan het buitenland. Het valt niet te ontkennen dat er economische sabotage heeft plaatsgevonden, maar uiteindelijk heeft Venezuela haar crisis te danken aan jarenlange corruptie, wanbeleid en eenzijdig economisch denken. De economie is bijna geheel opgebouwd op de nu ingestorte oliesector.

Humanitaire ramp onder de brug

Konijnen hebben de oplossing niet gebracht en de situatie bij de Bolívar Brug staat in Colombia synoniem voor de problematiek in Venezuela. Toch zijn de mensen die in de slechtste condities in Colombia aankomen niet bij deze brug te vinden, maar onder een minder overgestoken brug elf kilometer ten noorden daarvandaan. Onder deze Francisco de Paula Santander brug speelt zich een werkelijke humanitaire ramp af.

De geur van kampvuren leidt af van de stank van de rotzooi waartussen honderdvijftig Yukpa-inheemsen hun tenten van takken en vuilniszakken hebben opgebouwd. Een complete clan aan de rechterkant van de brug, en twee clans aan de linkerkant van de brug. In totaal zijn meer dan zevenhonderd Yukpa afgedaald uit de bergen van de Sierra de Perijá in Venezuela en naar Colombia gelopen.

Met een lege blik in hun ogen lopen Yukpa-kinderen rond tussen het afval. De meeste kleuters hebben geen kleren aan.

‘Toen Maduro de macht van [wijlen president] Chávez ontving, vernietigde hij alles,’ vertelt de 38-jarige Remigio Segundo Romero Yordes. De dunne Venezolaanse Yukpa legt uit dat er geen eten meer was te krijgen en dat de kinderen van zijn clan sterven. Hij hoopt hulp voor zijn mensen te ontvangen in Colombia, vooral in de vorm van gezondheidszorg.

Tussen de tenten zitten enkele vrouwen, oud en jong, te vlechten. Ze maken manden en hoeden die vervolgens aan het begin van de brug en in de nabije stad Cúcuta verkocht worden. Met een lege blik in hun ogen lopen Yukpa-kinderen rond tussen het afval. De meeste kleuters hebben geen kleren aan. Enkelen zoeken naar schaduw onder de Francisco de Paula Santander brug, want overdag kan het kwik tot maar liefst 40 graden stijgen.

Ondervoede kleuters

Het is moeilijk voor te stellen dat de situatie voor de Yukpa slechter was in de Sierra de Perijá in Venezuela. De ondervoede kleuters hebben dikke buikjes die aan beelden van hongersnoden in Afrika doen denken. Hun droge huid zit vol met droge schurftachtige plekken. Naast een tekort aan voedsel hebben deze kinderen bijna geen toegang tot schoon water.

Niet alle kinderen die uit de Sierra de Perija mee vluchtten met hun ouders zijn terug te vinden aan de Colombiaans grens. Sommigen zijn gestorven, verschillende kinderen hebben tuberculose en parasieten, maar enkele kinderen zijn ook meegenomen door het Colombiaanse instituut Bienestar Familiar (Familie Welzijn).

‘Ik heb mijn baby al een maand niet meer gezien.’

Terwijl een groep van zo’n tien Yukpa geëmotioneerd staat te vertellen, staat een verlegen meisje op een afstand van twintig meter voor zich uit te staren. ‘Ik heb mijn baby al een maand niet meer gezien,’ vertelt ze verdrietig ze als er om haar verhaal gevraagd wordt. Milagro, een 17-jarige moeder, zag hoe het instituut Bienestar Familiar haar kind meenam. Dit gebeurde natuurlijk ten behoeve van haar dochtertje, dat ernstig ziek is, maar daarna heeft ze geen enkel nieuws meer vernomen en ze is radeloos.

Rotte bananen en verlopen vis

Op veel solidariteit van de Colombianen kunnen de Yukpa vooralsnog niet rekenen. De mensen die in de nabije wijken wonen klagen steen en been over de overlast, de kampvuren en het bezetten van openbare ruimte. Om te overleven waden de inheemse vrouwen door de Táchira Rivier, die het Colombiaanse departement Norte de Santander van Venezuela scheidt. Aan de andere kant van de grens bedelen ze om eten.

Soms krijgen de Yukpa rotte bananen en verlopen vis van Venezolaanse restaurants en winkels. Naast de moeilijke rivieroversteek is er nog een ander probleem: de Colombiaanse douane. ‘Soms nemen de vrouwen 10 kilo levensmiddelen mee, maar de douane neemt het voedsel af en zegt dat het smokkelwaar is,’ vertelt de 39-jarige Yukpa Bertilio Gonzalez. ‘Dat is ons eten!’

Het is nog niet zeker of er vandaag voedsel zal zijn. ‘Het is nu tien uur en we hebben nog steeds niet gegeten want de moeders zijn er nog niet,’ voegt Gonzalez toe. De vrouwen zijn weer de rivier overgestoken om te bedelen voor eten. ‘Bakbanaan, bot, wat er maar is.’

‘We zullen sterven’

Remigio Segundo Romero Yordes is al in Colombia sinds augustus 2017. De Yukpa inheemsen werden al drie keer gedeporteerd door de Colombiaanse autoriteiten. ‘Het is alsof we uit kokend water ontsnappen, en ze duwen ons meteen weer terug,’ zegt de inheemse man terwijl hij met zijn knokige armen zwaait. ‘We zullen sterven.’

De Yukpa behoren tot een binationale stam. Historisch gezien wonen ze zowel in Colombia als in Venezuela. De stam is door beide landen wettelijk erkend en ze zouden in principe zonder problemen de grens over mogen gaan, maar ‘ze erkennen ons niet als inheemsen en behandelen ons als Venezolanen,’ foetert een steeds bozer wordende Romero. De meeste inheemsen hebben namelijk geen identiteitspapieren die nodig zijn om legaal de grens over te steken.

Een paspoort is in Venezuela bijna niet te verkrijgen: onbetaalbaar voor de doorsnee Venezolaan.

In een loods met zakken hulpgoederen kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos op 8 februari aan dat Colombia een grote taak wacht met de steeds toenemende vluchtelingencrisis. Prompt liet hij weten dat vanaf dat moment alleen nog maar Venezolanen met een paspoort of geldige grenspas de oversteek mogen maken en dat meer soldaten naar de grens gestuurd worden voor strengere controles.

Een paspoort is in Venezuela bijna niet te krijgen. De Venezolaanse overheid beweert dat er geen ‘materiaal’ meer is om nieuwe paspoorten te maken. Of er worden bedragen van duizend dollar omkoopgeld gevraagd door ambtenaren; onbetaalbaar voor de doorsnee Venezolaan. Wat grenspassen betreft: daar worden geen nieuwe meer van uitgegeven. De grens is, met andere woorden, dichtgegooid voor de meeste Venezolanen.

Twee weken na de aankondiging van president Santos verkondigde het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse zaken trots dat de migratie met dertig procent was afgenomen. Deze papieren waarheid staat in schril contrast met de werkelijkheid van de Colombiaans-Venezolaanse grens die langer is dan een vogelvlucht van Amsterdam naar Noord-Afrika. De slechts zeven officiële grensovergangen vallen in het niets bij de bijna driehonderd illegale grensovergangen, waarvan 78 in het departement Norte de Santander.

Het is daarom geen geheim meer dat de Venezolaanse vluchtelingen de illegale grensovergangen moeten oversteken, die trochas genoemd worden. De trochas worden echter niet alleen door vluchtelingen gebruikt. Het zijn dé routes voor illegale smokkelwaar.

Lichaamsdelen als waarschuwingen

In het centrum van Cúcuta loopt de 23-jarige Fernando (niet zijn echte naam, red.) rond. Hij is afkomstig uit Caracas, waar hij vorig jaar twee keer de gevangenis in moest omdat hij deelnam aan gewelddadige protesten tegen de regering. ‘Ze knipten mijn haar af, probeerden me twee keer te verkrachten, ik werd bedreigd en kreeg geen bezoek, en dus geen eten, van mijn moeder meer,’ vertelt hij. Fernando vluchtte naar eigen zeggen naar Colombia in de kofferbak van een auto: ‘Ik ben gekomen met god.’

Op dit moment verkoopt Fernando snoepjes en sigaretten op straat, maar tot voor kort werkte hij als maletero, smokkelaar. ‘Ik deed altijd zaken met de Venezolaanse militairen.’ Hij kocht ze om met Colombiaanse pesos of Amerikaanse dollars. Op een informele grensroute zijn er zo’n zeven illegale gewapende checkpoints waar hij ook Colombiaanse guerrillero’s en paramilitairen tegenkwam, die ook betaald moesten worden.

Fernando werd gevraagd of hij wapens wilde meenemen uit Venezuela, terwijl drugs de andere kant op gaan.

‘Als de gewapende groepen niet betaald worden, door maleteros of vluchtelingen, maken ze je dood,’ legt Fernando uit. Zelf heeft hij lichaamsdelen langs de trochas zien liggen die als waarschuwing dienen. Er wordt niet alleen voedsel en brandstof gesmokkeld. Fernando werd gevraagd of hij wapens wilde meenemen uit Venezuela, terwijl drugs de andere kant op gaan. Door de recente grensbeperkingen komen steeds meer mensen via deze trochas naar Colombia, met alle risico’s van dien.

Overspoeld door Venezolanen

Ondervoede inheemsen die hoeden verkopen, gestrande vluchtelingen zonder geld en identiteitspapieren, minderjarige prostituees en jongeren die door gewapende bendes aan het dealen zijn gezet – Cúcuta wordt overspoeld door Venezolanen.

Het is half een ’s middags, tientallen mensen staan in de rij voor een voedselbank in Cúcuta. Voedselpakketjes bestaan uit rijst met bonen en een dichtgeknoopt boterhamzakje met fruitsap. Enkele nonnen overhandigen het eten en drinken door een hek aan de hongerige menigte. De voedselbank is oorspronkelijk opgezet voor de dakloze bevolking van Cúcuta. Terwijl er vroeger alleen maar Colombianen in de rij stonden, zijn het nu voornamelijk gemigreerde Venezolanen.

Het vervuilde water dat door het midden van de stad stroomt is voor sommige Venezolanen het enige waar ze gebruik van kunnen maken.

Voor de voedselbank staat een lange kerel met een starre blik naar de rest van de Venezolanen die in de tumultueuze rij staan te kijken. Oswaldo López is nog maar net in Cúcuta en moet aan de nieuwe realiteit wennen. ‘Ik studeerde veertien jaar voor mijn beroep,’ zegt de chirurg die uit de hoofdstad Caracas vluchtte. In zijn eentje kwam hij naar Colombia met zo’n dertig euro aan spaargeld op zak. Aan de grens werd hij beroofd van zijn paspoort, schoenen en laatste centen, nu leeft hij op straat in Cúcuta.

Nadat al het voedsel is uitgedeeld, loopt een groep van vijf Venezolanen naar de Pamplonita River. Het vervuilde water dat door het midden van de stad stroomt is voor sommige Venezolanen het enige waar ze gebruik van kunnen maken. ‘We wassen ons in de rivier omdat het water in Cúcuta te duur is,’ zegt een veertigjarige ex-militair die Yorman Alvarado heet.

Weinig vertrouwen in eerlijke verkiezingen

In Venezuela zijn nieuwe verkiezingen gepland op 20 mei en er is weinig vertrouwen in een eerlijke stembusgang. Tijdens gemeentelijke en gouvernementele verkiezingen in 2017 werd hevig gefraudeerd door de regeringspartij. Er wordt verwacht dat nog meer Venezolanen de grens met Colombia zullen oversteken voordat de dictatuur haar positie kan verstevigen.

Ook experts verwachten meer problemen. ‘Colombia is niet klaar voor wat er in Venezuela aan het gebeuren is,’ zegt Jozef Merkx. De Nederlander is de directeur van UNHCR Colombia, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In zijn lange carrière werkte hij onder meer in Mozambique, Nicaragua, Oeganda en Turkije. Hij vertelt in zijn kantoortje in hoofdstad Bogotá dat vluchtelingenkampen aan de Colombiaans-Venezolaanse grens voorlopig uitgesloten zijn.

Vluchtelingenkampen zijn bedoeld voor de korte termijn, maar het risico is dat er nog meer Venezolanen op een kamp afkomen, zonder dat de Colombiaanse regering langdurige oplossingen kan bieden. ‘We zitten te discussiëren met de regering, want die vinden het woord vluchteling niet prettig.’

‘Colombia is helemaal niet voorbereid op wat hun nu overkomt, ze hebben zoiets nog nooit meegemaakt.’

Colombia heeft volgens verschillende internationale verdragen een verplichting om voor de vluchtelingen te zorgen. ‘De grens moet openblijven voor de mensen die vluchten uit Venezuela,’ zegt Merkx. Dat zal niet zo makkelijk zijn. ‘Colombia is helemaal niet voorbereid op wat hun nu overkomt, ze hebben zoiets nog nooit meegemaakt,’ zegt de VN-topman. ‘Colombia is een refugee producing country,’ refereert hij aan het binnenlands Colombiaans conflict. Er zijn meer dan zeven miljoen Colombianen in eigen land ontheemd geraakt. ‘Nu is het een ontvangend land, en ze zijn daar gewoon echt niet klaar voor.’

Ondertussen blijven de Venezolanen komen, bedelen, smokkelen en zich prostitueren in Colombia. ‘Survival sex,’ noemt Merkx het. De crisis in Venezuela is nog lang niet afgelopen en steekt in toenemende mate de grens over.

Bron: Vrij Nederland

11 reacties

  1. @Tuna, ga jij nog voedselpakketten inzamelen voor Coro? En niet te vergeten kleding en schoeisel, geld mag ook… Zo kunnen die mensen gewoon, daar geholpen worden en hoeven ze hun leven niet op het spel te zetten voor niks, ze worden toch zo weer teruggestuurd.

  2. @ opmerker, hierover heb ik bij Google geklaagd maar daar zijn ze alleen geïnteresseerd in de opbrengst van advertenties.

  3. Nombre, als jou het sarcasme van die opmerking dat het `maar om 1 miljoen ging`is ontgaan is dan is dat jammer. Je hebt overduidelijk de tekst van mijn destijdse reactie totaal niet begrepen.

  4. @Joep, @Tuna enz.
    Blij dat Nederland inzag dat het eerder ingezette traject ‘niet houdbaar’ was. Afwachten wat deze’if you can’t beat them, join them’ attitude werkelijk inhou. .

  5. Pech gehad Joep ik maak zelf wel uit wat ik doe denk of schrijf wanneer en ook waarover, en een oplossing hoef ik niet te bieden net zo min als dat jij dat moet of die zelfs maar in de verste verte hebt. Wij hebben een regering die net als de voorgaande regeringen hun kop in het zand hebben gestopt om een `onvermijdelijk` probleem maar niet te willen zien, wij hebben een regering die net als voorgaande regeringen diverse lieden overal naar allerlei congressen en aanverwante circussen in onze Zuid-Amerikaanse buurlanden stuurden en nog steeds sturen omdat `wij een band voelen met dat werelddeel en met de bevolking die onze buren zijn`. Van die verwantschap blijft dus niets over als er problemen zijn blijkt wel. Men ontkent dat er vluchtelingen zijn opgepakt, bevestigd daarna dat er wat vluchtelingen in `een opvang` zitten en nadat deze vluchtelingen luid en duidelijk kenbaar hebben gemaakt waar ze wel zijn blijkt dat de strafgevangenis te zijn. Het `land curaçao` faalt met alles rondom deze situatie, liegt en bedriegt en weigert om derden toe te laten tot deze mensen, en waarom? Omdat men heel goed weet dat men fout bezig is en dat dit domweg niet kan.

    Wat moet je dan? Nou daar heeft men eindeloos over kunnen nadenken maar men heeft het niet gedaan, nu is men zoals gewoonlijk met alles hier te laat. Als Nederland probeert om de criminelen buiten te houden dan schreeuwt men onmiddellijk dat het discriminatie is want men doet dat op basis van afkomst, en wat doen we nu zelf? We flikkeren de Venezolanen zonder wat dan maar ook meteen in een strafgevangenis, je weet wel onze Venezolaanse broeders en zusters waar we het vaak over hebben. Landje spelen betekent verantwoordelijkheden nemen en aangaan, ook ten opzichte van je buren. Ook hier faalt het land curaçao, zoals zo ongeveer met alles zo langzamerhand. Curaçao laat zijn egoïstische kant maar weer eens zien, als het niet om ons draait dan is het niet belangrijk, wij zijn zelf immers de kampioen bedelaars van de Antillen en ook de kampioen verkwisters. Indien men wel echt had nagedacht en een afgetimmerd plan had gehad wat zelfs nog door vluchtelingen organisaties ondersteund had kunnen zijn, ook financieel dan was er duidelijkheid geweest en had men recht van spreken gehad. Niets van dat alles, we worden nu gedwongen om er over te denken, proberen zoals gewoonlijk om het probleem maar een nederlands probleem te maken door allerlei suggesties te doen zelfs om Bonaire dan maar aan te wijzen als opvang, als wijzelf het probleem maar niet hebben. Het land curaçao faalt en doet allerlei moeite om van een probleem af te komen want van medemenselijkheid en dergelijke daar moeten we niets van hebben, het moet om ons draaien en verder niet.

    Er is geen geld, nee natuurlijk niet, we geven hier miljoenen uit aan een rokende roestbak en alles daar omheen, we laten een zieltogende luchtvaartmaatschappij schulden hebben van 230 miljoen, we hebben zelf armoede, ja natuurlijk als je al het geld wat voor de bestrijding daarvan in de loop van tientallen jaren verkeerd hebt besteed en in `rook` hebt doen opgaan, afgeroomd, uitgedeeld en in zakken hebt laten verdwijnen dan is er inderdaad nog steeds armoede. Voor de rest is graaien hier de nationale sport, niet vreemd dat er nooit geld is. Curaçao krijgt steeds meer een bordje van de eigen sopi. Visieloze bende en geen planning en geen lef, wel schreeuwen over vluchtelingen maar in eigen land nooit eens een beslissing durven nemen, want stel je voor dat we iemand of een groepje boos zouden maken. Het is om je dood te schamen zoals we met dit hele gebeuren omgaan. De regering is aan zet, en zal terecht rekening moeten houden met de menselijke factor en niet die alleen van de eigen bevolking dat heb je nu eenmaal met buren.

  6. Volgens @Joep, “Hoop dat ze vanaf nu dan ook hun mond gaan houden of komen met praktische oplossingen. Geen dromerij aub”. Als één van de voorstanders voor een humaner vluchtelingenbeleid voel ik mij geroepen om @Joep van repliek te voorzien.

    Wij belastingbetalers zijn meer dan 5 miljoen NAF per jaar kwijt aan salarissen van ministers, parlementariërs en hun medewerkers. Het is niet aan de kiezers om ook oplossingen te verzinnen.

    Het probleem is, dat politici hier op functies en geld geilen, terwijl ze niet capabel genoeg zijn.

  7. Hoop dat bovenstaande een les mag wezen voor al die jokers die vinden dat Curacao Venezolanen moet gaan opvangen.
    Colombia kan het niet aan, dus hoe haalt men het in het hoofd te denken dat Curacao het wel aan kan ?????????

    Tot op heden geen enkel antwoord gekregen. Niet van Tuna, niet van Eleonora, eigenlijk van niemand.
    Hoop dat ze vanaf nu dan ook hun mond gaan houden of komen met praktische oplossingen. Geen dromerij aub

  8. Goed dat je dit opmerkt, beste Opmerker.
    Er wordt momenteel een alternatieve plugin getest, die kennelijk bij verschillende IP adressen en verschillende browsers anders werkt. Gaan we morgen mee aan de slag, dank voor de tip!

    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie

  9. Een deel van de tekst is niet te lezen daar er een google advertentie overheen staat. Dit gebeurt de laatste tijd meerdere malen en is erg storend. Je kan de ad ook niet weghalen. Kan de redactie hier iets aan doen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties