Volk heeft recht op verkiezingen

Jurist ‘Peppie’ Sulvaran:

WILLEMSTAD — Gouverneur Frits Goedgedrag moet het besluit van de inmiddels demissionaire regering Schotte, om de Staten te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, tekenen. De regering heeft dit recht en het volk kan zijn recht om te stemmen niet ontnomen worden.

Dat stelt jurist Eldon ‘Peppie’ Sulvaran in een reactie op de val van het kabinet Schotte. Het initiatief van PAR, PNP, FOL en Eugene Cleopa om een meerderheid te vormen, noemt Sulvaran ondemocratisch.
Ook een zakenkabinet noemt de jurist ‘onzin’. “Als je wilt regeren, moet je je kandidaat stellen op een lijst.”
Binnenkort staan er zware economische en financiële maatregelen te wachten en die kunnen niet genomen worden met een wankele basis zoals bovengenoemd initiatief. Sulvaran spreekt van een politieke situatie die erg confuus is, met twee mensen die zijn overgelopen en waarvan men niet weet waar ze precies staan.

Een gouverneur draagt geen politieke verantwoordelijkheid. In Nederland is dertien keer eerder een parlement ontbonden, op Aruba een keer en op Curaçao zeven keer. Bovendien is in 1983 in Nederland al bij de grondwetsherziening expliciet aan de orde gekomen dat de koningin geen inmenging kan hebben in dergelijke, politieke situaties, aldus de jurist.

Woord aan kiezer
Sulvaran begrijpt dan ook het probleem niet. “In het verleden zijn mensen de straat op gegaan als hun kiesrecht ontnomen werd.
Bewegingen als Frente Sivíl roepen al maanden om nieuwe verkiezingen. We verkeren in een politieke impasse.
Er mag nu niet worden samengespannen tussen een groep om democratische verkiezingen en dus het volk buiten de deur te houden. Dat is niet acceptabel. De gouverneur móet tekenen als hij geen problemen wil veroorzaken.

Het laatste woord is aan de bevolking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *