28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Nationale Garde Venezuela treedt hard op tegen nieuwe gewelddadige demonstraties

HomeMediaVolkskrant | Nationale Garde Venezuela treedt hard op tegen nieuwe gewelddadige demonstraties

Door: Marjolein Van De Water


Gardisten vuren traangasgranaten af. © AFP

Venezolaanse autoriteiten treden keihard op tegen demonstranten die sinds zaterdag protesteren tegen het socialistische regime. Maandag bestookte de politie demonstranten in hoofdstad Caracas vanuit helikopters met traangas, een aantal bommen belandden in een ziekenhuis.

De Venezolanen eisen dat de regering verkiezingen uitschrijft, en het parlement haar werk laat doen. ‘Geen dictatuur meer’, is de protestleus op spandoeken en Twitter.

De aanhoudende protesten zijn aangewakkerd door Henrique Capriles, oppositieleider en gouverneur van deelstaat Miranda. Capriles kreeg afgelopen vrijdag een beroepsverbod voor vijftien jaar opgelegd, de regering beschuldigt hem van administratieve ongeregeldheden. Capriles is een belangrijk oppositieleider en verloor bij de laatste verkiezingen nipt van huidig president Nicolás Maduro.

Het beroepsverbod sluit hem uit van deelname aan de presidentsverkiezingen van 2018. Deze zoveelste poging om de oppositie monddood te maken was de druppel voor veel Venezolanen. Vastberaden om een einde te maken aan het socialistische regime proberen de demonstranten nu dagelijks regeringsgebouwen in het centrum van Caracas te bereiken.

Drie jaar geleden: 43 doden

De laatste keer dat Venezolanen dagen achtereen de straat op gingen, is drie jaar geleden. Toen mondden de protesten uit in 43 doden en bijna tweeduizend arrestaties, waaronder die van prominente oppositieleiders. Ook nu treden de autoriteiten hard op. Politie en militairen blokkeren wegen, en schieten met rubberkogels en traangasbommen. Sommige demonstranten richten vernielingen aan, en gooien met stenen naar de veiligheidstroepen. Er is tot nu toe een dode gevallen, meer dan honderd demonstranten zijn gearresteerd.

Vorig jaar waren er ook een aantal grootschalige demonstraties onder leiding van de oppositie. Destijds eisten ze een referendum om het volk te laten bepalen of Maduro zijn termijn af mag maken. De mogelijkheid tot een een dergelijk referendum is door Maduro’s overleden voorganger Hugo Chávez in de grondwet vastgelegd. Maar de regering controleert zowel het hooggerechtshof als de kiesraad en wist een volksraadpleging te voorkomen.

De Venezolanen zijn helemaal klaar met de Bolivariaanse revolutie, zeventien jaar geleden in gang gezet door Hugo Chávez. De socialistische regering verbeterde aanvankelijk de levens van veel Venezolanen, maar is uitgegroeid tot een autoritair regime dat de media en de oppositie monddood maakt. Het land heeft de hoogste inflatie ter wereld en er heerst extreme schaarste aan voedsel en medicijnen. Ontvoeringen, roofmoorden en ander crimineel geweld zijn een dagelijkse realiteit voor de Venezolanen.

10 procent steun voor Maduro

Nog maar 10 procent van de bevolking steunt president Maduro. Eind 2015 won de oppositie een tweederde meerderheid in het parlement, maar Maduro heeft de volksvertegenwoordigers van het begin af aan de mond gesnoerd. Eind vorige maand besloot het hooggerechtshof het parlement te ontbinden en de wetgevende macht over te nemen. Dat leidde tot hevige reacties uit de internationale gemeenschap, waarna het hof de maatregel terug draaide.

Maar de geest was al uit de fles en in de eerste week van april vonden de eerste grote protesten plaats. Het beroepsverbod van Capriles heeft het vuur verder aangewakkerd. De Verenigde Naties hebben de repressie van de demonstraties in Venezuela veroordeeld. Ook de Verenigde Staten brachten een verklaring uit waarin ze hun zorgen uitten over ‘het monddood maken van de oppositie’.

President Maduro beschuldigt de oppositie ervan gewelddadige protesten uit te lokken. Hij krijgt steun van de ALBA landen, een samenwerkingsverband van elf linkse Latijns-Amerikaanse landen. ALBA kwam deze week bijeen in Cuba en bracht een verklaring uit waarin ze de demonstraties veroordelen. Maduro en zijn bondgenoten zeggen dat de demonstranten uit zijn op buitenlandse interventie.

Maduro riep de oppositie zondag op tot dialoog en beloofde gouverneursverkiezingen uit te schrijven. Maar oppositieleiders hechten weinig waarde aan zijn beloften, eerdere pogingen tot dialoog liepen op niks uit. De oppositie roept de Venezolanen op te blijven protesteren, totdat de regering daadwerkelijk actie onderneemt. ‘Het Venezolaanse volk heeft besloten de straat op te gaan’, zegt Capriles. ‘We zullen daar blijven tot we vrij zijn.’

De linkse hel

De revolutie die Venezuela begin deze eeuw nog verlichting gaf, heeft het land te gronde gericht. Honger is inmiddels de grootste zorg van Venezolanen. Lees deze reportage van Latijns-Amerika-correspondent Marjolein van de Water.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties