Volkskrant | Autopsierapport: Epstein pleegde zelfmoord

Jeffrey Epstein op een foto eerder dit jaar gemaakt door de Amerikaanse justitie | AP

De omstreden zakenman Jeffrey Epstein pleegde inderdaad zelfmoord in zijn cel. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, bericht de krant The New York Times.

De steenrijke Epstein (66) werd bijna een week geleden levenloos gevonden in zijn cel in Manhattan. Uit onderzoek is nu gebleken dat hij zichzelf ophing. Hij lijkt daarbij beddengoed te hebben gebruikt dat hij aan een stapelbed vastmaakte.

Epstein, die veel machtige politici persoonlijk kende, zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Zijn dood leidde direct tot complottheorieën. President Donald Trump kreeg kritiek nadat hij een bericht op Twitter had geretweet waarin oud-president Bill Clinton verdacht werd gemaakt.

De zakenman was eind juli ook al gewond aangetroffen in zijn cel. Volgens anonieme bronnen in Amerikaanse media had Epstein verwondingen aan zijn nek. Hij kwam toen in het kader van zelfmoordpreventie onder verscherpt toezicht te staan. Die maatregelen zijn na zes dagen weer ingetrokken.

Na dood Epstein zijn alle ogen gericht op zijn voormalige rechterhand

Ze zou zijn beschermer zijn geweest, zijn ronselaar, zijn vriendin en zielsverwant. De 57-jarige Ghislaine Maxwell, wier connecties reiken tot in de hoogste regionen van de politieke en zakenelite, zou volgens slachtoffers een sleutelrol hebben gespeeld in het ronselen van de minderjarige meisjes die miljardair Epstein ‘drie keer per dag’ seksueel moesten bevredigen.

Het was wel de bedoeling dat Epstein zijn cel zou delen met een celgenoot, maar die was voor kort voor zijn dood overgeplaatst. Ook hadden de cipiers om het half uur een kijkje moeten nemen in zijn cel, maar dat zou ook niet zijn gebeurd. Dit leidde tot allerlei geruchten  en speculaties over zijn dood.

Epsteins dood riep heftige reacties op, met name onder slachtoffers. ‘Nu ontkomt hij aan een proces waar we zo hard voor gewerkt hebben’, zei een van hen, Virginia Roberts Giuffre. Een ander, Jennifer Araoz: ‘Wij zullen de littekens de rest van ons leven meedragen, maar hij zal nooit de consequenties van zijn misdaden ervaren’.

Meer lezen over de zaak-Epstein

Miljardair Jeffrey Epstein hield van jonge meisjes, deed daar niet geheimzinnig over en kwam er zelfs goeddeels mee weg. Totdat hij begin juli werd gearresteerd. Wie is hij?

Er is nog iets ergers dan een foto van jou naast een boef, en dat is de belófte van een foto van jou naast een boef, schreef Merel Bem naar aanleiding van het schandaal rond Jeffrey Epstein.

De Amerikaanse minister van Werkgelegenheid Alexander Acosta stapte in juli op. Hij lag onder vuur wegens de schikking die hij in 2008 als openbaar aanklager trof met Jeffrey Epstein, waardoor de miljardair ontkwam aan een jarenlange gevangenisstraf.

Bron: Volksrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *