Volkskrant | Bonaire is een duikersparadijs – maar pas op aan die oostkust

Nooit geweten dat we in het Koninkrijk der Nederlanden ook een schildpaddenstad hebben | Text Noël Van Bemmel

De instructeur geeft nog een laatste waarschuwing mee: ‘We gaan naar Turtle City waar schildpadden liggen te rusten na het grazen. Dus die mag je niet bij hun schild pakken om een selfie te maken!’ © Federico Cabello

Er zijn makkelijk te bereiken tropische riffen op Bonaire en er is een woeste oostkust: ontdek er onder water een schildpaddenstad. Nergens kun je zo makkelijk en veilig een tropisch rif bekijken als in de Nederlandse gemeente Bonaire.

Het Caribische eiland beschermt het onderwaterleven voorbeeldig en maakt het voor snorkelaars en duikers makkelijk zelf op ontdekkingstocht te gaan. Geen prijzige dagtochten met stampende schepen, je loopt gewoon het warme water in en na vijf stappen begint het rif al. Links een groot hertshoornkoraal, rechts knabbelt een papegaaivis. Een snorkel is al genoeg.

Bonaire heeft de beste duikstekken gemarkeerd door beschilderde stenen langs de weg te plaatsen. Stap in je zwembroek in een rammelende pick-uptruck van Chinese makelij, zet de ramen open, salsamuziek aan, en hobbel naar een mooie plek om te duiken en te picknicken.

Bonaire is een makkelijk snorkelparadijs – maar ook de ruige oostkust is de moeite waard
© Noël van Bemmel

Alleen aan de ruige oostkust kun je niet zomaar het water instappen. Grote kans dat een grote golf je weer op de rotsen smakt. Toch is het de moeite waard tenminste één keer die kant te bezoeken. Want in het oosten is alles groter. ‘Blijf niet kijken naar dat visje voor je neus’, waarschuwt duikinstructeur Frederick Bekaert van Bonaire East Coast Diving. ‘Zo’n duik is het niet. Kijk om je heen, alsof je in de bergen wandelt. Daar zitten de grote vissen.’ Naast zijn rubberboot met twee enorme buitenboord-motoren geeft Bekaert een uitgebreide briefing. ‘Doe je spullen al aan voor vertrek, hou je nooit vast aan deze stang, sta niet op dat gladde stuk, rol alleen achterover als de kapitein je aanwijst, hang niet aan deze touwen want die werken in de branding als katapulten.’ Aanwijzingen die jarenlange routine verraden.

We varen behoedzaam achterwaarts tussen hoge golven en laten ons één voor één achterover vallen. We belanden naast een hoge rifwand waar de instructeur met handgebaren bewoners aanwijst. Hij wappert met zijn arm (een grote rog scheert langs), maakt het hang-loose-teken (een zeeschildpad), een happende beweging (groene murene), legt een hand op zijn onderarm (een barracuda), cirkelt een vinger om zijn oog (horsmakreel). Grote zeebeesten die je niet zo snel tegenkomt als je met de kinderen voor het strand gaat snorkelen.

Bonaire is een makkelijk snorkelparadijs – maar ook de ruige oostkust is de moeite waard © Noël van Bemmel

Het hoogtepunt volgt na de lunch; de instructeur geeft nog een laatste waarschuwing mee: ‘We gaan naar Turtle City waar schildpadden liggen te rusten na het grazen. Dus die mag je niet bij hun schild pakken om een selfie te maken!’

We springen in zee erin, boven een plek die The White Hole heet, een ingestorte grot die een zandvlakte van 70 meter breed op het rif heeft veroorzaakt. Langs de randen slapen verpleegsterhaaien en laten meterslange murenen hun tanden zien. Een school tarpons schittert als een zilver spiegelpaleis.

We zwemmen over de rand en laten ons meedrijven over wuivende waaierkoralen. Golven boven ons hoofd doen het zonlicht alle kanten op schieten. Rechts slaapt een grote groene zeeschildpad, zijn schild half onder een steen om niet meegesleurd te worden. Als we naderen, wurmt het dier zich onhandig los en zwemt met een paar krachtige slagen weg. En dan zie je ze overal: tien, twintig, dertig zeeschildpadden die een uiltje knappen. Nooit geweten dat we in het Koninkrijk Nederland ook een schildpaddenstad hebben.

Boek twee duiken voor 100 euro bij bonaireeastcoastdiving.com.

Duikspullen huren kan bij vipdiving.com.

Bonaire duikerparadijs | © Federico Cabello

 

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *