26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Caribische crises blijken van alle tijden

HomeMediaVolkskrant | Caribische crises blijken van alle tijden

Kees Broere

De veerboot ligt aan in het centrum van Willemstad. Beeld ANP

Arme Miguel Pourier. De premier van de Antillen holt van hot naar her om alle crises in zijn land te bezweren. Stakende vakbonden, met boze leden die dreigen hem zijn woonhuis uit te sleuren. Ontevreden ministers en staatssecretarissen in het verre, maar machtige Den Haag. Lange rijen bij de pompstations, omdat de bevolking vreest dat bijna alle brandstof op is.

Hij zou voor minder met pensioen willen.

Dat alles is een jaartje of twintig geleden. Pourier is inmiddels overleden, maar zijn kopzorgen zijn na te lezen in de keurige biografie die Bernadette Heiligers over hem schreef. Sinds 10 oktober 2010 bestaan ook ‘de Antillen’ niet meer, en is een eiland als Curaçao een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk. Maar de Caribische crises blijken van alle tijden.

Toptijden voor de media dus. De huidige premier van Curaçao, Eugene Rhuggenaath, omschreef het onlangs ongeveer als volgt: je bent druk bezig een probleem op te lossen, laat in de avond denk je daarvan even uit te rusten, maar ondertussen komen berichten binnen over tien nieuwe problemen. Alles en iedereen lijkt over elkaar heen te tuimelen.

De Girobank dreigde om te vallen | Èxtra

Bij alles waarover radio, kranten en televisie op Curaçao dezer dagen berichten, is dit de basis: al bijna twintig jaar stagneert de economie van het Caribische eiland. In de regio is gemiddeld sprake van bescheiden groei; op Curaçao van krimp. Dat economisch gegeven heeft ook een demografische vertaling. De afgelopen twee jaar is de bevolking iets kleiner geworden, bijvoorbeeld omdat bewoners ervoor kiezen naar Nederland te gaan.

Tegen het einde van dit jaar kwam de nodige ellende op ongelukkige wijze samen. De Girobank, een lokale bank die al zes jaar onder toezicht stond, dreigde om te vallen. Rekeninghouders, onder wie veel kleine spaarders, stonden voor gesloten deuren en gingen alvast massaal op zoek naar een oude sok. Andere banken haastten zich om te melden dat zij toch echt geen problemen kennen – een zeker recept voor verdere onrust.

Voor de olieraffinaderij op het eiland, ooit letterlijk het lichtend symbool van trotse welvaart, moest eind dit jaar een nieuwe exploitant zijn gevonden, omdat het contract met Venezuela afloopt. Dat lukte, dat lukte bijna, dat zou misschien nog net gaan lukken – al bleef ook veel onduidelijk.

Werknemers bij de zogeheten Isla vreesden voor hun salaris, vakbonden gromden en dreigden, en opeens stonden er weer flinke files bij de tankstations, ook al kan iedereen weten dat er voor zeker drie maanden brandstofvoorraad is.

En ondertussen wacht Den Haag, waar de Rijksministerraad een paar maanden geleden aan Curaçao een zogenoemde aanwijzing gaf, met groeiend ongeduld op berichten waaruit blijkt dat regering en overheid hier nu echt eens de tering naar de nering gaan zetten. Maar vooralsnog geldt dat het eiland tegen de aanwijzing in beroep is gegaan.

Kortom, het is een prima tijd om De avonden van Gerard Reve te herlezen. ‘Het gaat slecht, maar verder gaat het goed.’ Wie liever een eigentijds opbeurend werk kiest, kan ook Caribisch enigma lezen, een prachtig boek van de al vele jaren op Curaçao wonende Brede Kristensen. De auteur ziet de Caribische regio als een voorafschaduwing van gebeurtenissen die zich elders in de wereld nog zullen voltrekken, dus daarmee kan een lezer in pakweg Nederland alvast zijn voordeel doen.

Eén ding staat vast: het gaat hier knallen. Met uiterst luidruchtig vuurwerk. Om alle demonen te bezweren.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Tja, er hebben zich degelijk ook dramatische negatieve veranderingen voorgedaan in de economische situatie van Curacao. Waarom zijn de winsten achtergebleven bij de stijgende kosten, is een veel gestelde vraag van een ieder. De Curacaose (economische) crisis in dit geval is ook reëel, maar velen geloven en weten ook niet dat deze allesvernietigende crisis op komst is en weldra zijn aanval zal openen op Curacao. Deze algemene economische crisis heeft zijn aandacht nu gericht op Curacao en alle tendensen zullen ons naar de ondergang voeren. Machtige bedrijven zuigen ons eiland en haar volk helemaal leeg, achteraf pakken zij (bedrijven) hun koffers en vertrekken, het eiland achter latend in hartverscheurende toestanden, en dit alles mét toestemming én goedkeuring van de regering. Ons eiland wordt binnenkort door voortwoekerende inflatie en geldtekort getroffen, hetgeen het reële inkomen van de werknemers verlaagt en de werkloosheid en armoede bestendigt, het zal dus standhouden. Het zaad voor deze omstandigheid is al tientallen jaren geleden gezaaid door gewetenloze Curacaose regering(en), en Curacao is door hen ziek gemaakt. Banksystemen zijn niet immuun meer……………….Er is nooit een tijd geweest waarin zoveel onzekere factoren boven de Curacaose economische markt en boven de elementen die het marktbeleid bepalen, hebben gezweefd. En juist om deze en nog veel meer omstandigheden hebben velen Curacao verlaten. Logisch, redden wie zich redden kan. Bij een zinkend schip springt iedereen overboord.

  2. Ruggenaat zou beter 1 probleem kunnen oplossen dan aan tich problemen aandacht te schenken en daar ligt nu exact het probleem van Curacao: i.p.v. in 1 ding uit te blinken doen we liever tich dingen en doen die vervolgens slecht:
    * uts met allerlei uitbreidingen in het buitenland terwijl het lokaal niets eens goed loopt;
    * giro bank die zich met allerlei schimmige constructies in malta en us bezighoudt, een mega gebouw bouwt, maar niet in staat is om solvabel te zijn
    * ennia die meer iets van een vermogens beheerder en project ontwikkelaar weg heeft dan een verzekeraar
    * cbcs die drukker bezig is met ad interim bedrijfs voering dan met good governance en het updaten van regelgeving
    * insel air die de belangrijkste speler in de Caribbean wilde worden i.p.v. eerst eens vluchten op tijd te halen
    En ruggenaat is een goede afspiegeling van Curacao: overal druk mee bezig maar nergens structureel iets bereikt

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties