26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Caribische landen krijgen meer tijd om te voldoen aan voorwaarden voor financiële steun

HomeMediaVolkskrant | Caribische landen krijgen meer tijd om te voldoen aan voorwaarden...

Remco Meijer

Silveria Jacobs, premier van Sint Maarten, en Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao, vrijdag na afloop van de rijksministerraad in Den Haag | Freek van den Bergh / de Volkskrant

Curaçao en Sint Maarten zijn vrijdag niet akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt aan een derde ronde leningen om de ingestorte economie van de eilanden er bovenop te helpen. Ook hebben zij nog niet voldaan aan alle eisen die aan het vorige steunpakket werden gesteld. Daarvoor hebben zij nu nog tot 15 juli de tijd.

Na afloop van een speciale rijksministerraad, waarbij de drie premiers van de autonome Caribische landen in het koninkrijk aanwezig waren, bleek Aruba een aparte positie in te nemen. Aan de voorwaarde dat de landen 25 procent korten op de salarissen van politici en topbestuurders, en 12,5 procent op de ambtenarensalarissen, heeft Aruba wel voldaan. Curaçao en Sint Maarten hebben daarvoor meer tijd nodig. Ook zou de pensioenleeftijd omhoog moeten. Nederland verbond die voorwaarden aan leningen voor in totaal 350 miljoen euro.

De premiers Eugene Rhuggenaath van Curaçao en Silveria Jacobs van Sint Maarten zeiden dat zij meer tijd nodig hebben om het met de vakbonden eens te worden. ‘Wij zijn niet tegen hervormingen, daar waren we al mee bezig. Het probleem is het tempo dat Nederland ons oplegt’, zei Rhuggenaath. ‘Met de bonden die de ambtenaren vertegenwoordigen moeten wij overleggen in een lokale context waarbij de werkloosheid is opgelopen tot 50 procent.’ Op Aruba is wel overeenstemming bereikt.

De drie landen besloten na het uitbreken van de coronapandemie hun grenzen te sluiten. Daarmee viel hun belangrijkste inkomstenbron, het toerisme, weg. ‘We verloren in een week tijd 80 procent van onze economie’, zei premier Evelyn Wever-Croes van Aruba. ‘Voor covid konden we zelf geld lenen op de internationale markt. Die weg is voor ons nu afgesloten, vandaar ons beroep op Nederland.’ Nederland bood noodhulp en is bereid met leningen ook op lange termijn liquiditeitssteun te bieden, maar eist in ruil daarvoor wel hervormingen van de kwetsbare eilandeconomieën.

Struikelblok

Voor alle drie de landen is vooralsnog een struikelblok dat Nederland de derde tranche leningen wil verstrekken via een nieuw op te richten ‘entiteit’, die toezicht houdt op besteding van het geld. De landen kregen vrijdag van Nederland meer tijd om daarover intern gesprekken te voeren. Aruba denkt die snel af te ronden. De twee andere landen wijzen erop dat hiervoor een nieuwe rijkswet nodig is, die alleen met consensus kan worden ingevoerd. Oppositiepartijen op de eilanden zien zo’n entiteit als een neokoloniale toezichthouder.

Voor de derde tranche heeft Nederland 500 miljoen euro gereserveerd, voor een periode van vijf tot zeven jaar. De entiteit zou bestaan uit drie door Nederland geselecteerde bestuurders. ‘Natuurlijk zullen wij mensen benoemen met affiniteit met de eilanden’, zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA). ‘Maar het gaat wel om honderd procent Nederlands belastinggeld, dus wij willen graag dat dat op een goede manier wordt besteed.’

Eerder gaf premier Rhuggenaath, nog in Willemstad, een interview aan de Volkskrant. ‘Nederland verzwakt onze positie.’ U leest het hier terug.

De Tweede Kamer steunt staatssecretaris Knops in de voorwaarden die hij stelt aan liquiditeitssteun voor de Caribische landen. Dat bleek begin deze maand in een Kamerdebat. U leest het verslag hier.

Bron: Volkskrant

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

6 reacties

  1. Deze 3 premiers hebben geluk dat Knops een fatsoenlijk mens is, iemand anders had ze een schop onder hun kont gegeven.

    Wij zijn al maanden verder en de regering heeft geen moer uitgevoerd. Er worden nog steeds miljoenen salarissen betaald en bevriende relaties betalen nog steeds geen belasting.

    Gijsbertha presenteert wat plannen voor het geval Nederland niet overstag gaat, de vraag is what the fuck wacht Gijsbertha op? Is de man achterlijk? Dus als Nederland geld stuurt blijft alles bij de oude.

    Ruggenaath en andere politici hebben het over autonomie terwijl politici hier zelf door wanbeleid, vriendjespolitiek en corruptie door de jaren heen ons steeds afhankelijker van Nederland hebben gemaakt.

  2. Curaçao heeft tot 15 juli de tijd om de afgesproken afspraken in mei die voor 15 juni zouden moeten zijn afgehandeld alsnog adequaat af te handelen. ( top salarissen naar max 130% Rhuggenaath norm ingaande 1 juli 2020 en 12.5% korting ambtenaren kosten ingaande 1 juli 2020. )
    Ander geen geld meer. Het tekenen bij het kruisje heeft dan ook geen zin meer.
    Indien dit niet lukt weten we wie de schuldigen zijn aan de ondergang van ons prachtige eiland en kunnen deze minkukels zich melden voor voedselpakketten.

  3. Cr, precies , en die oppositie is en zal anti ulanda blijven, nu ‘t geld in ‘t verschiet ligt zijn ze ineens pro , en als de dood dat er op hun beknibbeld wordt.

  4. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom men klaagt over het tempo dat Nederland oplegt. De hulp is met spoed nodig, Nederland helpt met spoed maar snel omschakelen en aanpassen dat gaat voor sommigen eilanden te snel. Als je met een eigen bedrijf geld nodig hebt, ga je naar de bank. Als de bank je helpt staan daar wel keiharde garanties tegenover. Wil je deze garanties niet zo snel geven, dan krijg je tot die tijd ook niets. Als je dit voor elkaar hebt krijg je geld van de bank, maar wel onder voorwaarden. Deze voorwaarden moet je naleven. Je kunt dan wel de grote jonge spelen en roepen wil ik niet, doe ik niet etc. maar dan zijn de gevolgen duidelijk toch?

  5. Kijk ze daar staan de clowns in eigen circus. Lekker first class heengevlogen naar Nederland en verblijvend in een goed hotel. Vandaag lekker genieten in Nederland en morgen weer first class terug. En wat was het hele nut? 5 dagen extra tijd want opeens moet het langs het parlement en de vakbonden moeten ook betrokken worden. Dat had ook prima via Skype of MS Teams gekund natuurlijk, maar ja Silverback Jacobs en Billenaath willen stoer overkomen. Dus op stel en sprong naar Nederland zogenaamd in naam van de bevolking. Dezelfde bevolking die een controlerende entiteit toejuicht. Want als die entiteit komt dan zal men zelfs Miguel Poepoerei en Clootzak Wathey opgraven om hun in het beklaagdenbankje te plaatsen. Bon futuro zal vol raken met al de nepotisten en ordinaire dieven. Heeft Sushi en Alvido al aan Haiti gevraagd of ze daar voorlopig mogen verblijven?

  6. “Opposite partijen op de eilanden zien zo’n entiteit als een als een neokoloniale toezichthouder”
    Opposite partijen? Het waren de afgelopen dagen vooral Steven Martina, Suzy Römer en ruggie die anti Nederland sentimenten aanwakkerden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties