26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Curaçao dreigt slachtoffer te worden van crisis in naastgelegen Venezuela

HomeMediaVolkskrant | Curaçao dreigt slachtoffer te worden van crisis in naastgelegen Venezuela

Door Kees Broere

Exterieur van het regeringsgebouw Fort Amsterdam | ANP MICHAEL KOOREN

Curaçao vreest slachtoffer te worden van de enorme crisis in Venezuela. Het autonome eiland binnen het Nederlandse koninkrijk ligt zo’n 80 kilometer voor de Venezolaanse kust.

Internationale sancties tegen Venezuela kunnen Curaçao economisch schaden. En het kleine eiland heeft onvoldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen.

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao eind deze week duidelijk gemaakt op een persconferentie in Willemstad. De regering van het Caribische eiland laat zich zeer voorzichtig uit over de politieke en sociaal-economische wantoestand in Venezuela, een land waarmee het ‘grote gezamenlijke belangen deelt’.

De EU wil een politieke dialoog in het Latijns-Amerikaanse land, maar denkt ook na over sancties

De regering in de Verenigde Staten heeft deze week sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse bewind van president Nicolas Maduro. Volgens president Donald Trump is Maduro een ‘dictator’. Maar Curaçao heeft de Amerikaanse consul-generaal op het eiland laten weten niet blij te zijn met een hard Amerikaans optreden.

Voor de werkgelegenheid op Curaçao is de raffinaderij, die wordt geëxploiteerd door het Venezolaanse staatsoliebedrijf Pdvsa, van grote betekenis. Die kan bij economische sancties in de knel komen. Het contract van Venezuela met de raffinaderij, die overigens een bron van milieuschade is, loopt tot 2019.

De Europese Unie heeft zich deze week negatief uitgelaten over de onlangs in Venezuela gehouden verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering, waarmee de oppositie tegen Maduro buitenspel dreigt te staan. De EU wil een politieke dialoog in het Latijns-Amerikaanse land, maar denkt ook na over sancties.

Zeker 200 duizend Venezolanen zijn de afgelopen tijd de grens met landen in de regio als Brazilië, Peru en Colombia overgestoken

Daarbij is voor PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders een dubbelrol weggelegd. Koenders is in EU-verband betrokken bij mogelijke sancties. Maar Nederland is, sinds de wijziging van het Koninkrijksstatuut in 2010, waarbij Curaçao een autonoom land werd, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid op het Caribische eiland.

Premier Rhuggenaath wil niet dat zijn land door het internationaal optreden tegen Venezuela bijkomende schade oploopt. ‘Koenders is zich ervan bewust dat wij kwetsbaar zijn in onze economie als het gaat om sancties’, aldus de Curaçaose minister-president. Hij sprak de hoop uit dat Nederland ‘in samenspraak’ rekening houdt met het effect dat strafmaatregelen op Curaçao kunnen hebben.

Daarnaast speelt in de kwestie-Venezuela de groeiende stroom van mensen die het land willen verlaten. Zeker 200 duizend Venezolanen zijn de afgelopen tijd de grens met landen in de regio als Brazilië, Peru en Colombia overgestoken. Slechts een relatief klein aantal waagt zich per boot naar Curaçao.

Girigorie zegt dat het eiland pas bij een ‘burgeroorlog’ in Venezuela vluchtelingen ruimhartig binnen zal laten

Vorig jaar zijn 536 Venezolanen teruggestuurd. Curaçao heeft het VN-vluchtelingenverdrag niet getekend en zegt onvoldoende geld en capaciteit voor opvang te hebben. In de praktijk betekent dat, zo heeft de regering in een verklaring laten weten, dat ondanks de ‘zorgwekkende situatie’ in Venezuela de uitzetting van burgers van dat land zal doorgaan.

Op de persconferentie in Willemstad liet minister Quincy Girigorie van Justitie weten dat de regering niet kan aangeven hoeveel Venezolanen op Curaçao in de illegaliteit verdwijnen. Volgens sommige schattingen zijn dat zeven mensen op elke uitgezette burger en zou het om enkele duizenden in totaal kunnen gaan, op een bevolking in Curaçao van zo’n 160 duizend burgers.

Girigorie zegt dat het eiland pas bij een ‘burgeroorlog’ in Venezuela vluchtelingen ruimhartig binnen zal laten. ‘Dan kun je mensen niet terugsturen. Maar: we hebben niet de capaciteit om ze op te vangen.’

Bron: Volkskrant

6 reacties

  1. Eindelijk is er hoop ,dat die vieze oliefabriek het onderspit gaat delven.
    In Curacao worden veranderingen altijd afgedwongen. Nooit is het een eigen initiatief om iets te veranderen.

  2. @ C I, ik zou maar vast een burgerraad oprichten op curacrim samen met Gerrit de Raaf? en zijn trollen clubje MFK/KFO???, mischien kan Gerrit de Raaf? wel weer op die maniet met hulp van Maduro ?alsnog voor eeuwig aan de macht komen en blijven, ten sloten zijn zij alle twee in het bezit van het diploma Doctor Honoris Causa Aegree??

  3. Eigenlijk is het gewoon zo dat het Curaçao zoals gewoonlijk niets interesseert zolang we er zelf maar niet het slachtoffer ergens van worden, het is gewoon de mentaliteit van “het moet om ons draaien en verder niets”. Wat er verder bij de buren gebeurt dat zal ons jeuken, en daar gaan we ons dan verder ook niets van aantrekken. Hadden we wat anders verwacht dan? Egoisme viert binnen de eigen gelederen al hoogtij laat staan tov derden.

    Het pad dat anderen de eventuele vluchtelingen maar moeten opvangen/verzorgen daar hebben we het wel steeds over met opmerkingen als : We hebben de capaciteit niet; Lees daarvoor: En we gaan daar dus ook niets aan doen. We speculeren weer op ruimhartigheid van anderen ipv eens als land zelf ook maar iets aan verantwoordelijkheid te nemen. Maar ook dat weten we van Curacao, dat doen we nooit immers. Eens kijken wie we hier de schuld van kunnen gaan geven dat we niets doen, en eens kijken wie we de rotzooi voor ons kunnen laten opknappen.

  4. Dit zag iedereen jaren geleden op zijn klompen al aankomen, waarom heeft de regering Curacao niet tijdig maatregelen genomen om de economische afhankelijkheid te verminderen. Kortzichtig?

  5. Mocht de sancties doorgaan, zal Nederland kiezen om achter de VS te gaan staan, zoals ze altijd al deden in het verleden bij Cuba, Rusland, Irak enz.? Want in zo’n geval zal Curaçao niet alleen de klos zijn, maar het betekent ook dat we tegenstanders zullen worden. Het is nog niet zo ver, maar ik ben benieuwd, want alleen in moeilijke tijden kom je te weten wie je echte familie en vrienden zijn . Wat ook opgaat voor al de partners binnen de huidige Koninkrijk verband.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties