Volkskrant | Curaçaose directeur Centrale Bank Emsley Tromp vervolgd voor belastingfraude

Door: Kees Broere

Een bijzonder bericht, op een bijzonder tijdstip. | ANP

Hij werd al veel vaker beschuldigd. Maar nog nooit vervolgd. Nu echter spant het Openbaar Ministerie op Curaçao een rechtszaak aan tegen Emsley Tromp, de man die al vele jaren leiding geeft aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Een bijzonder bericht, op een bijzonder tijdstip.

Het onderzoek tegen Tromp (57) dateert van begin vorig jaar. Hij wordt verdacht van belastingfraude en het witwassen van geld in de privésfeer. De rechtszaak die nu tegen hem is aangekondigd, betreft voorlopig enkel belastingfraude. Tromp heeft, aldus het OM, ‘het land Curaçao’ voor zo’n 2,8 miljoen euro benadeeld.

Voor de verkiezingen

Daarvan klopt niets, zo lieten zijn advocaten dit weekeinde weten. Tromp heeft geld ontvangen waarover hij pas belasting hoeft te betalen als hij met pensioen is. Met strafrecht zou zijn zaak niets te maken hebben. En het vervolgingsbesluit is ‘onbehoorlijk, nalatig en haastig’.

Dat ‘haastig’ is in de context van het huidige Curaçao extra interessant. Een week voordat het OM, op vrijdagmiddag, zijn bericht over de zaak tegen Tromp de wereld in stuurde, vonden op het autonome Caribische eiland van het koninkrijk verkiezingen plaats. Die zijn gewonnen door partijen die zeggen zich sterk te willen maken voor integriteit en goed bestuur.

Vertrouwen herstellen

Niemand durft te voorspellen of Tromp ook echt veroordeeld zal worden

Het kwam ook naar voren in het overleg dat het nieuw te vormen kabinet voerde met maatschappelijke organisaties als de Raad van Kerken. Die onderstreepten, met instemming van de politici die het gesprek initieerden, dat het nieuwe politieke bewind op Curaçao alles moet doen om ‘het vertrouwen van de bevolking in het openbaar bestuur’ te herstellen.

Het besluit van het onafhankelijke Openbaar Minsterie om Emsley Tromp te vervolgen, past voor veel Curaçaoënaars perfect bij de poging tot herstel van vertrouwen. Anderen stellen dat het OM zich voor een politiek karretje laat spannen. En vrijwel niemand die durft te voorspellen of Tromp, ‘de onderkoning van Curaçao’, ook echt veroordeeld zal worden.

Fraude

De belastingfraude speelde zich volgens het OM af in de periode 2006 tot en met 2014. Te denken valt dan onder meer aan een lening die Tromp bij de Banco di Caribe wist af te sluiten voor zijn vriendin. Het ging om een bedrag van drie miljoen dollar, zonder onderpand. Daarvan zou 400 duizend dollar, ruim 360 duizend euro, zijn doorgesluisd naar het pensioenfonds van Tromp.

In augustus vorig jaar werd huiszoeking gedaan bij Tromp. De man die sinds 1991 directeur is van de CBCS en diens voorganger, de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (tot 2010), verbleef toen in het buitenland. De inval had mogelijk te maken met de financiering van appartementen die Tromp bezit in het Amerikaanse Miami. Voor de aankoop daarvan had hij een overbruggingskrediet gekregen van de Girobank, een bank waarop hij als directeur van de Centrale Bank juist toezicht diende te houden.

Een andere zaak waarin de naam van Tromp is gevallen, is die tegen de vermogende Nederlandse bankier John Deuss. Tromp zou diens First Curacao International Bank opvallend coulant hebben behandeld. Deuss werd veroordeeld voor illegaal bankieren, maar schikte in 2013 de zaak voor 35 miljoen euro.

Bron: Volkskrant

7 Reacties op “Volkskrant | Curaçaose directeur Centrale Bank Emsley Tromp vervolgd voor belastingfraude

 1. Het is te hopen, dat het OM genoeg capaciteit en kwaliteit bezit om het een gedegen “case” te maken, zodat hij zijn veroordeling krijgt, mits schuldig. Anders krijgen wij weer hetzelfde: een case, lek als een mandje, zodat er geen rechter te vinden is, die op grond daarvan een veroordeling uitspreekt, bang, dat straks voor de hoge raad de zaak uit het raam gegooid wordt, vanwege een gammele aanklacht en hij ( de rechter) in nederland voor jan joker uitgemaakt wordt….
  Dus OM haal een paar geroutineerde tackels uit nederland, desnoods gepesioneerde vossen …..

 2. Er is wel heel veel bewijs. Hoe kan iemand zoveel verdienen of wat dan ook dat hij meer dan 2,8 miljoen aan belasting moet betalen?

 3. Het komt door psychologische oorlogsvoering. Arme en laagopgeleide mensen zijn makkelijk slecht te beïnvloeden, dit zie je ook terug bij de mensen die op MFK en KdNT stemmen. Daarom roepen ze ook heel vaak makamba, independencia en zwartmaken van andere politicus.

  Er is een brief van Fidel Castro aan Hugo Chavez uitgelekt (internet) hoe ze deze soort mensen kan beinvloeden door steeds revolucion en tenemos patria te roepen.

  http://notimpacto.com/te-la-mostramos-venezuela-la-carta-que-fidel-castro-envio-a-chavez-hace-anos-pero-que-maduro-aplica-al-pie-de-letra-video/

 4. wordt vervolgd, is nog niet veroordeeld, althans niet door een rechter.
  Maar door een volksgericht

 5. Abraham Mossel

  Nee, maar er komt verandering( hoop ik )

 6. Het Curacaose volk verdient een regering die bovenal betrouwbaar functioneert en integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Dat geldt ook voor de belangrijkste posities van topfunctionarissen in de bankwereld, het onderwijs, justitie, nutsvoorzieningen en gezondheidscentra. Het gaat er niet om dat je kunt bewijzen of iemand strafbaar heeft gehandeld, maar dat iedereen op die plekken boven iedere twijfel is verheven. Wees een goed voorbeeld voor je eigen YdK.

 7. Een tot drie jaar cel veroordeeld crimineel krijgt 5 van de 21 zetels in het parlement en de president van de Centrale Bank wordt vervolgd voor een belastingfraude van vele miljoenen.

  Kunnen we nog ontkennen een corrupt boevennest te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *