Volkskrant | Curaçaose ex-premier Schotte moet 850 duizend euro betalen die hij op onrechtmatige wijze heeft verkregen

Elsbeth Stoker | Met vonnissen

Gerrit Schotte. Foto ANP

De Curaçaose ex-premier Gerrit Schotte (43) moet zo’n 850 duizend euro betalen die hij op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Dat oordeelde de rechtbank in Willemstad donderdag. Volgens de rechters heeft hij zich schuldig gemaakt aan omkoping en witwassen, en daar persoonlijk financieel voordeel van genoten.

De ex-premier werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar cel wegens ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij mag op vrije voeten blijven totdat ook de laatste gerechtelijke uitspraak in cassatie bekend zal zijn. Ook Schottes partner Cicely van der Dijs werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld. Zij kreeg 15 maanden wegens witwassen.

MFK-leider Schotte was de eerste premier van Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk. De rechter oordeelde in 2017 dat hij ‘op grove wijze’ misbruik heeft gemaakt van zijn ambt en de integriteit daarvan heeft geschonden. Daarmee heeft Schotte het vertrouwen van burgers in de politiek en het aanzien van Curaçao ernstige schade toegebracht, aldus het gerechtshof destijds.

Op basis van die veroordeling spande het Openbaar Ministerie een ontnemingszaak aan tegen Schotte en zijn partner. Begin deze maand eiste de aanklager op Curaçao dat de voormalige minister-president en Cicely van der Dijs ruim 2 miljoen Antilliaanse gulden (bijna 1 miljoen euro) zouden moeten betalen. Dit geld hebben ze onrechtmatig verkregen, zo betoogde het OM.
Persoonlijke verrijking

Schottes advocaat, Geert-Jan Knoops, stelde echter op basis van deskundigenrapportages dat de ontnemingsvorderingen zonder enige basis waren. Volgens de verdediging is er geen sprake geweest van persoonlijke verrijking.

De rechter is het hier niet mee eens, en wees de verklaringen van Schotte donderdag van de hand als ongeloofwaardig. Van der Dijs hoeft geen geld te betalen, omdat zij vorig jaar niet veroordeeld is voor omkoping.

Advocaat Knoops laat weten dat Schotte mogelijk in beroep gaat tegen de uitspraak. ‘Het bizarre van deze uitspraak is dat het Gerecht doet alsof de veroordeling van Schotte onherroepelijk is. Maar dat is niet zo.’ De zaak ligt nog bij de Hoge Raad in Den Haag.

Bron; Volkskrant

Naschrift KKC

2018 08 30 – VONNIS Ontnemingzaak Schotte Van Der Dijs-Babel by Black Lion on Scribd

2018 08 30 – VONNIS Ontnemingzaak Schotte Cicely Van Der Dijs-Babel by Black Lion on Scribd

3 Reacties op “Volkskrant | Curaçaose ex-premier Schotte moet 850 duizend euro betalen die hij op onrechtmatige wijze heeft verkregen

  1. Commentpolis

    Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

  2. Via zijn verkoop van loten elke maand probeert hij het geld binnen te halen. Althans dat denkt hij, want de mensen zijn er nu ook van overtuigd dat prijzen niet uitgekeerd worden en zullen geen loten meer kopen.

  3. Als ik het zo lees wat deze narcist psychopaat en pathologische beroep leugenaar allemaal wel niet heeft gestolen en uitgevreten en zich goed verrijkt heeft over belasting betaler zijn rug, valt deze straf nog wel mee, ik geloof dat je in ontneming zaken niet in casatie kan gaan >??. dat wordt dus 6 jaar zitten, aangezien hij dat bedrag nooit terug kan betalen als hij eerdaag’s moet zitten. En hij kan ook niet zomaar 1.8 miljoen florijnen uit ze zak toveren, kan hij dat wel valt hij helemaal door de mandt, en wie leend hem nu dit geld nog, geen hond wil meer wat met deze ras oplichter te maken hebben, alles wat deze HUFTER aanraakt verandert in truf maar in as.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *