31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | ‘Curaçaose Kennedy’ wint verkiezingen, partij oud-premier Schotte niet de grootste

HomeMediaVolkskrant | 'Curaçaose Kennedy' wint verkiezingen, partij oud-premier Schotte niet de grootste

Door: Kees Broere

Gerrit Schotte luistert aan de telefoon naar de uitslagen van de verkiezingen. © ANP

De verkiezingen op Curaçao zijn gewonnen door een partij die nadrukkelijk de band met Nederland binnen het koninkrijk wil behouden. De PAR van Eugene Rhuggenaath krijgt zes zetels in de Staten, het parlement dat 21 zetels kent. De anti-Nederlandse partij MFK van Gerrit Schotte kwam als derde uit de bus.

De uitslag zal in Den Haag als een opluchting worden ervaren. In Nederland bestond de nodige vrees voor een overwinning van de MFK. De partij zegt onafhankelijkheid te willen, maar is vooral beducht vanwege haar vermeende banden met een corrupte, internationale maffia. Schotte zelf is eerder veroordeeld.

Eugene Rhuggenaath. ©

De PAR kan voor een meerderheidscoalitie van 13 zetels mogelijk rekenen op de steun van drie andere partijen (MAN, PIN en MP). Maar een volledige garantie op stabiliteit betekent dit niet. Recent nog is in de Curaçaose politiek gebleken dat individuele leden binnen een coalitie naar de oppositie kunnen overstappen.

Eugene Rhuggenaath zelf, een 47-jarige zakenman met ook ruime bestuurlijke ervaring, is momenteel wellicht de meest stabiele factor. Op het Caribische eiland staat hij bekend als de ‘Curaçaose Kennedy’. Zijn partij geldt als liberaal. Rhuggenaath zegt de al jaren kwakkelende economie van het autonome land binnen het koninkrijk nieuwe vaart te willen geven op ‘de boulevard van de vooruitgang’.

Rustige stemdag

De verkiezingsdag op Curaçao is uiterst rustig verlopen. Van de circa 120 duizend stemgerechtigden is ongeveer tweederde komen opdagen. Het Openbaar Ministerie op het eiland waarschuwde eerder voor mogelijke misdrijven, zoals het opkopen van stemkaarten, maar daarover zijn vooralsnog geen berichten gekomen.

De stembusgang was nodig, omdat het vorige kabinet in februari viel, toen enkele Statenleden van coalitiepartijen overstapten naar de oppositie. De MFK van Gerrit Schotte vormde daarna een nieuw kabinet, maar het vorige had al besloten nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De ruzie die hierover ontstond, werd uiteindelijk beslecht met een zogeheten aanwijzing van de Rijksministerraad, waarin Nederland binnen het koninkrijk een doorslaggevende stem heeft. De Raad besloot alle verantwoordelijkheid voor de verkiezingen in handen te leggen van de gouverneur op het eiland.

Arme kiezers

Niettemin heeft het MFK-kabinet, waarvan Gerrit Schotte zelf geen deel uitmaakte, de afgelopen weken op allerlei manieren geprobeerd zijn tijdelijke macht te gebruiken om vooral de armere kiezers voor zich te winnen. Zo werden wanbetalers van hun waterrekening weer aangesloten, totdat bleek dat zijzelf dat reeds illegaal hadden gedaan.

Gerrit Schotte

Schotte, de voor omkoping veroordeelde oud-premier, is uitgesproken anti-Nederlands en wil van Curaçao een onafhankelijk land maken. Wat drijft hem? (+)

Opvallend was ook een bezoek van MFK-premier Pisas aan de gevangenis op het eiland. Hij liet zich in vrolijke poses met de gedetineerden fotograferen en beloofde hun onder meer de ontvangst van satelliettelevisie. Uit de uitslag blijkt dat de gevangenen massaal voor de MFK hebben gestemd. In het geheel haalde de partij vijf zetels. Dat is evenveel als de partij MAN, maar met iets minder stemmen.

De coalitiebesprekingen op Curaçao kunnen, afgaand op eerdere ervaringen, de nodige weken kosten. Kenners van de Curaçaose politiek zeggen dat hierbij allerlei politieke, maar ook financiële belangen een rol kunnen spelen.

De politieke loopbaan van Gerrit Schotte wordt mogelijk binnenkort onderbroken voor 3,5 jaar celstraf. Hij is eerder veroordeeld voor onder andere ambtelijke fraude, maar is daartegen in beroep gegaan. De verwachting is dat hij het hoger beroep zal verliezen, maar vervolgens in cassatie zal gaan.
Hoe verhoudt Nederland zich tot Curaçao?

Curaçao is sinds 10 oktober 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Hetzelfde geldt voor Aruba, dat al langer een ‘status aparte’ had, en St. Maarten. Nederland is wel verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken en Defensie.

Bonaire, Saba en St. Eustatius zijn zogeheten ‘bijzondere Nederlandse gemeenten’.

Daarnaast is in het Koninkrijksstatuut geregeld dat de Rijksministerraad, waarin ook de gevolmachtigde ministers van de drie Caribische landen zitten, oog houdt op zaken als goed bestuur, mensenrechten en het handhaven van een democratische rechtsstaat. Daarom ook kon de Raad onlangs ingrijpen op Curaçao en de uitvoering van de verkiezingen in handen leggen van de gouverneur.

Die gouverneur is de vertegenwoordiger van de koning, die het staatshoofd van het koninkrijk is. De gouverneur is onschendbaar. Hij of zij heeft geen politieke taken (die liggen bij het kabinet van het betreffende eiland). Het staatshoofd benoemt de gouverneur.

Bron: Volkskrant

1 reactie

  1. Wat een toetie he, dit kamelion koppie van een Gerrit de Raaf, elkekeer je gezicht veranderen kan alleen een narcistische KAMELION, ik heb de Kokkie’s en peppie’s nog niet zien rond lopen met hun protest boorden, en teksten van ROTop macamba, schuld NL, NL heeft stemmen gekocht, konalisten hebben weer de macht terug, bla bla bla. 20 mei hogerberoep rechtzaak Babel, ik wordt wel verwend de laatste tijden met al politieke rechtzaken. Politieke rechtzaken! ja natuurlijk als je via de politiek de boel besteeld kan je moeilijk zeggen, ik heb bij de bakker een brood gestolen omdat ik geen geld had.♪♪☺. Of zeggen ik moet het gevang in omdat ik zweetvoeten heb.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties