28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | De Curaçaose economie zit in het slop – en daar moeten ‘nodige miljoenen’ uit Nederland wat aan doen

HomeNieuwsVolkskrant | De Curaçaose economie zit in het slop – en daar...

Kees Broere

De Isla rafinaderij in de haven van Willemstad, die tot voor kort door het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA werd gerund. Beeld Daniel Rosenthal

Nederland neemt een sturende rol bij de pogingen om de economie van Curaçao uit het slop te krijgen. De Rijksministerraad zal hier vrijdag mogelijk toe besluiten via een zogeheten aanwijzing. Maar belangrijker nog is dat Nederland geld en deskundigen zal inzetten als hulp aan het autonome Caribische eiland.

De afgelopen drie jaar is de economie van Curaçao met zo’n 5,5 procent gekrompen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de crisis in Venezuela, het grote buurland op 80 kilometer afstand. De raffinage van olie uit dat land is vrijwel stil komen te liggen en Venezuela heeft bij Curaçao miljoenen euro’s schuld.

Maar ook in andere economische sectoren gaat het slecht op het eiland. Alleen het toerisme bloeit. De regering van premier Eugene Rhuggenaath slaagt er al tijden niet in de begroting op orde te krijgen. Eerdere adviezen daartoe van het College financieel toezicht (Cft) zijn niet toereikend gebleken, of niet uitgevoerd.

Schulden lopen op

In juni kwam het Cft met scherpe kritiek. Op Curaçao ‘blijven effectieve maatregelen om de uitgaven te verlagen nog altijd uit’, aldus het College. De schulden lopen op, de belastinginning is gebrekkig, onderwijs en gezondheidszorg staan onder steeds grotere druk en de voorraad deviezen slinkt snel.

Premier Rhuggenaath geeft toe dat de problemen ‘fors’ zijn. Zijn regering kan op veel sympathie binnen het Nederlands kabinet rekenen, maar in eigen kring vindt Rhuggenaath veel verzet tegen zijn pogingen harde bezuinigingsmaatregelen te nemen. Toch zijn die nodig, geeft een hoge Curaçaose ambtenaar toe: ‘We kunnen zo echt niet doorgaan.’

Dat vindt ook Nederland, dat als machtigste land binnen het koninkrijk beseft dat een toename van Curaçaose problemen uiteindelijk ook op het bord van Den Haag komt. Bijvoorbeeld omdat Curaçaoënaars die op eigen eiland werkloos blijven, besluiten om naar Nederland te komen.

Nederlandse en Curaçaose deskundigen werken daarom aan een nieuw akkoord. In januari dit jaar tekenden Rhuggenaath en premier Mark Rutte in Willemstad al een convenant voor een ‘Groeistrategie’, maar dat heeft nog te weinig handen en voeten gekregen. Het nieuwe akkoord, dat mogelijk vrijdag openbaar wordt, is concreter, blijkt uit gesprekken met betrokkenen. En betekent ook dat Nederland het voortouw neemt.

Eind dit jaar eindigt de huur door Venezuela van de raffinaderij op Curaçao. Als dan geen nieuwe exploitant is gevonden, zal de economie van het eiland met nog eens zo’n 2 procent slinken. Sluiting van een bedrijf dat dankzij Shell tientallen jaren heel belangrijk is geweest voor de welvaart op Curaçao kan ook tot maatschappelijke onrust leiden. Nederland kent de olieindustrie goed en stelt die kennis beschikbaar voor het zoeken naar een nieuwe exploitant, of een economisch alternatief.

Hulp van Nederland

Curaçao wil graag tijdelijke armslag door nieuwe leningen af te sluiten. De regering-Rhuggenaath zegt zich hierin gesteund te weten door een eerder rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Den Haag is bevreesd voor nieuwe schulden. Toch zal het Curaçao de gelegenheid geven om, tegen een zeer lage rente, op de Nederlandse kapitaalmarkt leningen af te sluiten.

Nederland gaat ook mensen ter beschikking stellen om op het eiland te helpen bij het efficiënter maken van de overheid. Het ambtenarenapparaat is te groot en kost veel te veel geld. Bij de belastingdienst bestaat een forse achterstand in het innen van aanslagen, waardoor de overheid vele miljoenen misloopt.

Ook voor het bedrijfsleven op Curaçao komt Nederlandse steun. Dat moet het voor investeerders bijvoorbeeld makkelijker maken om overheidsgrond te kopen en hun financiële risico’s te dekken.

Hoeveel Nederland precies zal uittrekken voor de nieuwe hulp aan Curaçao is nog onbekend. Maar door het beschikbaar stellen van menskracht en leningen zal het volgens ingewijden gaan om ‘de nodige miljoenen’. Het Nederlands toezicht valt onder staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

Bron: Volkskrant

10 reacties

  1. @Fred, Ik heb al een keer aangetoond dat het ambtenarenapparaat van Curacao verhoudingsgewijs níet overdreven groot is.

    Gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit. 90 procent is politiek geplaatst en doet niets.

    En de dure dienstautos.. en prive chauffeur en dan de airco de hele dag aanlaten omdat de politici in een koele auto willen gereden worden.

  2. Je kan de heer (klootzak) MENKI ROJER, toch niet anders, als in ‘n dure auto naar het parlement sturen. Heeft al z’n energie nodig om daar te brullen, de eerste klas aso.

  3. Goed verwoord, @Fred Schiedam. Ik denk ook dat het landsbestuur zelf eerst de broekriem moet aantrekken. Jammer alleen dat we hier geen tram of trein hebben, maar we hebben bussen met WiFi nog maar liefst.

  4. Ik heb al een keer aangetoond dat het ambtenarenapparaat van Curacao verhoudingsgewijs níet overdreven groot is. Wat wél overdreven groot (en duur) is, is het politieke bestuur. Waar gelet op het inwoner-aantal je Curacao (in kosten) zou moeten vergelijken met een niet alt grote gemeente in Nederland, loopt de financiële verhouding spaak. Een Curaçaose regerening zou je dan in kosten moeten vergelijken met een college van B&W en het Curaçaose parlement met een gemeenteraad. Het besef bij Curaçaose politice dat zij zuinig moeten omgaan met door anderen betaald belastinggeld ontbreekt: (te) grote ego’s? Waar een burgemeester lopend, op de fiets of met eigen auto naar zijn werk gaat, moet op Curacao dat kennelijk met dienstwagens en chauffeurs.
    Als de burgemeester van Schiedam in Nederland naar het regiobestuur in Rotterdam moet, pakt hij de tram, en als hij naar een Ministerie of de regering in Den Haag moet, pakt hij de trein.
    Zuinig zijn met andermans geld is een deugd.

  5. Het ambtenaren apparaat op de eilanden is naast erg groot ook vooral erg duur!

    Statenleden die soms tot wel 18.000 p.m.verdienen.

    Vriend(innet)jes die in de hoogste schaal komen terwijl daar niet (altijd) de vereiste kwaliteiten tegenoverstaan.

    Eerste wereldland salarissen en emolumenten maar geen eerste wereldland prestatie

  6. Nederland gaat ook mensen ter beschikking stellen om op het eiland te helpen bij het efficiënter maken van de overheid. Het ambtenarenapparaat is te groot en kost veel te veel geld.

    Gaan ze eindelijk de ambtenaren oppakken? De Tily Pikerie en Menki Rojer?
    En de snoepreisjes!

  7. Er moet ook iets gebeuren aan de gehele justitiële keten . Van politie tot aan rechters. Deze keten faciliteert, onbewust?, de criminaliteit. Door niet ingrijpen of straffen die geen recht doen aan de gepleegde misdaad. Anders verdwijnt het door de Nederlandse belastingbetaler te fourneren bedrag weer in verkeerde zakken en komt het niet ten gunste van de bevolking. Ook hier de Wereldbank inschakelen zoals op St Maarten?

  8. “Alleen het toerisme bloeit.” Geluk bij een ongeluk want er wordt praktisch niets gedaan om het toeristen hier naar de zin te maken.

    Ik had laatst met iemand in een hotel voor een ontbijt afgesproken, niet te geloven, personeel kwam zonder ontbijt aan het werk en liep tussen de gasten aan het ontbijtbuffet, de klusjesman van het hotel liep in zijn vieze kloffie tussen de klanten met brood in de hand. Het is potverdomme toch geen hoge wiskunde?

  9. “Eind dit jaar eindigt de huur door Venezuela van de raffinaderij op Curaçao. Als dan geen nieuwe exploitant is gevonden, zal de economie van het eiland met nog eens zo’n 2 procent slinken. ”
    Dit was al meer dan 30 jaar bekend. Behalve snoepreisjes naar China heeft geen enkele Curacaose politicus iets concreet gedaan om dit probleem tijdig op te lossen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties