Volkskrant | Drie jaar celstraf hangt boven het hoofd van oud-premier Curaçao

Kees Broere

Oud-premier van Curacao Gerrit Schotte. Foto ANP

De kans is groot dat Gerrit Schotte, de eerste premier van het autonome Curaçao, drie jaar de gevangenis in moet. Dinsdag concludeerde de advocaat-generaal bij de Hoge Raad dat het cassatieberoep van een eerdere veroordeling van Schotte afgewezen moet worden. Doorgaans wijkt de Hoge Raad niet van de conclusie af.

Als het inderdaad tot een definitieve veroordeling van Gerrit Schotte komt, moet de politicus niet alleen de cel in, maar mag hij ook vijf jaar lang geen politiek ambt meer bekleden. Momenteel is Schotte, die tussen 2010 en 2012 premier van Curaçao was, lid van het parlement op het Caribische eiland. Hij leidt er de MFK, de grootste en fel anti-Nederlandse oppositiepartij.

Schotte werd in hoger beroep veroordeeld wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De Curaçaose politicus zou zich hebben laten omkopen door de Italiaanse gokmaffiabaas Francesco Corallo. Door betalingen aan Schotte probeerde Corallo directe invloed te krijgen op politieke en hoge ambtelijke benoemingen op het eiland.

Vorige week is Gerrit Schotte ook veroordeeld tot terugbetaling van omgerekend zo’n 850 duizend euro. In deze zaak gaat het om betalingen aan de politicus die onder meer op een Zwitserse bankrekening zijn gestort. Ook hiervoor is drie jaar cel geëist, indien Schotte niet betaalt.

Bron: Volkskrant

20 Reacties op “Volkskrant | Drie jaar celstraf hangt boven het hoofd van oud-premier Curaçao

 1. @Drechi toch ! Gelukkig is er op groot kwartier een prima kliniek die wellicht jou niet meer kan helpen maar in ieder geval door jou daar te houden de rest van de wereld een stukje beter kan maken. Als je me je adres geeft dan wil ik de taxi wel vragen om je op te komen halen, als hij tenminste je straat in durft. Ik zal hem toch ook maar adviseren om voor de zekerheid een dwangbuis mee te nemen. Boos lukt bij mij trouwens niet hoor, ik moet steeds harder om je lachen.

 2. Drechi jongen, je bent nog dommer dan het achtereind van een varken.
  Inderdaad ik ben rechts georienteerd. Ik schrijf rechts, ik rijd rechts.

 3. Drechi pa bosnan tur

  Ik heb jaren gedacht dat niet alle rechts-georienteerde kritcasters dom waren.
  Maar John Bash en Lionfish hebben mij deze week pas van het tegengestelde overtuigd… Wat een domoren…
  Enne boos krijgen? Wie probeert jou boos te krijgen? Moi???? Welnee man. je/jullie bent/zijn daar niet belangrijk genoeg voor….

 4. @Drechi. Hilarisch hoe jij je maffiamaatje verdedigt. Complimenten daarvoor! Maar helaas heeft jouw idool bewezen een grote graaier te zijn die profiteert van domme sukkeltjes als jij die dat nooit door zullen hebben. Gelukkig voor jou draait hij nu de bak in. En ook Nederland zal niet langer zo gek zijn om zijn bodemloze put te gaan dempen. Tja Drechi, dat betekent wel dat je voortaan net als alle andere ydk zelf de handen uit de mouwen moeten steken om nog iets van deze rots te maken. Je kan je niet langer achter Schotte en soortgelijke profiteurs verstoppen. Wie het laatst lacht lacht het best.

 5. @drechi.
  Hartelijk dank voor mijn promotie.
  Neen jochie, er moet heeeeel wat gebeuren om mij boos te krijgen.
  Maar er is weinig voor nodig om jou boos te krijgen.

 6. Drechi pa bosnan tur

  @Brian S,

  Die “S” staat zeker voor de “Stef Blok” van de Knipselkrant… Die denkt er ook zo over!

 7. @Drechi, Dat jij fan bent van een veroordeelde crimineel en landverrader zegt genoeg over jou. Jij mag zeker ook meeroven?
  Zoals je je weet heeft GS TOEGEVEN al dat geld te hebben gejat, witgewassen en gefraudeerd.

  @de Rechtstaat. GS is schuldig en heeft dit ook toegegeven dus dan moet hij inderdaad hangen

 8. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 9. Dank voor de aanvulling, @Leuk

 10. Drechi pa bosnan Tur

  @John Bash
  Zeker boos dat ik je niet onder de Chupadores heb geschaard, he Johnson?
  Maar ik heb toch gezegd dat er nog een heleboel andere Chupadores zijn (die volgens jou dan, gezien je reactie) jammer genoeg niet met naam en toenaam zijn genoemd?
  Beschouw je dan maar als “genoemd John…….

 11. Henk. En om er ook nog iets aan toe te voegen.
  Cassatie gaat nooit inhoudelijk over de zaak Dus het gaat er totaal niet over of dhr. Schotte wel of niet schuldig is. Het gaat er alleen over of de gevolgde juridische procedure juist en goed was uitgevoerd. Of het recht juist is toegepast en de uitspraak voldoende is gemotiveerd. Dus of de rechters hun zaak netjes naar behoren hadden gedaan. Nou als je op 14 punten ongelijk krijgt van de PG dan heb je een probleem. Als de PG kan scoren door de rechtbank op curacao onderuit te halen dan zal die dat heus niet laten. Dan moet het hele verhaal gewoon weer over. Niks aan de hand.
  Maar mede door het Robin hood achtige sprookjes verhaal het was niet voor mezelluf… tja. Godebt deed t ten minste nog beter. die ging als Jesus en Mandela er in en kwam er als een blues brother weer uit met een mission from god. He saw the light. Dat zit er me t dhr. Schotte niet zo in ben ik bang
  sr. Schotte is gewoon veroordeeld door 2 rechtbanken In een strafzaak en cassatie gaat niet zo veel veranderen. Zo ingewikkeld is de zaak nu ook weer niet. Hij heeft het zelfs klip en klaar toegegeven dat hij geld heeft aangenomen. Punt. Dan blijft er verder niet zoveel over nu. En als het hele verweer was dat je je vind dat dat mocht, waarom al die omwegen dan om het verborgen te houden. Tuurlijk dan hadden ze nog wel wat puntjes maar ach jammers paspoorten en wat geritsel met horloges en reisjes geld tel machines tja dan kan je ze wel allemaal op pakken hier niet waar. Ik weet nog wel een mogelijkheid voor de heer Schotte, maar anders wordt het gewoon een enkeltje Nederland binnen kort.
  KLM 2e klas aan de ketting tussen 2 andere in en daar gezellig bij een bekende op de cel.

 12. Het grappige is dat een AG “onbevooroordeeld” is. Dat is nu juist die aardige wet sinds januari 2018, dat advocaten generaal een rechtsgeleerd advies miogen geven aan de Hoge Raad.
  Net zoals de Commissie Gelijke Behandeling een “advies” geeft en ht aan rechters is dit al dan niet t volgen.
  Overigens heeft het niets maar dan ook niets met het eiland te maken; ‘een advocaat generaal’ heeft bv een advies gegeven om Apple’s cassatieberoep te verwerpen in een zaak van Apple tegen Samsung. Deze zaak ging over beweerde schending van Apple’s Europese modelrecht op een ‘handheld (tablet) computer’. Etc.
  Jammer dat er zoveel onzin gekrakeeld wordt op dit forum van lieden die het menen te weten en het meteen in een persoonlijke sfeer trekken. Men is duidelijk absoluut niet op de hoogte van enige juridische kennis.
  Naar mijn mening, zonder aansziens des persoons deugt Schotte cs voor geen ene meter, anders had hij het land niet in zo’n financiele chaos achtergelaten.
  Waarvan akte!!

 13. @Drechi.
  Je l*lt bijna als een kip zonder kop. Alleen een echte kip zonder kop l*lt nog beter dan jij.

 14. Drechi pa bosnan Tur

  @ Lionfish,
  Typisch…. Als iemand anders een andere mening is toegedaan dan de jouwe, is het een sukkeltje. Dan zou die andere z.g. “achter iemand aanlopen”
  Guess what Lionfish: ook jij kan genoegzaam met je mening door de grond zakken. Het enige wat jullie allemaal collectief willen, is dat Makambia hier ingrijpt. Net als op Sint Eustatius.
  Ik vrees dat er dan hier heel weinig echte YDK’s overblijven. Wel veel “Chupadores” a la Lionfish, Trui, Bram, Bert, Brian S, en nog een heleboel andere zuignappen.
  Succes ermee zuigers…….

 15. De Rechtsstaat

  Ik heb van welingelichte bronnen vernomen dat de wisseling van de wacht in het land der procureur generaal in het caraïbisch deel van het koninkrijk der nederland nauwe verwantschap heeft met deze zaak. De reeds vertrokken PG zou persoonlijk assistent worden van de aangewezen advocaat generaal. Enige wat deze thans, hoofd officier van noord holland, moest doen is dagelijks influisteren: : Schotte moet hangen”.

 16. @Drechi, wat ben jij een sukkeltje. Of moet ik maffia-maatje zeggen? Je vertoont in ieder geval het typische naloopgedrag van dat soort loosers, altijd maar naar anderen wijzen. Ik wordt daar moe van, maak eindelijk eens wat van je eigen leven, het is daarvoor nooit niet te laat !

 17. Drechi pa bosnan Tur

  @ Brian S:
  Ik schaam me om niets!!!! En daarnaast: Je hebt het recht niet om voor mij te beslissen of ik voor GS moet zijn, of voor wie dan ook for that matter..
  Ik beticht jou er toch niet van voor Trump te zijn? Of Bouterse?
  Je moet mijn opinie gewoon respecteren. En mijn opinie is dat die AG bevooroordeeld is, en er alles aan zal doen om “zijn vrienden in Willemstad” in het zadel te houden.

 18. @Drechi pa bosnan Turm Zoals een echte MFK-er.. Altijd wijzen naar een ander maar nooit enige vorm van zelfkritiek! Triest!
  Jouw Gerritje heeft het eiland bankroet gemaakt en zal ervoor boeten! Wat een ander doet heeft daar niets mee te maken! Je moet je schamen dat je voor GS bent!

 19. Drechi pa bosnan Tur

  Ik heb nog nooit zulke adders onder het gras en vuile hypocrieten (en hun aanhang hier op Curacao) gezien.
  Deze AG is te laks om een advies te geven over bijvoorbeeld “de Neus” (niet alleen witwasser, maar ook nog moordenaar), of het witwassen van honderden miljoenen via handlangers van de ING (om actueel te blijven), maar ziet het als zijn taak om GS te veroordelen…… “Bruintje MOET hangen” zou ik zo zeggen…
  Schamen jullie je niet???????

 20. Mooi, en dit keer geen Brian Mariano alstublieft.

  Gerrit’s geisha Stella van Rijn zal hem in Bon Futuro komen opzoeken, Ramsay Soemanta (IQ omgekeerd evenredig aan zijn gewicht) komt er mooie foto’s maken van Schotte in gevangeniskostuum (hebben ze de maat XXS?) als de lolo van Soto Pik Pisas er weer een fotosessie kom doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *