28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Grote fraude rond Arubaans hotel blijft Citco-directeur achtervolgen

HomeLandenArubaVolkskrant | Grote fraude rond Arubaans hotel blijft Citco-directeur achtervolgen

Henk Blanken

Grote fraude rond Arubaans Beta-hotel blijft Citco-directeur Chris Smeets achtervolgen | Amigoe

Temidden van enkele honderden onheilspellende Italiaanse namen en vele tientallen smakelijk opgediste fraudezaken valt Christoffel Gaston Smeets nauwelijks op. De algemeen directeur van de Citco-groep wordt in Bloedsporen, het boek van twee Belgische journalisten over de mafia, precies twee keer genoemd, in een elf regels tellende passage op bladzijde 281….

AMSTERDAM – Smeets kan dat niet hebben. Nog altijd staat hij aan het hoofd van Citco, het wereldwijd opererende trustkantoor dat in Nederland eigenaar is van de Citco Bank, maar zijn belangrijkste vestiging op de Antillen heeft. En nog altijd wordt Smeets achtervolgd door een hinderlijke fraude-zaak rond het nooit voltooide vijfsterrenhotel Beta op Aruba.

Die affaire heeft de reputatie van de zo op discretie en privacy gestelde Smeets bezoedeld. In Bloedsporen rakelen Humo-journalisten Danny Illegems en Raf Sauviller de kwestie rond het Arubaanse hotel op. Dat Smeets daarbij betrokken was, kan hij moeilijk ontkennen. Maar dat zijn cliënt de mafia zelf was, zoals Illegems en Sauviller suggeren, ‘is volstrekt uit de lucht gegrepen’. Smeets eist daarom in een kort geding, dat woensdag dient in Amsterdam, dat Bloedsporen uit de handel wordt genomen. Ook verlangt hij 50 duizend gulden schadevergoeding.

In hun bij uitgeverij Atlas verschenen boek, een mateloos breed portret van de mafia, willen Illegems en Sauviller onder meer laten zien hoe ver de Italiaanse mafia is doorgedrongen in het belastingparadijs van de Nederlandse Antillen en Aruba, en hoe daardoor keer op keer bij bouwprojecten miljoenen verdwenen. De meest spraakmakende fraudezaak is de Beta-kwestie, waarin Smeets zich eind jaren tachtig verstrikt heeft.

Dat Smeets een faux pas heeft begaan rond dat hotel, kan hij moeilijk bestrijden, al doet hij dat wel. Want Citco is nu eenmaal verwikkeld geraakt in de Beta-affaire waarin Italianen met miljoenen dollars wapperden, voor nog veel grotere bedragen kredieten wisten los te peuteren en vervolgens de benen namen. Het Beta-hotel is nog steeds niet voltooid.

De Arubaanse overheid, die garanties af gaf, heeft Smeets verweten dat hij destijds een misleidende verklaring heeft afgegeven waaruit moest blijken dat de Italianen goed waren voor 7 miljoen dollar. Bovendien hield de Antilliaanse bankier als directeur van Beta Hotel Enterprises toezicht op de bouw van het hotel. Onder zijn ogen, formeel althans, konden de Italiaanse aannemers er in 1990 met tientallen miljoenen vandoor gaan.

Voor zijn betrokkenheid heeft Smeets al moeten bloeden. Toen hij over verkoop van Citco onderhandelde met de familie Sandoz, grootaandeelhouder van het Zwitserse farmacieconcern, eisten zij dat hij schoon schip zou maken. Citco betaalde 13,4 miljoen aan de Arubaanse overheid, deels om de civiele procedure af te kopen, deels omdat het bedrijf een claim van Aruba op de laatste directeur/eigenaar van het Beta-project overnam.

Op de Antillen loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek naar de Beta-fraude. Of Smeets daarin nog verdachte is, is onduidelijk. Hij wordt niet meer vervolgd als lid van een criminele organisatie, maar de officier van justitie heeft zijn zaak nog niet helemaal afgesloten. Volgende maand staan andere verdachten al wel voor de rechter.

Hoe genant de Beta-affaire ook is voor een bankier die drijft op vertrouwen, Smeets kan er kennelijk mee leven zo lang zijn Italiaanse cliënten ‘gewone’ boeven zijn die hem hebben meegesleurd in ‘een zeer ingenieus fraude-scenario’. Dat kan de beste overkomen. Maar de zoon van Citco-oprichter en ‘Antillenroute’-ontdekker Ton Smeets, wil niet in verband worden gebracht met mafiose oplichters.

Smeets beweert dat hij met die Italianen nooit contact heeft gehad. Dat is maar goed ook, want volgens Bloedsporen is de één een ‘mafia-man’, en is de ander de Cosa Nostra toegedaan. Met zulke heren wil Smeets niet gezien worden. De bankier ontkent dan ook dat een van de Italianen aandeelhouder is van zijn Zwitserse Citco. Hij spreekt niet tegen dat Citco de aandelen beheerde die deze man in het hotel had, en dat is precies wat de twee Humo-journalisten beweren.

De ‘insinuatie’ dat Smeets mafia-connecties heeft, noemt de bankdirecteur schadelijk voor hem en voor Citco. De beschuldigingen duiken, stelt Smeets, ook al op in Arubaanse kranten. Met zijn kort geding heeft Smeets nu over zich afgeroepen dat z’n naam niet alleen op de Aruba in één adem met de mafia wordt genoemd.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties