30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Guaidó toegang tot parlement geweigerd, oppositie Venezuela spreekt van coup

HomeMediaVolkskrant | Guaidó toegang tot parlement geweigerd, oppositie Venezuela spreekt van coup

Ciska Schippers

Juan Guaidó klimt over een hek in een poging om het Venezolaanse parlement te bereiken. Beeld EPA

De Venezolaanse oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó is zondag toegang tot het parlement geweigerd. Zijn tegenstanders installeerden Luis Parra als vervanger. Volgens de oppositie is er sprake van een coup.

In het Venezolaanse parlement is Luis Parra met steun van het regime van president Maduro uitgeroepen tot de nieuwe parlementsvoorzitter. De oppositie noemt de actie een gijzeling van het laatste democratische instituut van het land. Politicus Luis Parra hoorde tot voor kort bij de oppositie. Vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal is hij uit zijn oppositiepartij gezet. Hetzelfde lot overkwam ook acht anderen. Sindsdien is Parra zeer kritisch op het leiderschap van Guaidó.

De oppositie verwachtte Guaidó in te zweren als parlementsvoorzitter in het nieuwe jaar, maar bij de ingang werd hij tegengehouden door de veiligheidsdiensten van de regering. Het parlement is het enige orgaan in Venezuela dat niet in handen is van het socialistische regime. Het staat de facto al jaren buitenspel, maar het is voor de oppositie van grote waarde om Guaidó’s pogingen om aan de macht te komen te legitimeren

Na een handgemeen met de nationale garde deed Guaidó zonder succes een poging het parlementsgebouw te betreden door over een ijzeren hek te klimmen. In het parlement heerste chaos toen Parra werd uitgeroepen tot nieuwe leider, met steun van president Nicolas Maduro.

Er was geen parlementaire meerderheid, waardoor aanhangers van Guaidó de benoeming van Parra ongeldig verklaarden. ‘Dit is niets minder dan opnieuw een aanval op onze grondwet’, verklaarde Guaidó. De benoeming van Parra werd bekendgemaakt op de staatstelevisie die op de hand is van Maduro. Guaidó hield vervolgens met andere oppositieleden een eigen parlementszitting gehouden in het kantoor van de krant El Nacional. Daar werd hij met ongeveer honderd stemmen voor herkozen als parlementsvoorzitter.

Ook de Lima-groep veroordeelde de stap van Maduro. ‘Het nationale parlement moet zonder geïntimideerd te worden een voorzitter kunnen kiezen. Dat dit niet gebeurt is de reden dat wij de verkiezingsuitslag niet erkennen.’ In de Lima-Groep zitten Canada en twaalf landen uit de regio rond Venezuela. De groep is in 2017 opgericht om een oplossing te vinden voor de problemen in Venezuela.

Maduro werd in 2018 op frauduleuze wijze herkozen. De oppositie verwerpt de uitslag van die verkiezingen, net als een groot deel van de internationale gemeenschap. De grondwet schrijft voor dat bij het ontbreken van een wettige president en vicepresident, de parlementsvoorzitter de taken waarneemt tot er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven. Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf begin 2019 daarom uit tot interimpresident van Venezuela en wordt erkend door ruim vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie.

Guaidó kreeg een grote meerderheid van de Venezolanen achter zich, maar van de hoop op een omwenteling is weinig meer over. Het is Guaidó niet gelukt het leger aan zijn kant te krijgen, en een poging humanitaire hulp het land in te krijgen mislukte faliekant. Massademonstraties en economische sancties van de VS kregen Maduro niet op de knieën. Wel hebben die sancties de humanitaire crisis verder verdiept en de wanhoop onder de noodlijdende bevolking vergroot.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties