28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door drone-aanval

HomeMediaVolkskrant | Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door drone-aanval

Sacha Kester

Rook stijgt op bij de raffinaderij in Abqaiq | Reuters

Drones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld.

De rebellen zeggen tien drones op de Saoedische installaties te hebben afgestuurd. ‘Wij hebben het recht deze aanvallen uit te voeren, en we waarschuwen de Saoediërs dat we onze doelwitten zullen uitbreiden’, zei woordvoerder Yahya Saree volgens Al Jazeera op het tv-kanaal van de rebellen.

Saoedische en Amerikaanse regeringsmedewerkers twijfelen aan dat verhaal. Dat het zou gaan om een drone-aanval, werd ook bevestigd door de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken, maar zij onderzoeken of de aanval mogelijk door Iran is gecoördineerd, zo meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. ‘Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen’, twitterde minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, die Iran beschuldigde van ‘een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld’. Iran ontkent de beschuldigingen. Volgens Teheran zijn de beschuldigingen ‘onzin’ en alleen maar bedoeld om toekomstige acties tegen Iran te rechtvaardigen.

De aangevallen raffinaderij is eigendom van staatsoliebedrijf Aramco. Het is de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld, en bevindt zich in Abqaiq, ruim 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, langs de kust van de Perzische Golf. Het olieveld dat is aangevallen, ligt in de regio Khurais, tussen de Golf en Riyad. Bronnen rond Saudi Aramco zeiden dat de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag is verminderd.

Buitenlandse inmenging

Het Saoedische koninkrijk trekt samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) al sinds 2015 op tegen de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen, die volgens hen worden gesteund door Iran. De Houthi’s proberen heel Jemen te veroveren. De strijd is, mede door de buitenlandse inmenging, uitgelopen op een bloedbad waarbij tienduizenden burgers om het leven zijn gekomen, en miljoenen mensen zijn ontheemd.

De laatste tijd zijn er scheuren ontstaan in de coalitie: de VAE lijken niet meer te strijden voor de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Hadi, zoals Saoedi-Arabië doet, maar voor een nieuwe partner, namelijk de zuidelijke separatisten. Ondertussen voeren de Houthi’s de laatste maanden steeds meer aanvallen met drones en raketten uit op Saoedi-Arabië.

Olieprijs

Het is nog onduidelijk of de aanvallen gevolgen zullen hebben voor de olieprijs – dat is afhankelijk van de schade die bij de aanvallen is opgelopen. In Khurais wordt ongeveer 1 procent van ’s werelds olie geproduceerd en in Abqaiq wordt zo’n 7 procent van de aanvoer verwerkt. Zelfs een kleine verstoring van het proces kan grote gevolgen hebben.

Meer over Saoedi-Arabië en de oorlog in Jemen
Vanwege de bemoeienis van Saoedi-Arabië met het conflict in Jemen, vielen de Houthi-rebellen onlangs ook al een vliegveld in het land aan. Wapens spelen vanzelfsprekend een grote rol in het conflict. Onze medewerker Rosanne Kropman interviewde activist Martin Broek, die tegenwoordig per tweet de internationale wapenhandel blootlegt.

De democratisering van de drone baart terrorismebestrijders zorgen. De op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn al niet alleen meer in handen van militaire grootmachten en zouden ook door terroristen ingezet kunnen worden om een aanslag te plegen. 

In Aden, de alternatieve hoofdstad van Jemen, hebben separatistische rebellen vorige maand het presidentiële paleis ingenomen van de door de VN gesteunde regering. In Jemen dreigt daarmee een nieuw oorlogsfront te ontstaan.

Bron: Volkskrant

4 reacties

  1. De impact voor Curaçao van dit gebeuren is voornamelijk een prijsstijging in de komende maanden op gebied van elektriciteit, water en brandstoffen. De markten geven al een prijsstijging van 10% aan. Door de situatie met Venezuela wordt – in feite, door de Curaçaose overheid, zelf in stand gehouden, daar nu blijkt dat de regering een afspraak heeft met de VS dat het contract met PdVSA na 2019 niet verlengd wordt – is er geen ruimte voor impact verzachtende maatregelen.

    Dus, duurder ‘kosten van leven’ omdat Netanyahu in Israël een verkiezing moet winnen en/of een poging van Saudi Arabië om een toenadering van de VS en Iran te verijdelen (Immers een Nobel Vredesprijs voor Trump vanwege Noord Korea gaat niet lukken, net zo min als het gevolg van een akkoord met de Taliban. Dus wordt er gewed op een (herziende?) akkoord met Iran).

    De economische situatie van Curaçao is zeer zorgelijk. Het wordt tijd dat er een regering komt die niet probeert, wat Curaçao nog aan assets bezit, te verkopen, maar een koers uitstippelt die de crisis adresseert. In dit kader is wat de VS wel of niet wilt met Venezuela en/of andere geopolitieke ‘spelletjes’ ondergeschikt aan het belang van Curaçao en haar bevolking.

  2. @ Ericlapas,

    De wereld wil helemaal niet dat de bevolking van Venezuela ‘crepeert’. Men wil gewoon dat Maduro opstapt en om dit te bereiken zijn de sancties ingesteld. Ieder normaal denkend mens had al lang zijn biezen gepakt, maar niet Maduro, die blijft maar feestvieren.
    Overigens had Venezuela niet kunnen profiteren van de prijsstijging, de gehele olieindustrie ligt op zijn gat door jarenlang geen onderhoud en mismanagement. Is ook niet verbaxingwekkend wanneer je beseft dat Maduro een militair aan het hoofd van PdVSA heeft gezet en die man wordt niet gehinderd door enige kennis van zaken op oliegebied. PdVSA is vakkundig leeggejat de afgelopen decennia. Veel van die figuren zijn toen naar de VS vertrokken, dachten daar veilig te zitten, maar nu komt de VS alsnog achter hen aan en kunnen ze hun gestolen geld toch nog inleveren. Het geld wordt echter niet teruggestuurd naar Venezuela…………….vanwege de sancties. LOL

  3. Venezuela had nu kunnen profiteren van de olie prijs stijging die nu waarschijnlijk gaat komen maar door de sancties van Amerika gaat deze kans aan hun neus voorbij.

    Het is de harde realiteit, de wereld en Guido willen dat de bevolking van Venezuela crepeert om zo genoeg weerstand tegen Maduro te kweken.

    Het doet me gelijk aan de randdebielen in Nederland denken die elk jaar weer hier school meubilair doneren. Zolang de kinderen niet op de grond zitten blijft de minister vliegen om Maduro dam en andere flauwekul te bezoeken.

  4. Er wordt zoveel gelogen door de diverse landen in dit conflict waarbij zowel de US als de Saoedis hoe dan ook de schuld blijven geven aan Iran dat er enstig getwijfeld moet worden aan de informatie .Het lijkt op de begin fase voor de inval bij Irak waarbij de US gedetailleerde informatie naar buiten bracht over de WMD welke informatie naderhand alleen maar op leugens bleek te berusten .Dit omdat men hoe dan ook Irak wilde aanvallen. De gevolgen zijn bekend en hebben miljoenen onschuldigen het leven gekost terwijl er nog steeds gevochten wordt. Wie is / zijn de boeven ??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties