Volkskrant | Maduro ziet geen uitweg in crisis en roept hulp in van Mexico en Uruguay

President Nicolas Maduro spreekt zijn aanhang toe. Beeld AFP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft Mexico en Uruguay zaterdag opnieuw gevraagd om een bemiddelingspoging te ondernemen bij de politieke crisis in zijn land. Een eerdere poging bleef zonder resultaat, omdat de oppositie niet aan de gesprekken deel wilde nemen. De socialistische regering en de door de VS gesteunde oppositie zijn in een bittere machtsstrijd verwikkeld.

Maduro deed het verzoek nadat beide kampen zaterdag weer de straat op waren getrokken. De aanhangers van Maduro en die van oppositieleider Juan Guaidó kwamen met duizenden op straat in de hoofdstad Caracas en verschillende andere steden. ‘Venezuela vraagt steun en begeleiding voor een grote vredesdialoog, een dialoog van begrip’, zei Maduro tegen zijn aanhangers, die bij het presidentiële paleis van Miraflores bijeen waren gekomen.

‘Valse dialoog’

Mexico en Uruguay hadden in januari ook al voorgesteld om te bemiddelen tussen Maduro en Guaidó, maar die laatste weigerde toen ieder gesprek. Volgens Guaidó is elk gesprek met de Venezolaanse regering een ‘valse dialoog’, waarmee Maduro alleen maar tijd probeert te winnen.

Maduro richtte zich ook tot Bolivia en de Caraïbische landen. ‘Laten we al onze kaarten op tafel leggen. Dat de terroristische aanvallen en hinderlagen stoppen. En met begeleiding van Mexico, Bolivia, Uruguay en de Caraïben kan Venezuela binnenkort een dialoog organiseren met alle sectoren’, zei Maduro.

Venezuela is in een diepe crisis beland. Er is een ernstig gebrek aan voedsel, medicijnen, water en elektriciteit. Drie miljoen mensen zijn het land al ontvlucht. Oppositieleider Guaidó riep juist op tot een nieuwe betoging, komende woensdag. De 35-jarige voorzitter van het parlement, de enige instelling die de oppositie in handen heeft, had vrijdag aangekondigd om ‘de druk op te drijven zoals nooit eerder in de geschiedenis’.

Bron: Volkskrant

Een Reactie op “Volkskrant | Maduro ziet geen uitweg in crisis en roept hulp in van Mexico en Uruguay

  1. Roy Rogers

    Zonet vernomen dat Menkie Rooier, Charlie bolo Cooper, Jules kokoloko, Randy Cuevas, voltallige Radio Mas, o.a Junie Jozef en Dwight Rudolphina, Ha-Zet, Meijer, tumba zanger/Dj. Gibi Doran en de rest van zijn (Maduro) aanhangers ook door zijn consul hier te lande benaderd zijn om alsjeblief een goed woordje voor hem bij onze Prime Min. te doen.
    Het kan verkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *