Volkskrant | Medici zetten grote vraagtekens bij doodsoorzaak Mitch Henriquez

‘Het acuut stresssyndroom bestaat niet’ Door: Iris Koppe

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden van Mitch Henriquez aan bij het Justitieel Complex Schiphol voor aanvang van de start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de agenten. © ANP

Drie medici en een betrokken cardioloog zetten grote vraagtekens bij de lezing van het Openbaar Ministerie over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Het acuut stresssyndroom, waaraan Mitch Henriquez volgens het OM zou zijn overleden, bestaat niet. Daarover vertellen ze zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

 

Het Openbaar Ministerie baseert zich volgens de hoogleraren intensive care-geneeskunde op iets dat helemaal niet bestaat. ‘De geneeskunde kent geen acuut stresssyndroom,’ zegt Jan Bakker, een van de hoogleraren, verbonden aan de Columbia University. ‘En in de wetenschappelijke literatuur is het helemaal niet terug te vinden.’

Bijkomend verschijnsel

Het OM noemde als belangrijkste doodsoorzaak: ‘samendrukkend geweld op de hals’

Het OM vroeg vorige maand om een schuldigverklaring zonder strafoplegging voor de agenten die de 42-jarige Arubaan twee jaar geleden aanhielden, waarna hij overleed. Het OM wil hen niet vervolgen voor doodslag of dood door schuld. Forensisch arts Kees Das was op basis van het pathologisch rapport tot de slotsom gekomen dat de dood van Henriquez het gevolg was van een acuut stresssyndroom, dan wel restrained asphyxia of geagiteerd delirium.

Zijn betoog werd onderschreven door twee andere deskundigen. Het OM verwierp de conclusies van de forensisch patholoog die het lichaam van Henriquez had onderzocht. Zij noemde als belangrijkste doodsoorzaak: ‘samendrukkend geweld op de hals’, als gevolg van de nekklem die de agenten tijdens de aanhouding hadden uitgevoerd.

Naast hoogleraar Bakker spreken ook andere specialisten zich in Argos uit over de conclusies van de forensisch deskundigen. Een van hen is cardioloog-intensivist Rémon Baak van het Haga-ziekenhuis, die Henriquez na zijn arrestatie op de intensive care behandelde. Volgens de specialisten is stress bij overlijdensgevallen hooguit een bijkomend verschijnsel, maar nooit de hoofdoorzaak.

Vreemde gedachtegang

De diagnose van acuut stress-syndroom is een heel vreemde gedachtegang
Hoogleraar Jan Bakker

Ook cardioloog Baak is van mening dat het stresssyndroom niet de doodsoorzaak is. Volgens hem is zijn patiënt overleden aan de gevolgen van de nekklem die agenten toepasten.

Na toestemming van de nabestaanden kreeg hoogleraar Bakker inzage in de beschikbare stukken. Volgens hem werd de meest voor de hand liggende conclusie weggestreept. ‘Je legt iemand een nekklem aan, gaat bovenop zijn borstkas zitten, drukt z’n buik op de grond. Achteraf heeft die persoon allemaal bloeduitstortingen en breuken in het kraakbeen van de hals. En dat alles leidt tot de diagnose van acuut stresssyndroom. Een heel vreemde gedachtegang.’

Volgende week donderdag doet de rechtbank uitspraak in de zaak. Of het statement van de hoogleraren nog iets uitmaakt valt te betwijfelen. Richard Korver, advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez: ‘Dit kan niet worden ingebracht, want het dossier is ruim een week geleden al gesloten. Maar bij de procedure van het Europees Hof kan het de kansen wel vergroten dat de zaak heropend wordt.’

Het OM wil niet reageren op de beweringen van de medici, in afwachting van de uitspraak van de rechtbank.

Wat gebeurde er bij de aanhouding van Mitch Henriquez, en wie is er schuldig aan zijn dood?

Zus Germaine en moeder Maria Henriquez
Zus Germaine en moeder Maria Henriquez© Jiri Buller

De zaak-Henriquez in drie dilemma’s
Het Openbaar Ministerie acht twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez schuldig, maar vindt dat ze geen straf verdienen. De nabestaanden zijn geschokt. Om deze drie dilemma’s draait de zaak.

Familie Mitch Henriquez: ‘Wij krijgen pas rust wanneer alle vijf agenten worden gestraft’
In dit interview vertellen familieleden van Henriquez ‘alles wat ze op hun hart hebben’. Ze willen dat alle agenten worden gestraft. ‘Pas dan krijgen we rust, en kan ook Mitch rusten.’

Stelt de advocaat van de familie Henriquez zich te veel op als officier van justitie?
Advocaat Richard Korver maakt volop gebruik van het spreekrecht voor familie van slachtoffers. Maar stelt hij zich daarmee niet te veel op als officier van Justitie?

Bron: Volkskrant

2 Reacties op “Volkskrant | Medici zetten grote vraagtekens bij doodsoorzaak Mitch Henriquez

 1. redactie curacao

  Beste lezers en reageerders,

  Een vriendelijk verzoek om suggestieve opmerkingen te stoppen dat KKC politiek correct is of een podium biedt voor racisme kaarten. Het gaat ons niet om wel of geen racisme kaart of politieke correctheid, het gaat de KKC om te informeren, discussieren en het streven naar compleetheid van onze dossiers. Zie onze onderzoekdossiers in het uitklapmenu onder ‘onderzoeken'(boven). Er zijn er inmiddels meer dan 25 en we houden daar graag alles van bij. Of er al dan niet veel of weinig publiciteit aan wordt gegeven, KKC is een archief en discussieforum in de breedste zin des woords. Dus om de KKC te blijven aan vallen op racisme kaarten oid blijft misplaatst. Wij bepalen de inhoud van de onderzoeken, de reacties, de hoeveelheid publicaties en de uitkomsten daarin niet. Verder is niemand verplicht de Henriquez-files te lezen. Ze zijn er voor diegenen die het wel interessant vinden onze dossiers te onderzoeken en discussies te volgen. Ook voor generaties na ons.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. Het worst tijd dat de KKC redactie geneest van haar Mitch Henriques obsessie.

  Er zijn genoeg andere asociale proleten om aandacht aan te besteden.

  Maar wat is men graag politiek correct, o zo bang voor de racisme kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *