Volkskrant | Nederland dwingt Curaçao om verkiezingen te laten doorgaan

Sammie Peters | Volkskrant

De interim-regering van Curaçao met in het midden voor minister-president Gilmar Pisas en links vooraan gouverneur Lucille George-Wout. © ANP PRINCE VICTOR

Nederland neemt de regie in handen bij de parlementsverkiezingen op Curaçao. De tijdelijke regering van Curaçao wil de verkiezingen op 28 april annuleren, maar demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) steekt daar met de Rijksministerraad een stokje voor.

‘Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het land.’

Nederland grijpt in om er zeker van te zijn dat de parlementsverkiezingen op Curaçao doorgaan. Het intrekken van de verkiezingen ‘is in strijd met de rechtszekerheid en deugdelijkheid van het bestuur’, aldus de Rijksministerraad, die zaken behandelt die het hele Koninkrijk aangaan.

De Rijksministerraad geeft de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, alle bevoegdheden die nodig zijn om de verkiezingen te organiseren. Met die maatregel kan de gouverneur alle overheidsdiensten inschakelen die daarvoor nodig zijn. De gouverneur op Curaçao staat boven de partijen en is op het eiland de vertegenwoordiger van de Koning. Curaçao is een van de vier autonome landen binnen het Koninkrijk.

Het besluit ligt nu nog bij de Raad van State van het Koninkrijk, die volgens een woordvoerder van het ministerie waarschijnlijk maandag met een spoedadvies over het besluit komt. Als het besluit wordt bekrachtigd, is de maatregel meteen van kracht.

Voormalig minister-president Gerrit Schotte, vorig jaar veroordeeld voor onder andere ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.© ANP

Het kabinet-Koeiman op Curaçao viel op 12 februari, nadat het pas zeven weken in functie was. De tijdelijke regering die sindsdien aan de macht is, wil geen nieuwe verkiezingen. In dit tijdelijke kabinet is de partij MFK van oud-premier Gerrit Schotte de grootste. Hij is vorig jaar veroordeeld voor onder andere ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. Volgens zijn veroordeling mag hij zich niet meer verkiesbaar stellen, maar er loopt nog een hoger beroep.

‘Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het land’, zegt Plasterk. Volgens de minister heeft het handelen van de tijdelijke regering ‘ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces’. Daarom moet de gouverneur er nu op toezien dat de verkiezingen verder goed verlopen.

De Rijksministerraad nam dit soort maatregelen eerder bij financiële kwesties, maar volgens een woordvoerder van het ministerie is het voor het eerst dat zo’n maatregel is opgelegd in het kader van verkiezingen.

Lees meer

Regering van Curaçao na zeven weken gevallen
De regering van Curaçao is na ruim zeven weken gevallen.
Dat heeft minister-president Hensley Koeiman bevestigd.

Parlement Curaçao verzet zich tegen vervroegde verkiezingen
Een meerderheid in het parlement van Curaçao verzette zich tegen vervroegde verkiezingen. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering waarbij 11 van de 21 volksvertegenwoordigers op het eiland aanwezig waren.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *