26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Nederlander Gregorius held in New York: Yankees naar halve finale honkbalseizoen

HomeMediaVolkskrant | Nederlander Gregorius held in New York: Yankees naar halve finale...

Door: Lennart Bloemhof


Met twee homeruns sloeg Didi Gregorius (27) zijn club New York Yankees in de nacht van woensdag op donderdag naar de halve finale van het Amerikaanse honkbalkampioenschap. Als waterdrager kwam de Nederlandse honkballer twee jaar geleden binnen bij een van de grootste sportclubs ter wereld.

Dankzij geduld, hard werken en vertrouwen in eigen kunnen groeide hij uit tot een vedette in New York.

Gregorius was in april 2015 nog niet eens een maand Yankees-speler en de fans van de club waren al klaar met hem. Hij sloeg vaak mis, maakte knullige verdedigingsfouten en kwam onzeker over in het veld. ‘Jeter, Jeter’, scandeerden de Yankees-supporters pesterig bij elke slagbeurt, refererend aan Derek Jeter, het gepensioneerde clubicoon dat Gregorius bij de Yankees had opgevolgd en waarnaar ze terugverlangden.

Het was een ijskoud welkom in New York voor Gregorius. Bij geen club is het moeilijker overeind blijven dan bij de Yankees, het Real Madrid van het Amerikaanse honkbal. De schaduw van grote vedetten uit het verleden als Babe Ruth, Yogi Berra en Joe DiMaggio is er altijd aanwezig. Het is de meetlat waarmee ook de kritische New Yorkse pers de verrichtingen van de recordkampioen (27 titels) elk seizoen volgt.

In de voetsporen van Captain Clutch

Nederlander Gregorius held in New York: Yankees naar halve finale honkbalseizoen
© AFP

De voetsporen van Jeter, waarin Gregorius als relatief anonieme speler van Arizona Diamondbacks met amper 200 wedstrijden in de Major League eind 2014 stapte, konden niet groter zijn. Jeter was de gepensioneerde populaire korte stop die twaalf seizoenen lang aanvoerder was van de club.

Met vijf kampioenschappen in zijn Yankees-tijd was hij een synoniem voor succes geworden in New York. Jeters bijnaam ‘Captain Clutch’ (kapitein ontknoping) kreeg hij, omdat hij altijd excelleerde als zijn club hem het meeste nodig had. Gregorius was in zijn eerste maanden alles wat Jeter niet was. Toch verloor de geboren Amsterdammer geen moment het vertrouwen in zijn eigen talent.

Hard werken en geduld

Nederlander Gregorius held in New York: Yankees naar halve finale honkbalseizoen
© REUTERS

Op Curaçao, het eiland waar hij opgroeide, had hij geleerd dat hard werken met afstand het belangrijkste was om succesvol te zijn. Hij moest vooral zijn ding blijven doen, zei hij in juni 2015 in Miami tegen de Volkskrant tijdens zijn eerste moeilijke maanden als Yankees-speler.

‘Het is gewoon weer een ander team om voor te spelen. Voor mij is het normaal, of er nou dertig of vijftig journalisten in de kleedkamer komen. Als je het goed doet, zoeken ze wel iets anders om je te bekritiseren als ze het willen. Ik concentreer me op de dingen die ik kan controleren. Dingen die ik niet kan controleren, laat ik gaan.’

Niet meegaan met de grillige conjunctuur in zijn sport was zijn wapen tegen de immense druk in New York. Of dat nou positief of negatief was. Tweeënhalf jaar later bleek dat de beste manier voor hem om zich staande te houden bij de Yankees. In zijn tweede seizoen bij de New Yorkse club toonde hij steeds vaker zijn verdedigende talent.

Jolige tweets

Als mens won hij de harten van de fans met zijn jolige tweets na gewonnen wedstrijden. In 140 tekens vatte Gregorius de wedstrijd samen. Iedere teamgenoot kreeg een eigen emoji.

Aanvallend sloeg hij ballen vaker en verder weg. Vorig jaar sloeg Gregorius 20 homeruns. Dit seizoen waren dat er 25, waarmee hij het record van Derek Jeter van meeste homeruns voor een korte stop van de Yankees (24 homeruns in 1999) verbrak.

Het was een symbolische prestatie waarmee Gregorius zich definitief als de waardige opvolger van Jeter manifesteerde. Zijn twee homeruns woensdagnacht tegen Cleveland Indians – de seizoensfinalist van vorig jaar – onderstreepten dat andermaal. Voor Gregorius zelf voelde het allemaal niet meer dan als een logische beloning van doorzettingsvermogen, zei hij na de wedstrijd. ‘Tsja. Mensen plakken graag labels op spelers. Ze hebben alleen geen idee hoe hard iemand werkt om ergens te komen en daar te blijven.’

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Volgens @Marlon, “Topic Gregorius held van New York Yankees wordt Topic hoerenlopers.” Niet helemaal Marlon. Hans heeft toch in zijn reactie de link gelegd van major league speler Andruw Jones naar hoeren bezoek.

  2. Ben het eens met Lapas. En eigenlijk is op dit eiland iedereen een hoer van een ander.

    Stella van Rijn van Gerrit Schotte.

    Delvira Statia van Michel Romer.

    Stephen Capella van Eric Garcia.

    Ik van mijn baas.

  3. Beste @Hans, ik ben met een groot deel van je betoog eens. Behalve “het veelvuldig bezoeken van hoerententen”. Als hoerenloper moet ik protesteren, er is niks mis mee met het bezoeken van hoerententen. Ik wens dat meer van onze mannen naar de hoeren zouden gaan ipv jonge onschuldige meiden te bezwangeren.

  4. Hoedanook heeft het over een voorbeeld voor velen.

    Andruw Jones heeft zich schuldig gemaakt aan herhaaldelijke openbare dronkenschap, het veelvuldig bezoeken van hoerententen en is veroordeeld voor grove mishandeling van zijn vrouw.

    Een waar voorbeeld voor velen, Hoedanook.

    Alle Curacaose topsporters (Brian Mariano!) raken vroeg of laat aan lager wal. Wat een verschil met Arjen Robben.

  5. @Lapas is zo geïndoctrineerd dat hij hetzelfde doet als de verslaggever van dit artikel. Heren, dit is geen HCAW uit Bussum, Neptunus of de Holland Series. Ter vergelijking, Michael Jordan, met al zijn atletisch talent (basketbal) en rijkdom kon zich geen vaste plaats in het rooster van Chicago White Sox verwerven. In het begin kwam iedereen naar Michael kijken maar uiteindelijk gaat het om de prestaties (statistics). Het is immers een business waar gigantische bedragen mee gemoeid zijn. Het grote voorbeeld van Didi Gregorius, maar ook van Andrelton Simmons en andere Curaçaose profs in de VS, was Andruw Jones (is op film vastgelegd toen zij nog little league speelden). Zo ook zal Didi een voorbeeld zijn voor velen, waaronder talent dat enkel door een scout opgemerkt moet worden om vanonder ‘die boom’ te stappen en zich als Andruw en Didi te ontpoppen. Een andere route is college ball. De jongens die naar Nederland vertrekken hebben ook een kans (via omweg) en hebben o.a. het Koningkrijksteam nodig voor een mogelijke kans op een try-out bij een VS farm team.

  6. Yankees had Didi nooit gecontracteerd als zij geen toekomst in hem zagen. By the way, Lennart Bloemhof en Volkskrant, waterdrager was ook een van de namen van Jezus van Nazareth.
    ….of I can make it there, I can make it anywhere….

  7. Op zich ben ik als socialist tegen elke vorm van professionele sport. Wat ik niet begrijp is dat werkeloze mannen onder een boom zitten en zich druk maken om wie van deze miljonairs een homerun heeft geslagen of een mooie catch heeft gemaakt. Ik zet mijn oor ook niet tegen de muur op te applaudisseren voor de buurman als hij klaarkomt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties