Volkskrant | OM Curaçao eist 4,75 miljoen euro van oud-bankdirecteur Tromp

Kees Broere

Emsley Tromp, midden. © Kees Broere

Emsley Tromp, de woensdag ontslagen president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, moet wegens belastingfraude een boete betalen van omgerekend 4,75 miljoen euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Willemstad geëist. Het OM wil ook een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een taakstraf van 240 uur.

Volgens het OM is bewezen dat Tromp (57) tussen 2007 en 2015 in totaal 5.589.287 gulden, zo’n 2,6 miljoen euro, inkomstenbelasting niet heeft opgegeven. De verdediging van Tromp houdt staande dat de ex-president van de Centrale Bank dit bedrag pas na zijn pensioen hoeft te betalen en ook van plan was dat te doen.

Het belastingonderzoek naar Emsley Tromp, die met zijn 26 jaar als bankpresident geldt als een van de machtigste personen op Curaçao, is onderdeel van een veel groter onderzoek naar witwassen en corruptie. De verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond, waarna mogelijk een nieuwe strafzaak start.

Het grotere onderzoek is in handen van het zogeheten Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waaraan Nederland een forse financiële bijdrage levert. Het team heeft ten doel de banden op de Caribische eilanden van het Nederlands koninkrijk tussen de onderwereld en bovenwereld bloot te leggen. De kans is groot dat hierbij nog meer namen van vooraanstaande verdachten zullen opduiken.

Rechter Tjarda van der Spoel noemde aan het begin van zijn ondervraging van Emsley Tromp de zaak tegen hem ‘in de kern een fiscaal probleem’. De argumenten in deze kwestie draaien rond de eigen pensioenstichting die de bankpresident beheerde. Tromp wist onder meer bij de Banco di Caribe een lening van drie miljoen dollar zonder onderpand af te sluiten voor zijn vriendin. Daarvan zou 400 duizend dollar, zo’n 360 duizend euro, zijn doorgesluisd naar zijn pensioenfonds.

Officier van Justitie Saskia de Vries meent dat Tromp ‘mogelijk ernstige misdaden’ heeft begaan, waarover hij nooit enige uitleg heeft gegeven. Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zou Tromp als onaantastbaar bekend hebben gestaan. ‘Ondergeschikten durfden geen vragen te stellen.’

‘Hogere machten en krachten’

Een van de advocaten van Tromp, Niels van der Laan, beweerde eerder dat sprake was van een politiek proces tegen Tromp, gedreven door ‘hogere machten en krachten’. Daarmee zou de Nederlandse overheid zijn bedoeld. In zijn pleidooi in de zaak-Tromp herhaalde hij die woorden niet, al staat er volgens hem ‘veel op het spel’ en is sprake van ‘buitengewoon grote belangen’.

Van der Laan schilderde Tromp als een man die zich steeds in dienst van de publieke zaak heeft gesteld. De strafzaak tegen hem deugt niet; in plaats daarvan zou Emsley Tromp ‘overleg’ willen met de belastingdienst, om tot een ‘passende oplossing’ te komen. De bankpresident zou zonder kwade opzet of schuld hebben gehandeld.

Tromp zelf maakte duidelijk zich inmiddels een berooid mens te vinden. Hij is ontslagen, terwijl hij ’32 jaar lang het landsbelang’ heeft gediend. ‘Ik weet niet waarom ik voor u sta. Ik heb alles naar eer en geweten gedaan.’ Op de vraag naar zijn laatste inkomen, fors hoger dan dat van de president van de Nederlandsche Bank, bleef Tromp het antwoord schuldig.

De uitspraak is waarschijnlijk half november.

Naschrift KKC

2017 10 27 – OM Requisitoir Emsley Tromp Inzake Saffier (Met Eis) by Black Lion on Scribd

2017 10 27 – Pleitnota Inzake E.D. Tromp d.d. 26 Oktober 2017 by Black Lion on Scribd

8 Reacties op “Volkskrant | OM Curaçao eist 4,75 miljoen euro van oud-bankdirecteur Tromp

 1. @Brian,

  ik hoop wel dat Robbie dos santos alsnog het gevang in draait voor het mede beramen van de moord op Wiels,
  Maffia hoort achter de tralies.
  Ik geloof trouwens wel dat Tromp schuldig is aan het ontduiken van belasting.
  hebzucht en hoogmoed, dat is wat dit soort figuren ten val brengen.
  dus eigenlijk hoort hij ook in de gevangenis thuis.
  maar dat zal pas bij het volgende proces uitkomen..
  want hebzucht en hoogmoed doet mensen misdaden plegen.
  hij is na dit proces nog niet klaar. er volgt er nog een…

 2. @Shonfefe
  Ik ken de heer Clarence Thomas niet, maar ben ervan overtuigd dat enkel ‘uiterst correcte personen’ het hoogste gerechtshof in de VS vormen. Clarence Thomas heeft echter een proces moeten doorlopen om daar te komen. Gedurende dat proces gaf hij commentaar m.b.t. de wijze waarop hij ondervraagd werd gedurende de hoorzitting als “it is a high-tech lynching for uppity blacks who in any way deign to think for themselves, to do for themselves, to have different ideas”.

  Uitspraken als oplichten en frauderen laat ik voor uw rekening.

 3. Hoedanook.ik hoop niet dat u bovenstaande persoon en het kliekje wat samen met hem gezorgd heeft voor de mogelijkheden om blijkbaar op grote schaal de zaak op te lichten en te frauderen niet alleen in deze zaak maar ook andere zaken ,gaat vergelijken met een uiterst correct persoon als Clarence Thomas.Dat lijkt mij een zware belediging voor de heer Clarence Thomas

 4. “”Het lijkt ons passend dat op deze wijze de aanzienlijke talenten en vaardigheden van Tromp kosteloos ten goede komen aan de gemeenschap.””

  Hij demonstreert dan bijv. in 240 uur blaadjes vegen hoe die op zijn prive compost-hoop terecht komen, terwijl de begeleiders niet in de gaten hebben waarom de overheids-composthoop zo leeg blijft….

 5. @Dino, Wanneer worden er van die dure pak boys de gevangenis ingestuurd Ze kunnen altijd hun straf afkopen. Zelfs Robbie Dos Santos kwam ermee weg..

 6. Trots op Curacao

  Ook juridisch onderlegd! Anders kan je dit niet weten, het is geen gewone volk kennis. Chapeau.

 7. Wat niet te rijmen is, is het feit dat er een taakstraf wordt gevraagd en een boete van miljoenen. Dat klopt voor geen meter OM.

 8. Clarence Thomas tijdens zijn confirmatie hoorzitting voor de ‘Supreme Court’ van de VS beschreef zijn proces, ook gedreven door ‘hogere machten en krachten’ als volgt: “it is a high-tech lynching for uppity blacks who in any way deign to think for themselves, to do for themselves, to have different ideas”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *