30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Op Curaçao zullen ze weldoener Gelt Dekker niet snel vergeten

HomeMediaVolkskrant | Op Curaçao zullen ze weldoener Gelt Dekker niet snel vergeten

Postuum Jacob Gelt Dekker | Kees Broere

Jacob Gelt Dekker, zakenman, columnist, filantroop | HH – Mark van den Brink

De afgelopen weekeinde op 71-jarige leeftijd overleden zakenman en weldoener Jacob Gelt Dekker investeerde naar eigen zeggen tientallen miljoenen in de wijk Otrobanda op Curaçao. Toch was hij er niet enkel geliefd.

Het is een aardig eind lopen van het Brionplein, met zijn herinneringen aan de strijd om de vrijheid, tot aan de Weg naar Welgelegen, waar de carnavalsoptocht tot een hoogtepunt komt. Otrobanda, de stedelijke ziel van het Caribische eiland Curaçao, is een grote wijk. Jacob Gelt Dekker nam een stukje ervan voor zijn rekening.

Dat kon hij letterlijk, omdat de als tandarts opgeleide man fortuin had gemaakt als ondernemer. Uw foto in slechts één uur ontwikkeld en afgedrukt? Een huurauto voor een schappelijke prijs? Jaap Dekker, die later de term ‘Gelt’ in zijn naam schoof, maakte het samen met vakbroeders allemaal mogelijk. En besloot eind vorige eeuw zijn geld op een heel andere manier te gaan investeren.

In Otrobanda dus, de wijk waarvan de gloriedagen, waarover auteurs als Erich Zielinski, Jan Brokken en Boeli van Leeuwen hebben geschreven, toen ernstig voorbij leken. Niet langer klonken hier de ritmes van Curaçaose componisten van klassieke muziek, maar eerder het soms wat ordinaire geschreeuw van de chollers, de drugsverslaafden die de auto van een bezoeker best willen wassen, maar als de verslavingsnood aan de man komt er ook wel de wielen onderuit willen slopen.

Op een voetstuk

‘Kaya kaya’ is de uitdrukking in het Papiaments voor ‘straatleven’. Rond de eeuwwisseling was dat niet meer het broze leven van tienermeisjes die, met hun schooluniformen nog aan, de steegjes in slopen om met jongens te smoezen, maar een veel ruwer gettoleven. Gelt Dekker kocht er een verlopen maar monumentaal pand, en begon er daarna nog veel meer op te knappen. Hij stak daarin naar eigen zeggen tientallen miljoenen euro’s van zijn vermogen. Maar dat is wat al te groots uitgedrukt.

‘Jacob Gelt Dekker had geld, maar ook adviseurs, medefinancierders en natuurlijk het Curaçaos Monumentenfonds, dat zelf al bezig was historische panden onder handen te nemen’, zegt Michael Newton. Hij is op het eiland een vooraanstaand erfgoeddeskundige en restauratie-architect. ‘Hij had zeker goede bedoelingen met Otrobanda, maar of hij ook echt een visie had voor het weer leefbaar maken van de wijk, kun je wat mij betreft betwijfelen.’

Aan zichzelf twijfelde Gelt Dekker in elk geval niet. ‘Alles is ijdelheid’, zo liet hij in 2006 aan de Volkskrant weten. Dat inmiddels een borstbeeld van hemzelf was verschenen, kon hem dan ook niet echt verbazen. ‘Hij knapte dingen ook op omdat dat hemzelf een kick gaf’, meent Newton. ‘Daarnaast hield hij er wel van zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Letterlijk dus ook, ja.’ Los daarvan zijn in de buurt van de Breedestraat toch maar mooi zo’n honderd panden verbeterd. Eén ervan, een gebouw met een onduidelijke functie, draagt op de gevel nog altijd de titel ‘The Jacob Gelt Dekker Institute’.

Slavernijmuseum

Volgens premier Eugene Rhuggenaath is het slavernijmuseum in Otrobanda ‘het mooiste cadeau aan Curaçao’ dat de Nederlandse ondernemer, die een groot deel van zijn leven aan diverse vormen van kanker heeft geleden, heeft nagelaten. Het is inderdaad een zeer waardevolle bijdrage. Wel wordt het deels verpest door de felbekritiseerde maar door Gelt Dekker aangehangen denkschool, volgens welke alles van waarde in de wereld lang geleden al in Afrika in zuiverste vorm is bedacht.

De ondernemer-weldoener schreef op Curaçao ook columns. Daarin haalde hij niet alleen keihard, maar soms ook met een irritante ondertoon van superioriteit, uit naar mensen op het eiland die het politiek en anderszins voor het zeggen hadden, maar die het in de ogen van Gelt Dekker nog niet waard waren om een kruiwagen cement de steigers van zijn opknappanden op te duwen. Het leverde hem zowel hoon als haat op. Hij vertrok.

In Otrobanda dreigde alles opnieuw te versloffen. Dit keer echter zijn het eilandskinderen zelf die de leefbaarheid van deze prachtwijk nieuwe impulsen geven. Mensen als Kurt Schoop, Clayton Lasten en Raygen Zuiverloon. ‘De betrokkenheid van de buurtbewoners is ontzettend belangrijk’, zo vatte Zuiverloon hun filosofie samen.

Jacob Gelt Dekker had daarmee veel minder op. Maar vergeten zullen ze hem niet snel, daar in Otrobanda, aan ‘de andere kant’.

Meer lezen:

‘Wat is de waarde van het leven als je niet kan scheppen?’, zei Gelt Dekker tegen de Volkskrant.  ‘Anderen kopen een jacht met hun miljoenen. Dat zou ik nooit doen. Natuurlijk, 45 miljoen is nogal wat om af te schrijven, maar als je Curaçao wilt ontwikkelen, de armoede wilt bestrijden, dan heb je business nodig.’

Wie je het op Curaçao ook vraagt, iedereen heeft een mening over Jacob Gelt Dekker. ‘Jacob is een moeilijke man’, hoort Volkskrantverslaggever Eric Arends in 2006 op het eiland. ‘Hij heeft goede dingen gedaan voor Curaçao, maar het is jammer dat hij zo’n grote mond heeft.’

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Toen Jacob eens een bij eens komst in zijn vergaderzaal hield voor het volk om meer welzijn voor de armen te geven/ leren, zag je geen één neger in de zaal om te leren.

  2. Iemand die kritisch is op de Curaçaose politici en elite en iemand die Curacao vooruit wil helpen wordt weggezet als een parasiet. Nou liever deze parasiet (positief bedoeld) en naar zijn eigen zeggen ijdeltuit, dan alle politici en aanverwante personen samen. Alleen jammer dat zij het zelf niet inzien.

  3. ‘arbeidsethiek gaat bij velen niet verder dan luiheid, domheid en diefstal van alles wat los en vast zit.’
    dat is ook mijn ervaring met de gemiddelde YDK

  4. Gelt Dekker vond dat de politici het nog niet waard waren om een kruiwagen cement de steigers van zijn opknappanden op te duwen.

    En hij had helemaal gelijk!

    Maar de waarheid mag natuurlijk nog steeds niet gezegd worden op dit eiland! Want de graaiers willen niet gestoord worden tijdens het leegroven!

    Terwijl Gelddekker zich inspande om een zwaar vervallen en verpauperde stadskern te saneren tot een bruisend sprookjesachtig hoteldorp, waren de eilandelijke graai politici vooral met zichzelf en hun eigen zakken bezig.

    Er wordt in het stuk meerdere malen over de ijdelheid van Geld Dekker gesproken.

    Als je een verpauperde stadskern omtoverd tot een historisch hoteldorp monument aangevuld met een congress + studie centrum + slaven & kunst museum mag je best een beetje ijdel zijn..

    Amador Nita heeft een school en een buste gekregen.

    Wilsoe Godett heeft een straatnaam en een buste gekregen.

    Wat hebben zei écht voor Curaçao gedaan?

    De bruisende stadskernen van Otro Banda & Punda geplunderd en platgebrand en voor jaren verwoest?

    En toen de Godett partij in de positie was om écht wat voor de arbeider te doen vulden ze als eerste hun eigen zakken en daarna die van hun vriendjes en lieten een spoor van wanbestuur achter zich.

    Net zo als de huidige bestuurders nu hun zakken schaamteloos vullen ( zie de salarisstroken) met o.a. het HNO project en een spoor van wanbeleid

    Over ijdelheid gesproken:

    Ijdel is ook Omayra Leeflang die een schip naar zich zelfvernoemde die nooit gevaren heeft maar miljoenen gekost heeft en vond dat projectvoorstellen naar haar broer moesten worden doorgespeeld omdat het goedkeuringsproces dan “vlotter” zou verlopen.

    Ijdel zijn ook al die politici die ( met een lege stadskas) aan de lopende band eerste klas de wereld afreizen naar de duurste hotels.

    Ijdel is ook een Bankpresident die met een salaris van 2 miljoen meende zijn aqualectra rekening op de belasting betaler te moeten afwentelenen.

    Ijdel is ook de FOL partij van Myrna Godett die voor miljoenen nummerplaten voor eer en meerdere glorie van zichzelf in de partijkleur lieten drukken die uiteindelijk allemaal moesten worden herdrukt op kosten van , jawel de belastingbetaler.

    Ijdel zijn ook al die ministers en directeuren die dunken dat hun dochters, echtgenoten, zussen en nichten beter zijn dan de rest en een royaal betaalde post verdienen in de entiteit waar ze de scepter zwaaien.

    Ijdel zijn ook al die ministers die vonden dat de zwaar overprijsde consultants en leasebedrijven van hun friends & familie de merites verdienden van de belasting centen.

    Met zoveel onverdiende ijdelheid die er heerst onder de over het paard getilde politici mag Jacob best een beetje ijdel zijn!

  5. De ondernemer-weldoener schreef op Curaçao ook columns. Daarin haalde hij niet alleen keihard, maar soms ook met een irritante ondertoon van superioriteit, uit naar mensen op het eiland die het politiek en anderszins voor het zeggen hadden, maar die het in de ogen van Gelt Dekker nog niet waard waren om een kruiwagen cement de steigers van zijn opknappanden op te duwen.

    En hij groot gelijk!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties