26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Oud-president Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten niet veroordeeld voor belastingfraude

HomeMediaVolkskrant | Oud-president Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten niet veroordeeld voor...

Door: Kees Broere

Het gebouw van de rechtbank op Curaçao. © ANP

Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft een gevoelige nederlaag geleden: Emsley Tromp, de man die tussen 1991 en 2017 president was van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, wordt niet veroordeeld voor belastingfraude. Dat heeft de rechter in Willemstad vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken om in beroep te gaan.

Volgens de rechter heeft Tromp tussen 2007 en 2015 geen juiste belastingaangifte gedaan. Maar het bewijs dat hij opzettelijk zo’n 2,6 miljoen euro aan inkomstenbelasting heeft achtergehouden en zich hierdoor heeft verrijkt, schiet volgens de rechter tekort.

Het Openbaar Ministerie had tegen Tromp een boete geëist van omgerekend 4,75 miljoen euro. Het OM wilde ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een maximale taakstraf van 240 uur. De verdediging hield overeind dat Tromp pas na zijn pensioen de inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao zei dat het vonnis bestudeerd zal worden. Het OM is door de verdediging van Tromp er eerder van beschuldigd met deze zaak een ‘politiek proces’ te voeren. Volgens de rechter is daarvan echter niets gebleken.

Een van de advocaten van de oud-bankpresident gaf eerder aan dat het OM gedreven zou worden door ‘hogere machten en krachten’. Daarmee zou de Nederlandse overheid zijn bedoeld. In zijn pleidooi herhaalde hij die woorden niet. Wel stond er volgens hem ‘veel op het spel’ en was sprake van ‘buitengewoon grote belangen’.

Witwassen en corruptie

Het belastingonderzoek naar Emsley Tromp, die met zijn 26 jaar als bankpresident geldt als een van de machtigste personen op Curaçao, was onderdeel van een veel groter onderzoek naar witwassen en corruptie. De verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond, waarna mogelijk een nieuwe strafzaak start.

Het grotere onderzoek is in handen van het zogeheten Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waaraan Nederland een forse financiële bijdrage levert. Het team heeft ten doel de banden op de Caribische eilanden van het Nederlands koninkrijk tussen de onderwereld en bovenwereld bloot te leggen. De kans is groot dat hierbij nog meer namen van vooraanstaande verdachten zullen opduiken.

Een andere zaak waarin de naam van Tromp al is gevallen, is die tegen de vermogende Nederlandse bankier John Deuss. Tromp zou diens First Curacao International Bank opvallend coulant hebben behandeld. Deuss werd veroordeeld voor illegaal bankieren, maar schikte in 2013 de zaak voor 35 miljoen euro.

Fiscaal probleem

Rechter Van der Spoel noemde eerder in zijn ondervraging van Emsley Tromp de zaak tegen hem ‘in de kern een fiscaal probleem’. De argumenten in deze kwestie draaien rond de eigen pensioenstichting die de bankpresident beheerde. Tromp wist onder meer bij de Banco di Caribe een lening van drie miljoen dollar zonder onderpand af te sluiten voor zijn vriendin. Daarvan zou 400 duizend dollar, zo’n 360 duizend euro, zijn doorgesluisd naar zijn pensioenfonds.

Officier van Justitie Saskia de Vries meende juist dat Tromp ‘mogelijk ernstige misdaden’ heeft begaan, waarover hij nooit enige uitleg heeft gegeven. Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zou Tromp als onaantastbaar bekend hebben gestaan. ‘Ondergeschikten durfden geen vragen te stellen.’

Bron: Volkskrant

KKC naschrift

2017 11 17 – Strafvonnis Vrijspraak Emsley Deonicio Tromp Zaak Saffier by Black Lion on Scribd

2 reacties

  1. Wat wij missen in deze hele discussie is de oorzaak-gevolg relatie. Dat wil zeggen: gezond verstand. De indruk wordt gewekt dat Nederland deze ondermijnende werkzaamheden al decennia heeft geoutsourcet naar de Caribische eilanden. Om wellicht zelf de handen in onschuld te wassen? Stel nu dat er allerlei Nederlandse politici en trustkantoren al langdurig bij betrokken zouden zijn en dat men vreest voor veel shame and scandal in the family? Woe is me! Het gezichtsverlies zou buitengewoon zijn. Temeer daar Nederland zich vaak opwerpt als ethisch verantwoorde wereldwijde grote roerganger. Dan let men meer op de splinters in andermans oog, maar ziet zelden de eigen balken. Dit kan slechts worden verwoord in de Tale Kanaäns. Waarom wij ons ongemakkelijk voelen door deze tragedie? Het vonnis is een weloverwogen wonder van vernuft, een schamel vijgenblad. Het is niet de president van de Centrale Bank, die uit de wind moet worden gehouden. Die kan dat op eigen kracht. Maar wie of wat dan wel? Het TBO zou heel wat verder moeten kijken dan de eigen neus lang is, vermoeden wij. Maar als dat vanwege de goden op de Olympus niet mag, hoort u niets meer over deze zaak. Lekgevaarlijke brandbare kwesties en geen knagende gevoelens na veel misstappen, waar er geknaagd zou moeten worden. Tenzij er op termijn politiek AngelFires ontbranden in de vorm van confidential reports. Wij geven het toe, we hebben teveel Bondfilms gezien, dan ziet met overal zaken die er niet zijn. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties